Draadbreuk: Beste netwerktips- en tools van maart

Op netwerkgebied komen er iedere maand handige tools bij en met de juiste tips ontdek je mogelijkheden die je eerder nog niet voor mogelijk hield. In deze maandelijkse rubriek praten we je daarover bij. Netwerkbeheerders, opgelet!

The Dude

Om je netwerk te beheren, te onderhouden en te troubleshooten, is het belangrijk om over de juiste tools te beschikken. The Dude bijvoorbeeld is een handig programma dat automatisch een overzicht genereert van je netwerk. Het programma bestaat uit zowel een server als een client, maar je kunt gewoon alleen de client gebruiken. Je kunt er apparaten mee ontdekken met de autodiscovery-feature en het is handig om apparaten mee te monitoren.

Je kunt per apparaat notificaties instellen en de link in de gaten houden en ook eenvoudig een netwerktopologie maken. Per apparaat kun je dan bijvoorbeeld een aantal dingen in de gaten houden, zoals het cpu- en schijfverbruik, in één handig overzicht. Verder is het eenvoudig te installeren en in gebruik. Je kunt The Dude eventueel als server opzetten, zodat je er ook op afstand bij kunt en waar dan ook je netwerk kunt beheren.

netwerk

© PXimport

Wifi-inbrekers? MoocherHunter!

Het kan iedereen overkomen: je leent je wifi-wachtwoord uit aan persoon 1 en later aan persoon 2 en op een gegeven ogenblik is je wifi erg traag. Het kan dan een goed idee zijn om eens te controleren wie allemaal je wifi gebruikt. De low-levelmethode is om eens de lampjes van je wifi-router in de gaten houden, maar het is eenvoudiger en veel preciezer om de lijst van verbonden apparaten in je router door te nemen.

Daarvoor log je in op je router en ga je naar iets als Verbonden apparaten of List of DHCP clients. Een voor een ga je ze af en kijk je of er iets vreemds tussenstaat. Je kunt ze dan op twee manieren blokkeren: of je wijzigt je wifi-wachtwoord, maar dat is veel werk want je moet alle apparaten opnieuw instellen, of je blokkeert individueel het MAC-adres van het apparaat.

Een leuke tool die je nog verder kan helpen is MoocherHunter. Dat boot je vanaf een usb-stick op je laptop en vervolgens probeert deze tool het apparaat dat je wifi steelt te lokaliseren. Op die manier weet je direct wie er op je netwerk zit. De tool claimt tot twee meter accuraat te kunnen lokaliseren wie je netwerk gebruikt.

Wifi-scanning in Android 8

Het is duidelijk dat Google en veel andere bedrijven ervan houden om je gegevens bij te houden. Een van de manieren waarop het dat doet is via wifi. Zelfs al ben je nergens mee verbonden, dan nog kan je gevolgd worden, omdat je apparaat continu scant naar accesspoints en zijn MAC-adres uitzendt. Je zou denken dat als je wifi uitschakelt je dan de tracking blokkeert, maar dat is helaas niet het geval.

Sinds Android KitKat is er de optie Wifi-scannen, indien aan wordt er zelfs als wifi uit is, gescand naar wifi-netwerken. Pas als je die optie uitzet en óók wifi uitzet, word je niet meer gevolgd. Helaas is die optie niet op alle toestellen beschikbaar, dus dan kun je er niets aan doen, en diep verborgen. In Android Oreo vind je ‘m hier: Instellingen / Beveiliging en locatie / Locatie / Scannen.

Bovendien is het zo dat Android sinds versie 6 willekeurige MAC-adressen ondersteunt, maar ook die functie wordt amper door de hardware ondersteund. Als je het gehele onderzoek in wilt zien, dan kun je hier terecht.

Wifi-pakketjes sniffen met WiMonitor

Op de website HackerArsenal zijn veel leuke gadgets verkrijgbaar, waaronder ook de WiMonitor. Dat is een klein apparaatje waarmee je wifi-pakketjes kunt sniffen en door kunt sturen naar een extern ip-adres. De WiMonitor plaats je in het stopcontact en gaat dan aan de slag. Deze scant de kanalen een tot en met dertien op de 2,4 GHz-frequentie. Om het apparaat op te zetten, verbind je het apparaat met ethernet en log je erop in via 192.168.1.1. Vervolgens ga je naar het tabblad Remote machine details en zet je het ip-adres van de pc waar de pakketjes heen moeten evenals de poort.

Je kunt daarna op die externe pc Wireshark downloaden en installeren om de pakketjes te ontvangen. Zorg er dan voor dat Wireshark op dezelfde poort luistert als waar de WiMonitor de pakketjes naartoe stuurt. Eenmaal klaar dan zie je de pakketjes verschijnen op je pc. De WiMonitor kost op het moment van schrijven 59 dollar, maar let op: de verzendkosten voor Nederland bedragen ruim 63 dollar …

netwerk

© PXimport

Biotcoinprijs als ssid

In de categorie ‘omdat het kan’ heeft iemand een tool gebouwd waarmee je als netwerk de bitcoin-prijs als ssid uit kunt zenden. Je kunt niet met de ssid verbinden, dat zou niet handig zijn omdat ze steeds veranderen. Het origineel is geschreven voor een Arduino en maakt standaard gebruik van de europrijs van bitcoin. De ssid is dan zichtbaar als 1 bitcoin = € 3556 euro.

Om met dat script aan de slag te gaan, pas je in de broncode de variabele ssid en password aan om met je eigen netwerk verbinding te maken, want de bitcoin-prijs moet natuurlijk wel opgehaald worden via internet. De data wordt elke 30 seconden vernieuwd.

Overigens vond iemand dit project zo leuk, dat er nog een implementatie is geschreven, maar dan voor OpenWRT. Deze versie is verder wat betreft functionaliteit identiek, maar maakt wel gebruik van de dollarprijsstandaard. Je wijzigt die naar euro in het bestand ticker.sh. De ‘BTCUSD’ in de url verander je naar ‘BTCEUR’. Downloads vind je hieronder:

Bitcoin-prijs voor Arduino

Bitcoin-prijs voor OpenWRT

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten