abonneren

Netwerken: Adresbedeling

Je had je thuisnetwerk netjes voor elkaar, maar zonder duidelijk aanwijsbare reden hapert een apparaat. Waar gaat het mis en hoe is het te verhelpen?

Netwerkadapter actief, bekabeling in orde? Dan zit je misschien met een configuratieprobleem. De kans is weliswaar klein dat bij een goed werkende verbinding de instellingen zomaar de mist in gaan, maar het valt niet helemaal uit te sluiten. Gaat het om een (nieuwe) pc die je voor de eerste keer aan je netwerk hangt, dan moet je sowieso de configuratie goed op orde hebben.
Open het venster van de opdrachtprompt in Windows (met het commando cmd of, in Windows 8, door cmd in het zoekpaneel voor Apps in te vullen). Tik hier ipconfig /all in en bevestig met Enter (zie afbeelding). We veronderstellen dat er bij dhcp ingeschakeld ‘ja’ staat ingevuld: dat houdt in dat je router automatisch een ‘compatibel’ ip-adres aan je pc’s hoort toe te kennen. Bij een goed functionerende lan-verbinding zou je nu een ipv4-adres moeten zien dat begint met 192.168. of met 10. Lees je hier echter 0.0.0.0 af of begint het adres met 169.254., dan krijgt je pc blijkbaar geen ip-adres van de router door. Dat kan op een slechte kabelverbinding tussen router/switch en pc wijzen – even controleren dus en desnoods met een andere kabel proberen. Het kan ook gaan om een tijdelijke storing die je oplost door achtereenvolgens de commando’s ipconfig /release en ipconfig /renew uit te voeren.
Krijgen ook andere pc’s in je netwerk geen geldig ip-adres (meer) door, dan ligt het euvel wellicht bij de router zelf. Je kan dan het best je pc even herstarten: trek desnoods even de stroomkabel eruit, wacht een halve minuut en koppel die opnieuw aan.
Controleer na de herstart of je pc nu wel een geldig ip-adres krijgt. Nog altijd geen beterschap? De hoogste tijd dan om je router te controleren. Start je browser op en tik het adres van de router in de adresbalk in. Je kent het adres niet? Geen probleem: dat lees je wel af bij Standaardgateway als je het commando ipconfig hebt uitgevoerd (zie afbeelding). Je belandt nu op de aanmeldpagina van je router: vul de gevraagde gegevens in (gebruikersnaam en wachtwoord – desnoods raadpleeg je de handleiding van de router). Ga in het configuratiescherm van de router op zoek naar de netwerkinstellingen en zorg dat de dhcp-server geactiveerd is. Desgevraagd herstart je de router hierna.

Netwerken: Adresbedeling

Netwerken: Adresbedeling

Netwerken: Adresbedeling

Tip 4: Check of je ip-adres compatibel is.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Tips en Trucs, Netwerk

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord