Synology RT1900ac review: een half jaar later

Synology RT1900ac review
De RT1900ac is de eerste router van nas-specialist Synology. In deze Synology RT1900ac review bekijken we het apparaat na een half jaar in gebruik. Hoe flexibel en snel blijft deze router?

Synology RT1900ac

Prijs: € 172,-
Website: synology.com
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Compact
  • Zeer gebruiksvriendelijk
  • Ondersteuning voor apps
  • Minpunten
  • Plastic kastje
  • Usb-poort standaard trager om interferentie te vermijden

Design noch specificaties van de Synology RT1900ac wifi-router ogen bijzonder. Er bestaan wel meer compacte, plastic op Broadcom-chipsets gebaseerde 3x3:3 mu-mimo-routers met drie verwijderbare antennes en maximale doorvoersnelheden tot 600 Mbit/s voor wireless-n en 1.300 Mbit/s voor wireless-ac, vandaar de typeaanduiding ‘AC1900’.

Wat wel onmiddellijk opvalt in de specificatielijst is het uitgebreide flash-geheugen: we kennen geen enkele router met 4 GB flash. Deze RT1900ac draait dan ook een router-versie van Synology’s functioneel zeer uitgebreide, Linux-gebaseerde multitasking- en multivenster Diskstation Manager (DSM) NAS OS, voor de gelegenheid omgedoopt tot Synology Router Manager of SRM.

Het is DSM zonder de functies die alleen voor een nas van belang zijn, maar met toevoeging van allerlei router- en netwerkfuncties en dezelfde gebruiksvriendelijke, muisbestuurde grafische gebruikersinterface. Bovendien ondersteunt SRM net zoals DSM apps waarmee je de basisfunctionaliteit van de router uitbreidt.

RT1900ac specificaties

Zoals reeds vermeld, is de RT1900ac gebouwd rond een dualcore-Broadcom-soc. Die processor heeft een kloksnelheid van 1 GHz en het werkgeheugen is in tegenstelling tot het flashgeheugen met 256 MB niet bijzonder uitgebreid: er bestaan routers die dubbel zoveel ram hebben. Maar blijkbaar volstaat dit voor het op Linux-gebaseerde SRM OS.

Op de achterkant van het apparaat vinden we behalve de stroomaansluiting en stroomknop de gebruikelijke gigabit wan- en lan-poorten. Met die poorten is wel iets bijzonders aan de hand. Je kunt namelijk de eerste van de vier lan-poorten softwarematig omvormen tot een tweede wan-poort. Die kan dan dienen als noodverbinding door er een tweede internetmodem aan te hangen.

Aan de rechterkant is er een sd-geheugenkaartlezer en een usb 3.0-poort. Die laatste aanvaardt niet alleen een usb-opslagapparaat of -printer (mét steun voor Google Cloud Print), maar ook een 3G/4G-modem als hoofd- of noodverbinding voor de internettoegang.

Vooraan zijn er acht status-leds en een fysieke ‘eject’-knop waarmee je een aangesloten usb-opslagapparaat veilig verwijdert. De in deze knop geïntegreerde groene led begint oranje te knipperen wanneer je erop drukt. Zodra ze stabiel oranje brandt, kun je de aangesloten schijf veilig ontkoppelen.

In het beheer kun je de leds in- en uitschakelen, eventueel volgens een dag- en/of weekschema. Links ten slotte vind je fysieke knoppen voor wps en het uitschakelen van de wifi-modems.

Synology router manager

Het contrast tussen Synology Router Manager en alle andere router-besturingssystemen die we kennen, dd-wrt inbegrepen, is erg groot. Wie ooit met een Synology-nas gewerkt heeft, voelt zich direct thuis in dit gebruiksvriendelijke multitasking, venster- en muisgestuurd besturingssysteem.

De ‘look and feel’ is dezelfde als bij DSM, maar de nadruk ligt op de routerfuncties. Het hoofdmenu bevat negen pictogrammen, van ‘File Station’ tot ‘Ondersteuningscenter’. De pictogrammen die je het vaakst gebruikt, kun je gewoon naar de desktop slepen. Standaard staan daar vier pictogrammen: ‘Netwerkcenter’, ‘Configuratiescherm’, ‘Package Center’ en ‘SRM Help’.

In het ‘Netwerkcenter’ vind je de belangrijkste routerfuncties, zoals de configuratie van het draadloze netwerk, de internettoegang, het ouderlijk toezicht, de status en de beveiliging. Je kunt vensters individueel of allemaal tegelijk minimaliseren en er is ook een ‘pilot view’ die een overzicht bevat van alle geopende vensters en apps.

De RT1900ac kan ook worden beheerd met de mobiele app DS router, die beschikbaar is voor Android en iOS. Via Quick Connect kan dit ook vanop afstand via het internet. De app is echter veel minder uitgebreid dan het webbeheer, waarvan de interface trouwens ook goed werkt in een mobiele browser. Maar voor snelle wijzigingen aan het ouderlijk toezicht, de beveiliging, de basisinstellingen en het verkeer werkt de app handiger en sneller dan de volledige webinterface.

Synology RT1900ac review

Zowat alle recente wifi-routers hebben installatiewizards waarmee je ze snel en moeiteloos gebruiksklaar maakt. Daarna kom je echter meestal terecht in een erg klassiek beheer dat zeker voor minder ervaren gebruikers vaak erg ingewikkeld overkomt. SRM is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk, zonder de geavanceerde gebruiker uit het oog te verliezen.

Er bestaan wel meer fabrikanten die hun recente wifi-routers voorzien van een kleurrijk, overzichtelijk beheer. Denk aan Linksys of TP-Link. Maar die negeren dan vaak de geavanceerde functies van hun routers. Als je die toch wilt gebruiken moet je ofwel allerlei trucs uithalen met de opdrachtregel (voor zover die wordt ondersteund), ofwel alternatieve firmware zoals dd-wrt installeren. SRM combineert daarentegen de gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijkheid van een desktop-achtig besturingssysteem met geavanceerde functies.

Package center

De belangrijkste geavanceerde functies zijn beschikbaar via installeerbare apps die je vindt in het ‘Package Center’. Toen we de router voor het eerst gebruikten, waren er vijf ‘packages’ of apps beschikbaar: ‘Download Station’, ‘Media Server’, ‘VPN Server’, ‘DNS Server’ en ‘RADIUS Server’. Deze zijn trouwens ook bekend van de Synology nas’en: de achterliggende code en de werking zijn grotendeels hetzelfde.

Duurdere routers van andere fabrikanten bieden meestal vergelijkbare functies, maar die zijn gewoon in de firmware zelf geïntegreerd. Een groot voordeel van de Synology-aanpak is dat je elke ‘package’ afzonderlijk kunt updaten zonder dat je de volledige firmware vernieuwt, waarna de router opnieuw gestart moet worden. De RT1900ac blijft gewoon werken terwijl je apps bijwerkt of toevoegt.

Een bijkomend voordeel is dat je de router niet onnodig belast met functies die je toch nooit gebruikt. Een bedrijf kan bijvoorbeeld veilige wifi-toegang op ‘enterprise’-niveau regelen met behulp van de Radius-app, maar een thuisgebruiker kan die app gerust negeren. Omgekeerd zal een bedrijf wellicht weinig aankunnen met de ‘Download Server’ die vooral gebruikt wordt voor illegale torrent- en nzb-downloads.

Synology RT1900ac review

Media server

De Media Server-app is vrijwel dezelfde als in de Synology-nas’en. Bij routers van andere fabrikanten zijn de mediaserverfuncties vaak minder uitgebreid dan bij deze Synology-router. Multimediabestanden in de gedeelde mappen ‘photo’, ‘music’ en ‘video’ stream je naar en speel je af op media-apparatuur die de dlna/upnp-protocollen ondersteunt. Andere mappen kiezen is mogelijk, maar dit doe je ietwat onlogisch niet in de mediaserver-app zelf, maar wel in ‘Configuratiescherm, Opslag’.

In dat menu regel je overigens ook de media-indexering: verschijnen de mediabestanden niet onmiddellijk in de mediaspeler, dan moet je in dit menu mogelijk de optie ‘Opnieuw indexeren’ aantikken. Verder kun je in de mediaserver de optie ‘Internet Radio’ aanvinken zodat je op het aangesloten media-apparaat ook alles van radioio en Shoutcast kunt beluisteren.

De processor in de RT1900ac is niet krachtig genoeg om videobestanden automatisch naar andere formaten te transcoderen, zoals de krachtigere nas’en van Synology dit kunnen. Maar audiotranscondering is wel mogelijk. Je kunt flac/ape, alac/aac, ogg en aiff omzetten en ‘downsamplen’, zodat deze muziekbestanden toch afgespeeld kunnen worden op een digitaal media-apparaat (dma) dat deze formaten niet zelf ondersteunt.

De mobiele media-apps van Synology zelf zoals DS photo, DS video en DS audio werken momenteel helaas nog niet met de RT1900ac, maar dat is wellicht een kwestie van tijd. De eigen apps die momenteel wel al worden ondersteund zijn DS cloud, DS get en DS file.

Synology RT1900ac review

We kennen geen enkele andere router met een combinatie van een opvallend gebruiksvriendelijk beheer en ondersteuning voor allerlei geavanceerde functies. Positief is ook dat Synology duidelijk goed heeft nagedacht over het belang van een goede wifi- en netwerkbeveiliging. Zo kun je deze router niet in gebruik nemen zonder een uniek wachtwoord in te stellen voor het beheerdersaccount en de wifi-netwerken. Firewall, DoS-bescherming en bescherming tegen ‘cross-site scripting’ zijn tevens automatisch ingeschakeld.

Alle services behalve de Windows-bestandsservice zijn daarentegen standaard uitgeschakeld. Installeer je een app, dan worden de bijbehorende services automatisch geactiveerd. De nodige poorten worden pas in de firewall opengezet, nadat je je expliciet goedkeuring geeft. Bijkomend kun je ip-adressen automatisch blokkeren wanneer die het maximaal aantal mislukte aanmeldingspogingen binnen een opgegeven tijdsduur overschrijden.

Via de aparte app Security Advisor controleer je de beveiliging van je thuis- en draadloze netwerk extra. Bij het opstarten van die app krijg je de vraag voorgeschoteld of je de router voornamelijk thuis of zakelijk gebruikt. De controle tegen gangbare cyberdreigingen wordt dienovereenkomstig aangepast. De beveiligingsdatabase van de Security Advisor wordt voortdurend bijgewerkt. Als de Advisor problemen vaststelt, krijg je informatie over hoe je die het best verhelpt.

Snelheid

Gebruiksvriendelijkheid is één ding, maar presteert de RT1900ac voldoende snel? Op internet vind je reviews van de allereerste softwareversie waarin meesmuilend gedaan wordt over de draadloze prestaties van de RT1900ac. Maar de eerste versie die wij testten met SRM 1.1.1-6414-Update 1 presteert in elk geval goed. De RT1900ac met deze SRM-versie ontbrak in PCMs routertest die in het eerste nummer van 2017 verscheen, maar zou met een prestatiescore van 8,3 op gelijke hoogte geëindigd zijn als de TP-Link Archer C9, die vierde in die test eindigde.

In de periode waarin wij de RT1900ac gebruikten, lanceerde Synology vijf RSM-updates. Dat is er één elke tweeëneenhalve week. Daarbij worden niet alleen problemen verholpen, maar ook voortdurend nieuwe functies toegevoegd, zoals een gebruiksvriendelijke vpn-server app. Een vpn-client was vanaf het begin aanwezig. Die werkt trouwens goed, met bijvoorbeeld de mogelijkheid om openvpn-configuraties naar keuze handmatig of via een opvpn-bestand toe te voegen. Je kunt daarbij meerdere profielen bewaren en die handmatig of automatisch activeren.

De recentste versie van SRM die wij testten, v1.1.3-6447, voegt niet alleen nieuwe functies toe, maar verbetert de netwerkprestaties. Vooral de draadloze netwerksnelheid en het bereik gaan erop vooruit. De usb-poort van de RT1900ac werkt standaard in usb2.0-modus om interferentie met de draadloze radio’s te vermijden. Je laat die instelling het best met rust, want als je de usb-poort instelt op het snellere usb 3.0 wordt het draadloze netwerk ietsje trager.

Synology RT1900ac review

De nieuwe VPN Plus server-app maakt daarnaast van de RT1900ac een krachtigere vpn-server die verschillende services ondersteunt: WebVPN, Synology ssl vpn, sstp, OpenVPN, l2tp/ipsec en pptp. Voor de gebruiksvriendelijkste opties, namelijk Synology ssl vpn, WebVPN en sstp vpn, heb je licenties nodig om meerdere gebruikers gelijktijdig vpn-toegang te geven. Eén licentie is gratis inbegrepen. Het is momenteel nog niet bekend hoeveel een bijkomende licentie zal kosten.

Een ander nieuw package is Intrusion Prevention dat de RT1900ac beschermt tegen allerlei netwerkdreigingen. Je gebruikt dit pakket in twee bedrijfsmodi: detectiemodus (‘ids’) of preventiemodus (‘ips’). In ids-modus gebruikt de app minder systeembronnen, maar eventueel kwaadaardig verkeer wordt dan wel doorgelaten. In de preventiemodus wordt het verkeer direct geblokkeerd, maar dit kan de werking van de router vertragen.

De database met handtekeningen en regelsets van kwaadaardig verkeer werk je volgens schema automatisch bij met Proofpoint ET Open (gratis) of ET Pro (betaalde registratie vereist); zie www.proofpoint.com voor meer informatie. Deze beveiligingsapp is wellicht ‘overkill’ in een thuisomgeving, maar zeker interessant in een kleinzakelijke omgeving waar er geen budget is voor een aparte ‘ids’/’ips’-appliance.

Om dit pakket te gebruiken, moet je wel voortdurend extern geheugen aan de router koppelen. Een deel van de opslagruimte wordt gebruikt als geheugen voor de app.

Conclusie

De Synology RT1900ac is dankzij zijn gebruiksvriendelijke besturingssysteem de gemakkelijkst te gebruiken router die we kennen. De ondersteuning voor apps betekent dat je de werking uitbreidt, zonder het apparaat onnodig te belasten met functies die je toch niet gebruikt. Met de recentste firmware presteert deze router zéér goed.

Tekst: Jozef Schildermans

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Netwerk

Tags: review, recensie, synology, rt1900ac