Thuisgroepen instellen met Windows

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Troubleshooters
  3. Handige thuisgroepen
  4. Mappen delen
Een thuisnetwerk kan behoorlijk lastig zijn om in te stellen. Gelukkig heeft Microsoft genoeg hulpmiddelen om alles in goede banen te leiden, of je nu Windows XP, Vista, 7 of 8 gebruikt.

Om je netwerk goed in te stellen, moet je enige voorbereidingen treffen. We laten voor zowel Windows XP, Vista, 7 als 8 zien hoe je je instellingen op orde hebt voordat we daadwerkelijk bestanden delen.

Windows XP

Werk je met Windows XP, dan start je met de Wizard Netwerk instellen via Alle programma’s, Bureau-accessoires, Communicatie. Hier geef je aan dat je computer via een gateway (eigenlijk een synoniem voor router) verbinding maakt met internet. Geef ook een geschikte computernaam en een werkgroepnaam op. Deze laatste zal je ook op de andere pc’s moeten invullen, terwijl de computernaam voor elke pc verschillend moet zijn. Tot slot geef je te kennen dat je Bestands- en printerdeling wil inschakelen.

Windows Vista

Op een pc met Windows Vista start je ter voorbereiding het ingebouwde Netwerkcentrum op. Klik vervolgens op de link Aanpassen en zorg dat bij Type locatie ‘particulier’ staat aangevinkt. Je ziet dat Netwerkdetectie in de rubriek Delen en verkennen op Ingeschakeld staat. Nu moet je alleen nog alle andere apparaten van dezelfde werkgroepnaam voorzien. Klik daarvoor op het pijltje bij Netwerkdetectie en kies vervolgens Instellingen wijzigen, Wijzigen. Je kunt de werkgroepnaam aanpassen en daarna de pc herstarten. Terug in het Netwerkcentrum klik je het pijltje aan bij Bestanden delen, waarna je de optie Bestanden delen inschakelen activeert. Eventueel doe je dat ook voor Printers delen. Zorg er ook voor dat Openbare mappen delen is ingeschakeld en Met wachtwoord beveiligd delen is uitgeschakeld.

Windows 7

Over naar Windows 7, waar je eerst de werkgroepnaam controleert en desnoods aanpast: voer het commando sysdm.cpl uit in het Windows startmenu en druk op de knop Wijzigen. Vervolgens open je ook hier het Netwerkcentrum. Staat het netwerktype op Openbaar netwerk ingesteld, klik er dan op en wijzig het in Thuisnetwerk. Ten slotte klik je in het linkerpaneel op Geavanceerde instellingen voor delen, open je het netwerkprofiel Thuis of Werk (huidig profiel) en zorg je dat netwerkdetectie en bestands- en printerdeling zijn ingeschakeld. Activeer tevens de optie Delen inschakelen, zodat iedereen met netwerktoegang ook toegang heeft tot de verschillende opties.

Windows 8

De procedure in Windows 8 verschilt nauwelijks van die in Windows 7. Ook hier controleer je eerst de werkgroepnaam via het commando sysdm.cpl. Dat commando kan je kwijt in het zoekpaneel voor Apps, dat zich met de sneltoets Win+Q laat opstarten. Wanneer je dat voor elkaar hebt, ga je naar het Netwerkcentrum. Dat kan bijvoorbeeld door in de desktopomgeving te rechtsklikken op het netwerkicoontje en daar Netwerkcentrum openen te kiezen. Blijkt je netwerk hier ingesteld op Openbaar netwerk, dan kan je dat jammer genoeg niet van hieruit aanpassen. Dat gaat wel als volgt: klik het netwerkicoontje in het systeemvak aan, rechtsklik op de naam van de verbinding en kies Andere netwerklocatie. Ten slotte kies je hier Ja, schakel delen en verbinding maken met andere apparaten in. 
Terug in het Netwerkcentrum selecteer je dan ook hier Geavanceerde instellingen voor delen en controleer je dat netwerkdetectie en bestands- en printerdeling voor het Particulier netwerk effectief zijn ingeschakeld. De optie Delen inschakelen […] vind je hier terug bij de rubriek Alle netwerken.

Thuisgroepen instellen met WindowsThuisgroepen instellen met Windows

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Netwerk

Tags: workshop, thuisgroepen