abonneren

Procurve 2610-24

De Procurve Switch 2610-serie bestaat uit een aantal high-performance netwerkswitches die speciaal gericht zijn op kleinzakelijke gebruikers die meer willen dan de basale Layer 2-mogelijkheden.

De 2610-familie bestaat uit vijf modellen, waarvan deze 24-poorts uitvoering de kleinste is. Zoals de naam al doet vermoeden biedt deze switch 24 lokale 10/100 Mbit utp-poorten. Er zijn ook vier gigabit ethernet-poorten voor de uplinks en een tweetal mini-GBIC-sloten voor fiberadapters. Deze adapters zijn los te koop.

Ons reviewexemplaar kan niet overweg met PoE (Power over Ethernet) maar HP biedt twee modellen die dit wel kunnen, één met stroom voor 12 van de 24 poorten (2610-24/12PWR) en één met stroom op alle 24 poorten (2610-24PWR). Wie meer poorten nodig heeft kan kiezen voor een 48-poorts model mét of zonder PoE.

Alle vijf switches zijn van het 1U-formaat en kunnen in een rack worden gemonteerd, de brackets worden hiervoor meegeleverd. De connectors zijn aan de voorzijde geplaatst, evenals een losse poort voor lokale consolemanagement. Een intere transformator voorziet het geheel van stroom, wie op safe wil spelen kan nog een optionele externe stroomvoorziening aansluiten. Het 24-poorts model heeft geen ingebouwde ventilator, waardoor de switch bevreemdend stil werkt. Handig wanneer het serverrack in dezelfde ruimte staat als de werkplekken. De andere vier modellen hebben wél een ventilator aan boord.

De switch in gebruik nemen is eenvoudig: het is gewoon een kwestie van de kabels aansluiten. De firmware zoekt dan zelf uit wat voor kabel aangesloten is (straight of crossover) en onderhandelt vervolgens met het apparaat aan de andere kant van de kabel over de snelheid. Vervolgens werkt de Procurve als een Layer 2-switch door de MAC-adressen van de aangesloten apparaten te identificeren en de datapakketjes naar de juiste poorten door te sturen.

Maar hier houdt het niet mee op: een ingebouwde 300 MHz Mips-processor zorgt voor extra intelligentie, zoals de mogelijkheid individuele poorten in- en uit te schakelen en het netwerk te segmenteren door middel van vlan-technologie. Ook kan de switch als Layer 3-router werken. De toegang tot het netwerk kan beperkt worden door een aantal verschillende technieken, zoals 802.1X Radius- en webgebaseerde authenticatieschema's waarbij alle loginpogingen netjes vastgelegd worden voor nadere inspectie. Kijken we naar Quality of Service, dan biedt de Procurve 802.1p priority tagging en prioritisation met acht prioriteitsniveaus over vier queues. Ook kan de prioriteit van het dataverkeer ingesteld worden op de tcp/udp-poort.

Het instellen van deze mogelijkheden kan op een aantal manieren geschieden. Zo is het mogelijk een terminal aan te sluiten op de consolepoort via de meegeleverde kabel. Ook is het mogelijk de switch via het lan te bedienen in een webbrowser. Er kunnen tot 16 switches beheerd worden in een virtuele stack over één ip-adres. Een andere mogelijkheid is SNMP-beheer en een 30-dagen probeerversie van HP's Procurve Manager 2.2 wordt meegeleverd.

Met een prijs die neerkomt op bijna 20 euro per poort is de Procurve 2610-serie zeker niet goedkoop te noemen, vooral in vergelijking met de eenvoudige Layer 2-switches. Maar de Procurve-serie biedt aanvullende functionaliteit, zodanig dat het prima in een kleinzakelijke omgeving te beheren is. In vergelijking met rivaliserende producten valt de vergelijking gunstig uit. Updates zijn gratis en de hardware heeft een levenslange garantie.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Geruisloze werking (alleen 2610-24)
  • Optionele PoE-ondersteuning
  • Lokaal en webgebaseerd beheer
  • Layer 3 routing
  • Virtual stacking
  • Technische kennis vereist voor inzet
  • Duurder dan Layer 2-switches
De Procurve 2610-serie staat een stap boven de gebruikelijke Layer 2-switches. De prijspremium die betaald moet worden voor deze serie zit hem in intelligente routingfunctionaliteit en betere beveiliging.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Netwerk

Tags:

Laatste reactie