abonneren

Snellere wifi op gigabitsnelheid op komst

Snellere draadloze thuisnetwerken zijn nog maar een paar jaar weg. Wifi in huis zal snel beter en sneller worden. De wifi-standaard zal binnen twee jaar de gigabitsnelheid bereiken.

Dit zegt Graig Barratt de baas van Qualcomm Atheros. Als de voormalige CEO van Atheros, de wifi-chipfabrikant die eerder dit jaar door Qualcomm werd overgenomen, gelooft hij heilig in de toekomst van wifi. Wifi wordt steeds belangrijker voor het verminderen van de netwerkbelasting van de telefoonnetwerken. Steeds meer mobiele telefoongebruikers consumeren hun mobiele megabites via wifi in plaats van via de dure mobiele abonnementen. Ook media-spelers maken steeds meer gebruik van de mobiele-thuisnetwerken om muziek te luisteren of van video te genieten.

Het streamen van HD-video dreigt echter te veel te worden voor de draadloze netwerken. Met het toenemen van de beeldkwaliteit neemt de bandbreedtebehoefte toe. Als er tegelijk via het netwerk getelefoneerd of geskyped wordt, loopt de communicatie al snel vast.

Wifi 802.11ac standaard moet de oplossing brengen. Op de 5 GHz-band worden gigabitsnelheden gehaald. Ook zijn er directe één-op-één (peer to peer) verbindingen mogelijk. De standaard is terugwaards compatibel met bestaande wifi-apparaten. In feite is de nieuwe standaard op de 2,4 GHz-band gelijk aan het huidige 802.11n. Het wordt dan wel zaak ook het bedrade deel van het netwerk dan ook op gigabitsnelheid te brengen.

Via: GigaOM

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Netwerk

Tags: