abonneren

Motorola AP 6511

Kleine, uitgebreide, goed presterende accesspoints zijn er niet zo veel. Motorola heeft een wallmount product. En ze hebben alle functionaliteit – en meer – in een hele kleine behuizing gekregen.

Striktgenomen is de wallmount Motorola AP 6511 geen consumentenproduct. Dat is niet erg, want bij PCM maken we vaak genoeg een sprongetje naar MKB. De AP 6511 is een klein, op de muur te schroeven, dual band wireless-N accesspoint (voeding via poe) wat zicht helemaal thuis voelt in een bedrijf.

Als we de Motorola installeren – dat gaat gemakkelijk met een ‘power over ethernet’-product – merken we, na het inschakelen dat het niet zomaar een IP-adres krijgt. En dat terwijl onze router wel adressen uitdeelt via dhcp.

Het blijkt dat Motorola met een ‘Zero Config’ IP-adres werkt. Om daar achter te komen, reken je de laatste twee waarden van het mac-adres om naar decimalen (dat kan met de calculator in Windows / Mac OS). Daarvoor komt: “169.254.”. Een handige methode, maar we hadden toch liever gewoon een ip van de router gehad.

Prima interface!

Eenmaal omgerekend, komen we in de keurig verzorgde web-interface dat veel weg heeft van de Synology-interface: veel icoontjes, multitasking en een erg heldere menustructuur. Dat is ook wel nodig, want er is zo ontzettend veel naar wens in te stellen! En de monitoring-tools zijn niet alleen beperkt tot het loggen van verbonden gebruikers.

Zo is het mogelijk te zien wie er verbonden is, wat de status is van de verbinding, hoe het met de kwaliteit van het radiosignaal staat, hoeveel data er over het netwerk gaat, et cetera. Een leuke functie is de mogelijkheid meerdere netwerken met één accesspoint op te zetten. Zeker bij bedrijven is dit een erg prettige én noodzakelijke mogelijkheid. Denk maar aan een gastnetwerk en een apart netwerk voor systeembeheer.

Centraal

Een erg handig foefje van de Motorola is dat het mogelijk is alle overige AP 6511’s in het netwerk via één accesspoint in te stellen en te updaten. Dat scheelt veel werk als het om een uitgebreid netwerk gaat.

Speedy

Dan de vraag: hoe snel is de AP 6511? Hij komt mee met de high-end consumentenrouters. We hebben een Linksys E4200 met deze Motorola vergeleken. In dezelfde ruimte is de Motorola sneller: 24 Mbit voor de Linksys ten opzichte van 32 Mbit voor de Motorola. Gaan we naar een andere ruimte, dan trekt het gelijk: ongeveer 24 Mbit. Gaan we nog verder weg, dan gaat de E4200 de AP 6511 voorbij:15 Mbit ten opzichte van 14 Mbit.

We hebben echter lang moeten tweaken om deze snelheid te krijgen. Het vreemde is namelijk dat de AP 6511 niet automatisch een kanaal kiest. Dat moet je als beheerder zelf uitvogelen. En dat is een behoorlijke klus... zeker met Wireless N. Puntje van aandacht voor Motorola.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Compact
  • Prachtige interface
  • Uitgebreid
  • PoE
  • Geen auto channel select
De Motorola AP 6511 is een zeer uitgebreid, prima presterend accesspoint. Bedrijven zullen de mogelijkheden, zoals het centraal beheren en updaten van meerdere accesspoints, uitgebreide statistieken en de mogelijkheid tot het opzetten van meerdere netwerken zeker waarderen. Als Motorola een auto channel select toevoegt aan het pakket, is het eigenlijk wel af. De prijs is keurig: 290 euro.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Netwerk

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord