abonneren

Samsung Optical Smart Hub

Films streamen naar je mobiele apparaat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er is maar een handje vol goede apps waarmee je probleemloos films kunt kijken op je smartphone of tablet en als je dvd’s wilt bekijken zul je deze eerst moeten rippen en omzetten naar een formaat dat je smartphone of tablet begrijpt. Samsung heeft echter een handig apparaat ontwikkeld wat veel van deze zorgen uit handen neemt: de Optical Smart Hub.
Score
80
  • Pluspunten
  • dvd’s streamen
  • dlna-ondersteuning
  • veelzijdig
  • Minpunten
  • srt-ondersteuning wisselvallig
  • iOS app werkt slecht

None

De Samsung Optical Smart Hub is een handige alleskunner die interessant is voor mensen zonder dlna-nas, maar met externe harde schijf vol films en muziek die men graag op dlna-gecertificeerde apparaten wil bekijken. De extra functies van de Samsung Optical Smart Hub zijn een mooie aanvulling en maken het apparaat een interessante uitbreiding voor basale bedrade netwerken.

De Optical Smart Hub is een handige alleskunner die je in je netwerk kunt plaatsen. De hoofdfunctie van de Optical Smart Hub is dat je een film op dvd in het apparaat kunt plaatsen en deze vervolgens draadloos kan streamen naar je smartphone, tablet, Smart TV of pc. Daarnaast kan het apparaat ook dienst doen als draadloze router, accesspoint, repeater, dvd-brander (ook draadloos), fileserver en backup-apparaat voor je mobiele apparaat. Via een browser zijn alle functies van de Optical Smart Hub te beheren.

Optical Smart Hub als dvd-brander

De Optical Smart Hub beschikt over een usb2.0 aansluiting waarmee je een externe harde schijf kunt aansluiten. Films en muziek die daarop staan kunnen ook net als een dvd via wifi afgespeeld worden op je mobiele apparaat. De Optical Smart Hub kan ook zelf direct via usb2.0 aangesloten worden op een computer, maar dan doet het apparaat alleen dienst als dvd-brander.

Optical Smart Hub installatie

We beginnen bij de installatie. Deze verloopt vrij vlot als je de korte meegeleverde installatiehandleiding volgt. In feite is het niets meer dan op ‘ok’ klikken bij wat je wilt en ‘cancel’ op de functionaliteiten die je niet wilt. Op de meegeleverde disc is alleen installatiesoftware te vinden van de Optical Smart Hub plus een gratis versie van Nero 10. Van ons had op de meegeleverde disc ook een uitgebreide installatiehandleiding mogen staan in PDF-formaat. In plaats daarvan is er een link naar de online handleiding.

Samsung Smart Hub apps noodzakelijk

Om te kunnen genieten van films en muziek op je mobiele apparaat, zul je de noodzakelijke (gratis) app moeten installeren op je tablet of smartphone genaamd SmartHub. Hiermee kun je muziek en films afspelen, backups maken van je apparaat, en bestanden op de externe harde schijf beheren. Op het moment van schrijven zijn er apps beschikbaar voor Android en Apple’s iOS. We hebben de functionaliteit getest met een iPhone 4 en een Android tablet.

Smart Hub apps: Andoid oke, iOS slecht

Van de iOS iPhone app zijn we niet onder de indruk. De app werkt alleen vanaf de iPhone 4. Verder is de app bijzonder instabiel. Regelmatig klapt de app er uit en soms lukt het ook niet om verbinding te krijgen met de Optical Smart Hub. Een handige functionaliteit is dat je op een aangesloten externe harde schijf op de hub draadloos een backup kan maken van je mobiele apparaat. De app kent twee soorten backups: Smart Backup en Photo Backup. Bij de iPhone werken deze functies echter niet goed. Telkens als we de laatste stap willen nemen, krijgen we de foutmelding dat we maar maximaal 50 MB kunnen kopiëren. Raar! De Android App op onze tablet werkt prettiger en is ook veel stabieler. Hier kunnen we wel zonder problemen backups maken en foto’s kopiëren waarbij we ook nog een selectie kunnen maken. Kortom, aan de iPhone app moet nog flink gesleuteld worden. Samsung is hier zich wel bewust van en geeft aan dat vooral het rechtenbeleid van iOS parten speelt bij de SmartHub app. Samsung heeft aangegeven de iOS app in de toekomst te willen verbeteren zodat deze beter zal functioneren.

Dlna ondersteuning, ook zonder Optical Smart Hub

De Optical Smart Hub ondersteunt dlna en dat betekent dat dlna-gecertificeerde apparaten bereikbaar zijn voor de apps. We kunnen met behulp van de apps dus ook films en muziek van onze (dlna) nas streamen naar onze iPhone en tablet, ook wanneer deze bestanden officieel niet ondersteund zijn op het apparaat. Superhandig! Grappig is dat de app ook werkt zonder aangesloten Optical Smart Hub.

Wel hebben we een kleine kanttekening bij de ondertitels. De apps hebben de mogelijkheid deze in te lezen zodat films van ondertitels voorzien kunnen worden, maar in onze test kunnen de apps de srt-bestanden niet lezen. Zowel in iOS als Android niet. Samsung geeft echter aan dat srt-bestanden wel ondersteund moeten worden. De ondertiteloptie bij de dvd-speler werkt wel gewoon goed, hoewel er bij sommige dvd’s wel een kleine vertraging optreedt.

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Netwerk

Tags: Dlna, Streaming

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord