abonneren

Sitecom Homeplug 500 Mbps (LN-518)

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Test resultaten
  3. Specificaties
We hebben bij PCM al eerder geconstateerd dat 500 Mbps powerline adapters niet echt sneller zijn dan de 200 Mbps varianten. Helemaal niet wanneer je twee verschillende kamers met elkaar 'verbindt' waarbij met een beetje pech ook nog een andere groep overbrugt moet worden in het lichtnet.

None

4
Score
40
Score: 40
  • Pluspunten
  • Minpunten
Echter liet Sitecom zich door onze bevindingen niet terugschrikken en staat er op dat we hun nieuwe 500 Mbps powerline adapters op de testbank plaatsen.

We gebruiken tijdens onze test ons gebruikelijke scenario. We plaatsen 1 adapter in de woonkamer en de andere adapter 2 kamers verderop. In beide kamers hebben we een computer die via het lichtnet direct met elkaar verbonden zijn. Vervolgens kopiëren we diverse bestanden van de ene pc naar de andere: een 5,7 GB iso-bestand, 2,2 GB aan mp3-bestanden en 16 MB aan kleine bestandjes (de Joomla installatiefolder).

Zoals verwacht zijn deze 500 Mbps powerline adapters niet sneller dan eerder gemeten 200 Mbps versies. De adapters halen maximaal 3,4 MB per seconde bij het kopiëren van het iso-bestand en 3,2 MB bij het overzetten van de mp3-bestanden. De map met heel veel kleine bestandjes wordt gekopieerd met een snelheid van 0,17 MB per seconde. We zijn powerline adapaters tegengekomen, ook 200 Mbps varianten, die sneller zijn dan dit, maar qua overdrachtsnelheid scoort deze set ergens in het midden.

De adapaters zijn voorzien van een stopcontact waardoor je in theorie geen stopcontact op hoeft te offeren. Echter zijn deze adapters net zo onhandig ontworpen als al die andere powerline adapters met stopcontact, waardoor ze wel het tweede stopcontact van een duowandcontactdoos blokkeren. Verder is er software meegeleverd waarmee je extra adapters aan elkaar kan koppelen. Deze heb je niet nodig voor de set, want de adapters zijn al aan elkaar gekoppeld. Dat is maar goed ook, want in onze test laat de software het afweten.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • voorzien van extra stopcontact
  • onhandig groot design
  • meegeleverde software werkt niet goed
Deze 500 Mbps powerline adapters doen wat ze moeten doen, maar als je goedkopere (200 Mbps) varianten kan vinden, zullen die het waarschijnlijk net zo goed doen. De hogere investering in 500 Mbps is ook bij Sitecom overbodig.

 

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Netwerk

Tags: