abonneren

Microsoft: wifi via tv-frequenties

Een consortium van bedrijven op initiatief van Microsoft begint een onderzoek naar het gebruik van vrijgekomen tv-frequenties voor nieuwe mobiele breedbandnetwerken.

Hiertoe worden proeven genomen in de Britse stad Cambridge. De televisiefrequenties zijn bijzonder geschikt voor netwerkgebruik om dat het signaal een groot bereik heeft en minder wordt afgezwakt door obstakels.  De frequenties tussen 300 en 400 MHz hebben een grote reikwijdte dat verbindingen over grotere afstanden mogelijk maakt.

Er zou een soort ‘super wifi’ of wimax uit kunnen ontstaan. Als de proeven slagen zou de nieuwe technologie een welkome aanvulling kunnen betekenen van de snel vol rakende bandbreedte van de huidige mobiele netwerken. Bewezen moet worden dat het gebruik van deze frequentiebanden geen storingen veroorzaakt op andere frequentiebanden.

Of zo’n ‘super wifi’-netwerk er ooit komt is ook afhankelijk van de telefoonfabrikanten zij zullen er brood in moeten zien de benodigde voorzieningen in de mobiele toestellen in te bouwen. Zowel Nokia als Samsung zijn bij dit onderzoek betrokken.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Netwerk

Tags:

Laatste reactie