}
abonneren

Snel een ad hoc netwerk opzetten

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Netwerkkaart installeren
  3. Netwerk creëren
  4. Netwerk configureren
  5. Verbinden met netwerk
  6. Bestanden delen (1)
  7. Bestanden delen (2)
Een draadloos netwerk opzetten doe je met een draadloze router of accesspoint. Maar wat als je snel even een draadloze verbinding wilt opzetten tussen een paar apparaten, bijvoorbeeld om tijdens een meeting wat data uit te wisselen of om tussendoor wat met elkaar te gamen? Dan kan dat gewoon ‘ad hoc’!

Als je aan een verkoper vraagt wat je nodig hebt om een draadloos netwerkje op te zetten, antwoordt die meteen: een draadloze router of accesspoint. Dat is inderdaad de geijkte manier waarop de meeste netwerken worden geconfigureerd. Zo’n configuratie noemen we een infrastructure netwerk, omdat het netwerk van een aangepaste ‘infrastructuur’ gebruikmaakt. De aangesloten apparaten communiceren in zo’n opzet namelijk niet rechtstreeks met elkaar, maar via het centrale accesspoint.

Het is echter ook mogelijk zonder extra apparatuur (lees: zonder draadloos accesspoint) een draadloze verbinding tussen een paar apparaten op te zetten. We hebben het dan over een ‘peer-to-peer’ of een ‘ad hoc’-netwerk. In dit geval verloopt de communicatie dus wel degelijk rechtstreeks tussen de (draadloze adapters van) de apparaten zelf. Hou er echter rekening mee dat zo’n netwerk doorgaans minder betrouwbaar, voorspelbaar en snel is. Het is bijvoorbeeld best mogelijk dat apparaat 1 eerst apparaat 2 moet aanspreken om bij apparaat 3 te komen. Zo’n netwerk mag je dus niet zien als een permanente oplossing voor thuis of op kantoor. Wel kan het handig zijn als je snel even een draadloze verbinding tussen een paar apparaten wilt opzetten. In deze workshop tonen we hoe je zo’n netwerk opzet onder Windows 7.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Netwerk

Tags: access point

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI