Review: WD My Cloud Mirror 8 TB

Als je jouw persoonlijke bestanden niet wilt onderbrengen bij een van de tientallen clouddiensten, dan kun je ervoor kiezen om je data op te slaan op je eigen NAS. Een probleem is vaak dat het dan lastig is om je bestanden met anderen te delen. WD maakt het je een stuk makkelijker met de My Cloud Mirror.

De WD My Cloud Mirror is een NAS die verkrijgbaar is in vijf verschillende opslagcapaciteiten: 4, 6, 8, 12 en 16 TB. Voor deze review hebben we de 8 TB-versie bekeken. De toevoeging Mirror bij deze NAS, slaat op het feit dat er gebruik wordt gemaakt van een RAID1-configuratie. Van bestanden op de ene schijf wordt automatisch een kopie op de andere geplaatst. Dat betekent in de praktijk wel dat de totale opslagcapaciteit met de helft afneemt: bij het 8TB-model houd je dus feitelijk maar 4 TB schijfruimte over.

Eenvoudig instellen

De eerste configuratie gaat erg eenvoudig. Nadat je de WD My Cloud Mirror hebt aangesloten op je netwerk, kun je het apparaat instellen via je browser. Daarbij kun je in de adresbalk het IP-adres van de NAS intypen als je dat weet, maar je kunt ook de hostnaam WDMyCloudMirror invoeren. Na het accepteren van de gebruikersovereenkomst en het instellen van de taal van de interface, kun je aan de slag met de verdere configuratie. Eerst moet je een hoofd(administrator)-account aanmaken.

Review: WD My Cloud Mirror 8 TB-15986817

© CIDimport


Als je dat hebt ingesteld, kun je accounts aanmaken voor gebruikers die je toegang wilt geven tot de NAS. Daarbij kun je die gebruiker zowel lokaal als vanaf een externe locatie toegang geven. Dat laatste doe je door het e-mailadres van die gebruiker op te geven, zodat deze een mailtje ontvangt en de mogelijkheid krijgt om een wachtwoord aan te maken. Daarnaast kunnen externe gebruikers een sync-client downloaden en installeren, waarmee bestanden en mappen van de lokale computer op de NAS kunnen worden opgeslagen en gesynchroniseerd. Dat kan zowel binnen je eigen thuisnetwerk als vanaf een externe computer. Standaard is toegang vanaf internet namelijk ingeschakeld (via poort 80). Die client werkt goed, maar het is niet mogelijk om zelf een standaardlocatie op te geven als synchronisatiemap; WD zet namelijk de hoofdsynchronisatiemap standaard in de profielmap van Windows, bijvoorbeeld C:\Gebruikers\Mark\My Cloud. Je kunt wel extra mappen opgeven die gebruikt moeten worden voor de synchronisatie, dus als je niet wilt dat je C-schijf vol raakt, voeg je beter een extra map toe van een locatie waar meer schijfruimte is. Maar de hoofdmap zelf kun je zelf dus niet wijzigen. WD biedt ook sync-apps aan voor iOS en Android, waarmee je je foto’s en video’s naar de NAS kunt back-uppen.

Netwerk en apps

Je kunt de My Cloud Mirror ook als gewone bestandserver in je thuisnetwerk inzetten. Daarvoor zijn voldoende opties in de software aanwezig, zoals het aanmaken van NFS-shares, het instellen van een DLNA-server en ftp-toegang (ook extern). Daarnaast heeft deze NAS ook een aparte app-sectie, waardoor je er bijvoorbeeld een Joomla!- of WordPress-site op kunt hosten of hem toegankelijk kunt maken als Plex Mediaserver.

Conclusie

WD heeft veel aandacht geschonken aan de gebruiksvriendelijkheid en eenvoud van deze bestandsserver. Alle functies werken naar behoren en de veelzijdigheid van de My Cloud Mirror maakt het een perfecte aanschaf voor wie zijn thuisnetwerk wil uitbreiden en daarbij makkelijk toegang wil tot z’n bestanden van buiten dat netwerk. De sync-app kan nog wat gebruiksvriendelijker.

 

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Zeer eenvoudig in te stellen

Uitgebreide functionaliteit

Extra apps beschikbaar

Minpunten

Sync-app kan gebruiksvriendelijker

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten