abonneren

Sitecom Wireless Gigabit Router N300 X4

Routers zijn saai: ze lijken allemaal op elkaar en de meeste internetproviders leveren er gratis eentje mee. Maar wat als zo’n router je ook automatisch beveiligt tegen virussen en malware?

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • prima wifi-bereik
  • cloud security
  • Minpunten
  • cloud security is niet gratis

Een internetrouter was iets waarmee je vijf jaar geleden nog het verschil kon maken. Een beter bereik, een snellere verbinding, toen had dat nog effect. Maar tegenwoordig is elke n-router voor de gemiddelde gebruiker prima qua snelheid en bereik. Sitecom wil nu het verschil maken met een router die jou – geheel automatisch – beschermt tegen virussen en malware.

Eerst over de router zelf: de Wireless Gigabit Router N300 X4 (WLR-4000) is een Gigabit-router met een theoretische draadloze snelheid van 300 Mbit/s. De installatie verloopt heel simpel en de router is standaard uit de doos al beveiligd met een sterk wachtwoord. Dat wachtwoord is netjes op een sticker op de router zelf terug te vinden, maar je kunt het natuurlijk ook zelf instellen. De webinterface is overzichtelijk, zij het niet bepaald aantrekkelijk.

De WLR-4000 bevat Sitecom Cloud Security, een nieuwe geïntegreerde veiligheidsfunctionaliteit die je thuisnetwerk tijdens het browsen beschermt tegen virussen en malware. Sitecom werkt hiervoor samen met SurfRight, bekend van Hitman Pro. De beveiliging zit verwerkt in de router, waardoor je veilig kunt surfen met alle apparaten die aangesloten zijn op het netwerk. Denk daarbij dus niet alleen aan een laptop of een reguliere computer, maar ook aan aangesloten tablets, smartphones, spelcomputers, tv’s en mediaspelers, die allemaal in één keer beveiligd zijn.

De beveiligingssoftware is er niet ter vervanging van bestaande antivirussoftware, maar moet eerder gezien worden als extra beveiliging. Gevaarlijke websites worden herkend door servers die zich op meerdere locaties op internet bevinden, waarna de router ze tegenhoudt. Verder beschermt de software je tegen het downloaden van met een virus besmette bestanden en worden frauduleuze websites die je gegevens trachten te achterhalen, geblokkeerd. Wil je die website toch bezoeken, dan kan je op eigen risico alsnog verder klikken. Standaard ben je zes maanden gratis beveiligd, daarna moet je de dienst tegen betaling vernieuwen. Een verlenging voor een half jaar komt op € 9,99, een jaar kost € 14,99.

Een router uitkiezen is niet eenvoudig, omdat ze allemaal sterk op elkaar lijken. Dan valt zo’n functie als Cloud Security extra op, zeker als die een meerwaarde biedt. De jaarlijkse kostprijs van € 15 zal sommigen misschien doen twijfelen, maar eigenlijk is dat voor computerbeveiliging niet zo veel. Een jaarlicentie bij een ‘normaal’ antiviruspakket kost al snel drie tot vier keer meer.

Geschreven door: Cédric Van op

Category: Review, Netwerk

Tags: Sitecom, Routers, Netwerken

Laatste Vacatures