abonneren

Netgear WNDR 3800

De ether van ons land raakt steeds meer vervuild. En daar bedoelen we niet de roetdeeltjes van diesels of koolstofmono-oxide mee. Er komen steeds meer draadloze netwerken bij. En op een geven moment zit het gewoon vol. Netgear heeft een oplossing.

Netgear gaat er prat op dat de WNDR 3800, of de N600 Premium Edition - in feite de opvolger van het vorige topmodel: de 3700 - de enige consumenten router is met Clear Channel Select. Deze technologie zorgt ervoor dat de router altijd het meest gunstige kanaal selecteert. Ook als er al een client verbonden is. Nooit meer gezeur met overvolle wifi-kanalen dus!

Wie denkt dat hij nu een complete flat kan voorzien van wifi met één router, moet even een stapje terug doen. Het bereik van de 3800 is gelijk aan die van de 3700: intern zijn er technisch namelijk geen verschillen. Echter, dankzij Clear Channel moet de router veel stabieler data doorvoeren. Dit model is dus vooral interessant voor gebruikers waarbij er (heel) veel netwerken in de buurt zijn.
 

Persoonlijke cloud

Nog wat leuke zaken die Netgear heeft toegevoegd aan de WNDR 3800, is ReadyShare Cloud. De naam zegt het al: koppel een harde schijf aan de usb-poort van de router en benader deze via het internet. Uiteraard kan deze ook lokaal gebruikt worden.
De setup van de clouddienst gaat via de nieuwe Genie-software die Netgear heeft ontwikkeld. De software houdt het netwerkverkeer in de gaten en kan je gebruiken om de router globaal in te richten zonder dat je daadwerkelijk op het apparaat zelf hoeft in te loggen. Geavanceerde zaken moeten nog steeds in de router zelf.
Bij de setup maak je een account aan op readyshare.com. Om extern toegang te krijgen tot de 'personal cloud', log je in op readyshare.com, waarna je opslag beschikbaar komt als ware het een lokale harde schijf. Erg leuk gedaan van Netgear.
 

Printen

Behalve dat de usb-poort nu een 'wolk' kan maken, is het eindelijk mogelijk een printer te delen via deze poort. Jammer genoeg moet je wel een aparte driver installeren om dat werkend te krijgen. We hadden liever gezien dat deze speciale driver al in de nieuwe Genie-software zit. Afgezien daarvan, werkt het systeem perfect en is elke usb-printer nu tot netwerkprinter om te toveren.

 

Interface

Netgear heeft de interface van de nieuwe routers aangepast. De nieuwe interface is grof ingedeeld in een basis- en een advanced deel. Bij de basis vind je de meest belangrijke zaken als wifi-beveiliging, readyshare, parental controls, etc. Ga je naar de advanced-sectie, dan krijg je meer instelmogelijkheden. Denk aan poort-forwarding, qos-regels, dyndns, et cetera.

De nieuwe interface is niet langer een lange lijst met menu's. Elk segment heeft een lijst die uitvouwbaar is. Ook heeft het home screen een zestal icoontjes waarachter de meest belangrijke zaken zitten. Een stuk overzichtelijker!

 

Snelheid

Netgear geeft het zelf al aan: de hardware is gelijk aan de 3700. Wie een goed werkende 3700 heeft, hoeft niet per-sé een 3800 aan te schaffen, want netto is de 3800 niet sneller, tenzij er veel andere netwerken storen op het wifi-signaal. Dan helpt Clear Channel bij het stabiel houden van het wifi-signaal en doorvoersnelheid. Wireless-N 450 was dus wel leuk geweest bij dit model. Dus tenzij je heel graag usb printer sharing wil, of een personal cloud wil gaan gebruiken, is de 3700 prima. Niet gek: het was en is een hele goede router.

 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Rap
  • Bijzonder compleet
  • Prettige interface
  • 450 mbps wireless was leuk geweest
De nieuwe WNDR 3800 is een prachtige router. Netgear heeft ten opzichte van zijn voorganger, de 3700, erg leuke extra’s toegevoegd. De meest interessante is Clear Channel Select, wat interferentie met andere netwerken voorkomt. Verder is de usb-cloud en printer sharing een handige toevoeging. Alles bij elkaar is de WNDR 3800 een zeer complete en degelijk presterende router.

 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Netwerk

Tags: