abonneren

Standaard voor 100 Gigabit ethernet is klaar

De internationale standaardisatieorganisatie IEEE heeft de IEEE 802.3ba standaard nu officieel goedgekeurd. De standaard specificeert de technologie en de eisen voor ethernetnetwerken met snelheden van 40 Gb/s en 100 Gb/s. De behoefte aan snelheid op het gebied van computers en netwerken lijkt wel nooit te verminderen.
Hier en daar zijn er al snellere vormen van ethernet verschenen maar voor algemeen gebruik moest er worden gewacht op de officiële standaard. Wel die is er nu.

De verwachting is dat fabrikanten van netwerkappartuur bestaande 100 Gb/s netwerken snel kunnen upgraden naar de nieuwe standaard. Met de standaard wordt de netwerkapparatuur van verschillende fabrikanten uiteraard ook uitwisselbaar.

Ethernet netwerken worden dankzij de nieuwe standaard een stuk sneller dan de vorige snelste versie van 10 Gb/s. De hoge snelheden zijn vooral van belang voor professionele netwerken en verbindingen tussen servers. De afstanden die kunnen worden overbrugd met het snelle ethernet zijn afhankelijk van de fysieke verbinding. Zo is 10 meter over een koperen kabel mogelijk, terwijl met optische kabels afstanden van 100 m of meer mogelijk zijn.

Er is sinds 2007 aan deze nieuwe standaard voor ethernet gewerkt. De volgende mijlpaal inde ethernetontwikkeling wordt terabit ethernet, met een theoretische snelheid van 1000 Gb/s.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Netwerk

Tags:

Laatste reactie