Zo download je rechtstreeks naar een NAS

rechtstreeks naar NAS downloaden
Wie een NAS als centrale mediahub heeft ingericht, doet er goed aan om downloads rechtstreeks op dit netwerkapparaat binnen te halen. Lees hier hoe je rechtstreeks naar een NAS kunt downloaden.

Voor je verder leest, is het de bedoeling dat je Universal Media Server hebt geïnstalleerd. Is dat nog niet het geval, lees dan eerst dit artikel. Daarnaast gebruiken we voor deze workshop een NAS van Synology.

Wanneer je gelijk naar een NAS downloadt,hoef je je pc niet meer in te schakelen voor ieder klusje en zijn nieuwe bestanden direct beschikbaar via het netwerk. Synology heeft met Download Station een ideaal tooltje ontwikkeld om films en muziek te downloaden. Open het onderdeel Package Center en klik onder Download Station op Installeren. Na afloop is de applicatie bereikbaar vanuit het hoofdmenu. Een voordeel is dat Download Station verschillende downloadnetwerken ondersteunt, zoals bittorrent en Usenet. Wel is het noodzakelijk om hiervoor de juiste instellingen op te geven.

Download Station

Open op je Synology-NAS Download Station en klik linksonder op het tandwieltje om de instellingen te openen. Navigeer naar Automatisch uitpakken en zet zo nodig een vinkje voor Schakel Automatisch uitpakken in voor gedownloade bestanden. Je markeert vervolgens de optie Uitpakken naar en kiest via Selecteren de gewenste opslaglocatie. Kies hier een map die de applicatie Mediaserver in een eerder stadium heeft aangemaakt. Hierdoor zijn bestanden direct beschikbaar via het netwerk.

Om het overzicht te bewaren, is het handig om een vinkje te zetten voor Maak submappen voor uitgepakte bestanden. Selecteer verder de optie Archieven verwijderen na het uitpakken. Kies in het menu aan de linkerkant voor Locatie. Download Station bewaakt optioneel een specifieke map. Zodra je een nzb- (Usenet) of torrent-bestand (bittorrent) in deze map bewaart, downloadt de applicatie automatisch de betreffende bestanden. Via Selecteren kies je de gewenste map.

Ben je van plan om bestanden vanaf Usenet te downloaden, dan kies je links voor NZB. Vul alle gegevens in van je Usenet-provider, zoals de nieuwsserver, poort, inloggegevens en hoeveelheid verbindingen. Bevestig als laatste met OK.

rechtstreeks naar NAS downloaden

Downloaden en afspelen

Je start met Download Station eenvoudig een downloadtaak. Je voegt hiervoor een nzb- of torrent-bestand aan de applicatie toe. Dat kan op twee manieren. Als je hebt ingesteld dat Download Station een map bewaakt, hoef je het nzb- of torrent-bestand alleen maar op deze locatie te bewaren. Het downloadprogramma plukt vervolgens direct de juiste bestanden vanaf Usenet of bittorrent. Je kunt er ook voor kiezen om downloads handmatig toe te voegen. Klik op het plusteken en selecteer achter Doel de map waarin je het mediabestand wilt opslaan. Via Bladeren voeg je vervolgens het nzb- of torrent-bestand toe. Bevestig met OK om het downloadproces te starten.

Soms weigert Download Station om te beginnen met downloaden, terwijl alle instellingen correct zijn ingevuld. In de meeste gevallen los je dit probleem op door je Synology-NAS te herstarten.

Het dlna-protocol transporteert mediabestanden in eerste instantie in het oorspronkelijke mediaformaat over het netwerk. Of een film, serie of muziekalbum afspeelbaar is, hangt dus af van de bestandsondersteuning van het betreffende afspeelapparaat. Een mediaspeler kan bijvoorbeeld met de meeste audio- en videoformaten overweg, maar een smart-tv of PlayStation 4 is een stuk kieskeuriger.

Door de bronlijst op het gewenste afspeelapparaat te openen, maak je verbinding met je zelfgemaakte mediahub op een pc of NAS. Als je één van de voorbeelden uit deze workshop hebt gevolgd, zie je Universal Media Server of DiskStation staan. Open hiervan de inhoud om de onderliggende mappen en mediabestanden weer te geven. Kies een leuke titel en start de weergave op het betreffende video- en/of audioapparaat.

Transcoderen

In downloadnetwerken als Usenet en bittorrent circuleren talloze mediaformaten. De kans is aanwezig dat je met een smart-tv of gameconsole een mediabestand probeert te streamen waarvoor er geen ondersteuning is. Het afspeelapparaat mist in dat geval de juiste codecs om de film of serie te decoderen. Gunstig is dat zowel Universal Media Server op een pc als Download Station op een Synology-NAS in staat zijn om het mediabestand tijdelijk naar een ander formaat om te zetten en deze vervolgens via het netwerk aan te bieden. Dit proces heet transcoderen. Bedenk wel dat deze taak extra rekenkracht vraagt van het systeem. Zeker op een NAS met een trage processor leidt dat mogelijk tot vertraging.

In Universal Media Server open je het tabblad Transcode-instellingen om de eigenschappen weer te geven. Klik links op Algemene transcode-instellingen. Standaard spreekt het programma alle kernen van de processor aan om mediabestanden zo nodig om te zetten naar een ander formaat. Bij snelle processors gebruik je eventueel minder kernen, zodat het systeem ook beschikbaar blijft voor overige taken. Verder vink je desgewenst de functie Gebruik hardwareversnelling aan, mits de videokaart deze functie ondersteunt. De overige opties staan al goed.

In de applicatie Mediaserver op een Synology-NAS klik je aan de linkerkant op DMA-compatibiliteit. De beschikbare instellingen verschillen per NAS-model. Je kunt een vinkje zetten voor Audiotranscodering inschakelen en de gewenste audioformaten selecteren voor je receiver of multiroom-apparatuur. Recente Synology-apparaten zijn ook in staat om videobestanden te transcoderen naar een ts- en/of asf-indeling. Sla eventuele wijzigingen op via Toepassen.

rechtstreeks naar NAS downloaden

Tot slot

Wanneer je Download Station op een Synology-NAS gebruikt, is het slim om DS download op je smartphone of tablet te installeren. Hiermee geef je op afstand downloadopdrachten aan je NAS door en hoef je hiervoor geen computer in te schakelen. De toepassing is beschikbaar voor iOS, Android en Windows Phone.

Zodra je de app opent, verschijnt er eerst een overzicht met alle nieuwigheden. Vul de juiste inloggegevens van je NAS in en druk op Aanmelden. Gebruik de geïntegreerde browser om nzb-bestanden (of torrents) op het web te vinden. Zodra je het gewenste nzb-bestand aantikt, vraagt DS download naar de gewenste opslaglocatie van je NAS. Bevestig met Toevoegen en Download Station gaat meteen voor je aan de slag.

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Workshop, Netwerk

Tags: nas, download, torrent, universal media server, nieuwsgroep