abonneren

Sonic Wall TZ100

Bij PCM hebben we inmiddels al honderden routers getest. Dit keer kregen we een “hardcore” router aangeboden. En de Sonicwall TZ 100 is inderdaad compleet andere koek dan wat wij en jij gewend zijn. Het betreft het compacte instapmodel van een reeks zakelijke router- en internethardware.
Is dit stukje hardware teveel van het goede voor thuis, of is het juist ideaal in een steeds onveiliger wordende omgeving?

[h3]Veilig?[/h3]Het grootste pluspunt van deze router is de veiligheid die hij biedt. Routers hebben niet zo’n goed verleden op dit vlak, want de eerste routers voor thuis moesten vooral simpel te bedienen zijn. Bovendien was de hardware in die begindagen relatief vrij zwak en ook het interfaceontwerp stond nog in de kinderschoenen.
De laatste paar jaar bieden zelfs goedkope thuisrouters al een stuk meer (beveiligings)opties dan voorheen, maar vooral op het gebied van draadloze versleuteling is nog niet alles koek en ei.

[h3]Superveilig[/h3]Zelfs de best beveiligde consumentenrouters verbleken bij de vele opties en technologieën die professionele routers bieden. Dit heeft twee oorzaken. Ten eerste verzend u waarschijnlijk niet dagelijks spionagegevoelige informatie, en ten tweede maken duizend-en-een toeters en bellen de zaak natuurlijk niet simpeler te beheren.
Bovendien is het goed versleutelen van datacommunicatie een processor intensieve taak. De TZ-100 beschikt over een 299 MHz 64 bits processor en 128 MB RAM. Die rekenkracht is noodzakelijk om versleuteling mogelijk te maken en om al het dataverkeer te controleren op virussen en inbraakpogingen. Desondanks wordt de gegarandeerde doorvoersnelheid bij intensief rekenwerk toch minder hoog.

[h3]Snelheid[/h3]Standaard is de snelheid extreem stabiel op praktisch de volledige snelheid van 100 Mbit (vier poorts). We meten een gemiddelde FTP overdrachtssnelheid die vijftien procent hoger ligt dan bij een populaire consumentenrouter.
Wat ook opvalt is dat de consumentenrouter de ene keer 8 Mbit sneller is dan gemiddeld en de andere keer weer 8 Mbit langzamer. De TZ-100 wijkt slechts één Mbit in beide richtingen af; professionele stabiliteit.
Als we tien FTP verbindingen openen en daar een constante stroom middelgrote bestanden (150 MB) overheen zenden presteren beide routers praktisch even goed. Zenden we duizenden kleine bestandjes (gemiddeld 287 KB) over dan keert de snelheidswinst van vijftien procent weer terug.

[h3]en snufjes[/h3]Versleutelen we de verbinding met bijvoorbeeld de ijzersterke AES 256 standaard dan is de maximale snelheid geen 100 Mbit meer, maar 75 Mbit. Geen probleem, zeker niet als u weinig data verzend of gewoon een stuk langzamere Internetverbinding dan 75 Mbps heeft.
Zetten we het Intrusion Prevention System aan dan monitort de router alle communicatie voor verdachte activiteiten. Uiteraard is het doel hier potentiële aanvallen af te slaan. De IPS applicatie is nuttig, maar de verbindingssnelheid valt terug naar ongeveer de helft; maximaal 50 Mbps.
Het kan nog heftiger, met de overtreffende trap van IPS: Unified Threat Management. UTM is een combinatie van firewall, IPS en antivirus. Optioneel kan daar ook anti-spam, een VPN verbinding en content filtering aan worden toegevoegd. Elk pakketje dat langskomt wordt dus zeer uitgebreid gescand op alle mogelijke dreigingen, wat een zware last legt op de router. De verbinding komt zo niet meer boven de 25 Mbit uit; genoeg om gewoon te Internetten en onmerkbaar bij relatief traag breedband. Maar betaalt u voor een dure 50, 100 of 120 Mbit Internetverbinding dan hakt dit er wel in.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Zeer veel opties
  • Mooi kastje
  • Superveilig
  • Erg complex
  • Prijzig voor een consumentenproduct
De TZ-100 is en blijft een professioneel, zakelijk product met ditto prijskaartje. Zo beschikt het apparaat over failover-opties om een constante verbinding te garanderen, Deep Packet Inspection, 5 VPN tunnels, een console in-poort en een 3,5 meter lange stekker. Het model dat wij testten heeft géén wifi, die optie kost € 90 meer. Voor thuis is de enorme mate van veiligheid te veel van het goede; de invloed ervan op de prijs en het gebruiksgemak is te groot. De handleiding van het besturingssysteem is 1339 pagina’s lang! Maar heeft u een thuiskantoor, klein bedrijfje of kleine bedrijfsvestiging die verbonden moet worden met het hoofdkantoor dan is de TZ-100 wel interessant. Mits u de nodige kennis in huis heeft natuurlijk.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Netwerk

Tags:

Laatste reactie