abonneren

Nieuwe draadloze standaard WiGig vanaf volgend jaar ook op smartphones

Vanaf volgend jaar zullen laptops en smartphones worden voorzien van de nieuwe wifi-standaard WiGig. Deze korte afstands-wifi-standaard wordt nu voor apparaten gecertificeerd door de Wi-Fi Alliance.

Met WiGig - Wireless Gigabit - zijn hogere snelheden te behalen, maar de keerzijde is dat het signaal veel zwakker is en bijvoorbeeld niet door muren of plafonds heen kan. Het signaal kan echter wel via muren en plafonds worden weerkaatst. WiGig werkt op de 2,4, 5 en 60 GHz band. Met WiGig zijn snelheden te halen tot maximaal 8 Gbps. Het bereik is ongeveer 10 meter.

Virtual reality

Een van de voordelen van WiGig is dat het kan worden toegepast voor virtual reality. Door de hogere snelheid kan data ook draadloos sneller tussen een apparaat en een vr-bril verlopen, waardoor een vaste connectie met bijvoorbeeld een computer of een smartphone niet meer nodig is.

Apparaten

De Wi-Fi Alliance houdt zich bezig met de certificering van draadloze apparaten. De alliancie benadrukt dat WiGig vooral een binnenshuis-technologie is, voor buiten en langere overbruggingsafstanden is het namelijk niet geschikt. Apparaten die zijn voorzien van 802.11ad, zullen ook backward compatibel zijn met de huidige standaarden als 802.11ac.

Ondertussen is er al een aantal 802.11ad-apparaten op de markt verschenen, zoals de eerder door ons bekeken TP-Link Talon AD7200.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Netwerk

Tags: 802.11ad, Wifi

Nieuws headlines

Laatste reactie