Rangemax Next Wireless-N Bridge

Een draadloos netwerk is bijzonder handig. Daar valt weinig tegenin te brengen. Zeker als het huishouden bestaat uit meerdere pc's en laptops is het gewoon erg prettig als je overal kunt inloggen. Bovendien wil niemand - ondanks de stabiliteit van een Cat5-kabel - gaten boren om een kabel van de werkkamer naar boven te trekken.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten
Maar wat als je die bandbreedte en stabiele doorvoer toch nodig hebt?

Natuurlijk zijn er diverse goede wireless-N routers op de markt met een keurig bereik en een hoge doorvoersnelheid. Maar niet iedereen heeft een complete router nodig, omdat ze al een prima netwerk hebben liggen wat ze niet graag overhoop halen. Terecht natuurlijk. Maar stel dat er bijvoorbeeld een media-extender boven bij de tv is komen te staan. Voor die groep zijn er nu ook oplossingen!

Netgear heeft een leuk product voor mensen die een draadloze 'kabelvervanger' zoeken. Want kort door de bocht is de Rangemax Next Wireless-N Bridge dat wel. Overigens kan de Netgear ook als Access Point fungeren, wat in sommige gevallen zeker handig kan zijn, mits u apparatuur heeft die 5 GHz ondersteund, want terugschakelen naar 2,4 GHz kan deze Netgear niet.

Breed inzetbaar

Het aansluiten van de Wireless N Bridge is een fluitje van een cent. Kabel erin en klaar is Kees. Wij hebben de Netgear in drie contexten getest. Allereerst als brug tussen het bestaande, bedrade netwerk en een Linksys DMA 2200 media extender. Daarna als brug tussen een server en het internet, en als laatste als verbinding tussen een Sonos-systeem en het bestaande netwerk.

Eigenlijk kunnen we heel kort zijn: de Netgear doet precies wat we van hem vragen. Na het inpluggen van de netwerkkabels zien de twee Netgears elkaar al snel. Mits u het dhcp overlaat aan de bestaande router natuurlijk. Indien dat niet het geval is, moet u de adressen even handmatig invullen. Wij raden in de meeste gevallen echter aan de dhcp-server van de router te gebruiken; dan omzeilt u veel problemen met de adressering van de Netgear en de overige deelnemers in het netwerk.

Nadat het stel elkaar heeft gevonden, kan het overdragen van gegevens beginnen. De doorvoersnelheid is dankzij de N-technologie hoog genoeg voor (hd) filmbeelden en mocht u ook nog wat muziek willen spelen, dan kan dat ook probleemloos. Wat ons behalve het gebruiksgemak en de snelheid opvalt, is dat de verbinding erg stabiel is. Tijdens de gehele testperiode is niet één keer de verbinding weggevallen. Bovendien zien we tijden het kopiëren van grote bestanden tussen het werkstation en de server dat de doorvoersnelheid vrij constant op ongeveer 60 à 70 mbit/seconde blijft hangen. Een keurige snelheid die de brug uitermate geschikt maakt voor het versturen van filmbeelden en online gaming.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Gebruiksgemak
  • Snelheid
  • Betrouwbaarheid
  • Multifunctioneel
  • Alleen compatible met 5 GHz-apparatuur
De Netgear Rangemax Next Wireless-N Bridge (het is een hele mond vol) is een prima product dat zeer breed inzetbaar is. Ons bevallen vooral het gebruiksgemak en de (stabiele) hoge snelheid. Dat deze Netgear tevens als access point kan fungeren is een leuke bonus die sommige gebruikers ook zeker zullen waarderen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Netwerk

Tags: