}
abonneren

Thuisgroepen instellen met Windows

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Troubleshooters
  3. Handige thuisgroepen
  4. Mappen delen

De voorbereidingen zijn achter de rug, tijd om de gewenste bestanden te delen. Dat kan op twee manieren. De eenvoudigste is door te navigeren naar de map die je wilt delen en erop te klikken. In XP kies je Delen en beveiliging en geef je op het tabblad Delen aan dat je er inderdaad een gedeelde netwerkmap van wil maken. In de andere Windows-versies kies je in het snelmenu van de map Delen (Vista) of Delen met, Specifieke personen (Windows 7 en 8). In beide gevallen verschijnt er een venster waarin je de gebruikers selecteert die je toegang wilt geven tot de mappen in kwestie.
Het is ook mogelijk om specifieke machtigingen voor bepaalde gebruikers in te stellen (behalve in XP Home). In XP Professional is daar wel eerst een kleine aanpassing voor nodig in de Verkenner. Open het menu Extra, Mapopties, Weergave en schakel de optie Eenvoudig delen van bestanden gebruiken uit. Vervolgens navigeer je naar de te delen map en kies je in het snelmenu Eigenschappen, waar je het tabblad Delen opent en een vinkje plaatst bij Deze Map Delen. Via de knop Machtigingen kan je nu de gewenste machtigingen toekennen. In Vista, 7 en 8 kies je eveneens Eigenschappen, open je de tab Delen en selecteer je Geavanceerd Delen. De rest wijst zichzelf en is ongeveer hetzelfde verhaal als bij XP.
Let wel: heb je een map op deze manier gedeeld, weet dan dat die persoon zich ook op de andere pc in het netwerk met hetzelfde account (en hetzelfde wachtwoord) moet aanmelden om die gedeelde map probleemloos te kunnen benaderen.

Mappen delen

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Netwerk

Tags: workshop, Thuisgroepen

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Java Developer - CGI