abonneren

Netwerken: Geen wifi

Je had je thuisnetwerk netjes voor elkaar, maar zonder duidelijk aanwijsbare reden hapert een apparaat. Waar gaat het mis en hoe is het te verhelpen?

Je wil met een tweede laptop het draadloze netwerk op, maar hebt je wlan beveiligd met een encryptiesleutel die je stomweg vergeten bent! Vervelend, maar niet onoverkomelijk. Beschik je over een apparaat dat nog verbinding kan maken, open dan het Netwerkcentrum in Vista of Windows 7, kies Draadloze netwerken beheren, open het eigenschappenvenster van je draadloze netwerk, ga naar het tabblad Beveiliging en plaats een vinkje bij Tekens weergeven. Overigens bestaat hier ook een gratis tooltje voor, dat tevens onder Windows 8 werkt: WirelessKeyView (www.nirsoft.net/utils/wireless_key.html). Virusscanners willen hiervoor nog wel eens aan de alarmbel trekken, maar de tool is goedaardig.
Een kordater alternatief is de versleuteling in (het configuratiescherm van) je draadloze router/toegangspunt tijdelijk uitschakelen. Lukt de draadloze verbinding nu wel, dan kan je de encryptie vervolgens opnieuw configureren. En ook: het wachtwoord niet meer vergeten. We gaan er overigens wel vanuit dat je in je draadloze router geen mac-filtering hebt ingesteld. Zo’n filter laat namelijk alleen pc’s met een bepaald mac-adres toe op het draadloze netwerk. Is dat toch het geval, dan moet je uiteraard ook het mac-adres van je nieuwe pc aan die filter toevoegen. Je vindt het adres door op die pc het commando ipconfig /all (boven) uit te voeren en te noteren wat er achter Fysiek adres staat bij je draadloze netwerkadapter.

Netwerken: Geen wifi

Tip 8: Vergeet de encryptiesleutel van je wlan niet.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Tips en Trucs, Netwerk

Tags:

Laatste reactie