Thuisgroepen instellen met Windows

© CIDimport

Thuisgroepen instellen met Windows

Geplaatst: 14 november 2012 - 11:38

Aangepast: 17 november 2022 - 08:53

Redactie ID.nl

Een thuisnetwerk kan behoorli

Thuisgroepen instellen met Windows-16432546

© CIDimport

Een thuisnetwerk kan behoorlijk lastig zijn om in te stellen. Gelukkig heeft Microsoft genoeg hulpmiddelen om alles in goede banen te leiden, of u nu Windows XP, Vista of 7 gebruikt.

Om uw netwerk goed in te stellen, moet u enige voorbereidingen treffen. We laten voor zowel Windows XP, Vista als 7 zien u hoe uw instellingen op orde hebt voordat we daadwerkelijk bestanden gaan delen.

Windows XP

Werkt u met Windows XP, dan start u met de Wizard Netwerk instellen via Alle programma’s, Bureau-accessoires, Communicatie. Hier geeft u aan dat uw computer via een gateway (een synoniem voor router) verbinding maakt met internet. Geef ook een geschikte computernaam en een werkgroepnaam op. Deze laatste zal u op de andere pc’s moeten invullen, terwijl de computernaam voor elke pc verschillend moet zijn. Tot slot geeft u te kennen dat u Bestands- en printerdeling wilt inschakelen.

Windows Vista

 

Thuisgroepen instellen met Windows-16432550

© CIDimport

Op een pc met Windows Vista start u ter voorbereiding het ingebouwde Netwerkcentrum op. Klik vervolgens op de link Aanpassen en zorg dat bij Type locatie ‘particulier’ staat aangevinkt. U ziet dat Netwerkdetectie in de rubriek Delen en verkennen op Ingeschakeld staat. Nu moet u alleen nog alle andere apparaten van dezelfde werkgroepnaam voorzien. Klik daarvoor op het pijltje bij Netwerkdetectie en kies vervolgens Instellingen wijzigen, Wijzigen: u kunt de werkgroepnaam aanpassen en daarna de pc herstarten. Terug in het Netwerkcentrum klik u het pijltje aan bij Bestanden delen, waarna u de optie Bestanden delen inschakelen activeert. Eventueel doet u dat ook voor Printers delen. Zorg er ook voor dat Openbare mappen delen is ingeschakeld en Met wachtwoord beveiligd delen is uitgeschakeld.

 

Windows 7

Over naar Windows 7, waar u eerst de werkgroepnaam controleert en desnoods aanpast: voer het commando sysdm.cpl uit in het Windows startmenu en druk op de knop Wijzigen. Vervolgens opent u ook hier het Netwerkcentrum. Staat het netwerktype op Openbaar netwerk ingesteld, klik er dan op en wijzig het in Thuisnetwerk. Ten slotte klikt u in het linkerpaneel op Geavanceerde instellingen voor delen, opent u het netwerkprofiel Thuis of Werk (huidig profiel) en zorgt u dat netwerkdetectie en bestands- en printerdeling zijn ingeschakeld. Activeer tevens de optie Delen inschakelen, zodat iedereen met netwerktoegang ook toegang heeft tot de verschillende opties.

Aan de slag

Mappen delen

 

Thuisgroepen instellen met Windows-16432554

© CIDimport

De voorbereidingen zijn achter de rug, tijd om de gewenste bestanden te delen. Dat kan op twee manieren. De eenvoudigste is door te navigeren naar de map die u wil delen en er met de rechtermuisknop op te klikken. In XP kiest u Delen en beveiliging en geeft u op het tabblad Delen aan dat u er inderdaad een gedeelde netwerkmap van wil maken. In Vista en Windows 7 kies u in het snelmenu van de map Delen (Vista) of Delen met, Specifieke personen (Windows 7). In beide gevallen verschijnt er een venster waarin u de gebruikers selecteert die u toegang wilt geven tot de mappen in kwestie.

 

Het is ook mogelijk om specifieke machtigingen voor bepaalde gebruikers in te stellen (behalve in XP Home). In XP Professional is daar wel eerst een kleine aanpassing voor nodig in de Verkenner. Open het menu Extra, Mapopties, Weergave en schakel de optie Eenvoudig delen van bestanden gebruiken uit. Vervolgens navigeert u naar de te delen map en kiest u in het snelmenu Eigenschappen, waar u het tabblad Delen opent en een vinkje plaatst bij Deze Map Delen. Via de knop Machtigingen kunt u nu de gewenste machtigingen aan toekennen. In Vista en 7 kies u eveneens Eigenschappen, opent u de tab Delen en selecteer u Geavanceerd Delen. De rest wijst zich vanzelf en is ongeveer hetzelfde verhaal als bij XP.

Let wel: hebt u een map op deze manier gedeeld, weet dan dat die persoon zich ook op de andere pc in het netwerk met hetzelfde account (en hetzelfde wachtwoord) moet aanmelden om die gedeelde map probleemloos te kunnen benaderen.

Handige thuisgroepen

 

Thuisgroepen instellen met Windows-16432558

© CIDimport

Beschikt u over een homogeen Windows 7-netwerk, dan kunt u met een ‘thuisgroep’ niet alleen snel bestanden en printers delen, maar ook media naar een ander netwerktoestel streamen. U start zo’n thuisgroep op door in het startmenu de zoekopdracht thuisgroep in te geven. Vervolgens klikt u op Een thuisgroep maken, geeft u aan wat u precies wil delen (wil u naderhand nog meer mappen delen, dan navigeert u met de Verkenner naar zo’n map en klikt u in de taakbalk op In bibliotheek opnemen). U krijgt nu een wachtwoord te zien. Noteer dat, want dat is nodig om andere netwerk-pc’s met Windows 7 met uw thuisgroep te verbinden. Moeilijk is dat niet: start op die pc’s het Netwerkcentrum op, kies Een thuisgroep en opties voor delen selecteren, klik op Nu lid worden en vul het wachtwoord in: u vindt de thuisgroep daarna automatisch terug in de Verkenner.

 

Troubleshooters

 

Thuisgroepen instellen met Windows-16432561

© CIDimport

Mochten er toch problemen opduiken bij het opzetten van uw thuisnetwerk of bij het delen van bestanden of printers, dan kunt u in de eerste plaats bij Windows zelf aankloppen voor hulp in de Rubriek help en ondersteuning. In XP selecteert u bij Kies een help-onderwerp de optie Problemen oplossen en klikt u achtereenvolgens op Problemen met netwerken en Probleemoplosser voor thuisnetwerken en kleine bedrijfsnetwerken. Er is dan een hele reeks mogelijkheden. In Vista duidt u in deze rubriek de optie Problemen oplossen aan, waarna u onder meer kunt kiezen tussen Problemen met het vinden van computers in een thuisnetwerk oplossen en Problemen met netwerkverbindingen oplossen. Ook hier kunt u door het beantwoorden van gerichte vragen het probleem steeds verder afbakenen.

 

In Windows 7 heeft de ingebouwde helpfunctie meer weg van een automatische diagnose- en hersteltool. U start die op door het commando probleemoplossing uit te voeren, waarna u Netwerk en internet aanklikt en het knelpunt selecteert dat van toepassing is (bijvoorbeeld Gedeelde mappen of Netwerkadapter). Windows 7 speurt dan zelf naar mogelijke problemen en reikt oplossingen aan.

Tekst: Clickx

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 16, jaargang 2012

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten