abonneren

Linksys WET610N wireless Bridge

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Stel: je hebt een prima draadloos netwerk in huis, maar een nieuwe mediaplayer of bijvoorbeeld spelconsole heeft geen draadloze netwerkkaart. Wat te doen? Een draadloze netwerkbrug installeren natuurlijk! Wij testen de Linksys WET610N.

De WET610N is een 'Wireless Bridge', wat wil zeggen dat het kastje een draadloze verbinding maakt met de router en vervolgens dit signaal uitstuurt naar een lan-poort. Klik een kabel in het te verbinden apparaat en verbindt deze kabel weer aan de draadloze brug en je maakt verbinding met het netwerk. Handig voor apparaten die van origine geen draadloze netwerkkaart hebben dus.

Twee kanalen

Prettig aan de Linksys WET610N is dat deze zowel op 2,4 als op 5 GHz zijn werk kan doen. Dat maakt hem compatible met oudere en nieuwe routers. Indien mogelijk, is het aan te raden op 5 GHz de verbinding te leggen in verband met stabiliteit én snelheid; de 5GHz band is minder druk bezet namelijk.

Kan gemakkelijker

De setup van de WET610N is wat omslachtiger dan we dachten. In eerste instantie proberen we gewoon de bridge direct via WPS te installeren. Dat gaat niet. Het is verplicht de eerste keer de setup-software te gebruiken en de stappen te doorlopen. Dat gaat in principe prima, maar neemt toch wat meer tijd in beslag dan gewenst.

Eenmaal verbonden met het accesspoint - wat dus wel via WPS kan - werkt de bridge stabiel en vlot genoeg om prettig te internetten en wat bestanden te kopiëren. We hebben - op 2 meter afstand - via 2,4 GHz gemiddeld 7 MB/s gehaald en via 5 GHz zien we gemiddeld 8 MB/s bij grote iso-bestanden. Er zit een goed meetbaar verschil in prestatie tussen 2,4 en 5 GHz.

Kan sneller

Toch vinden we de prestaties een beetje tegenvallen. De afstand tussen de router, een Linksys E4200, en de WET610 is kort. We hadden dus wel 12 MB/s via 5 GHz verwacht en wellicht 10 of 11 MB/s over de 2,4 GHz band. Aan de andere kant: de draadloze brug kost gemiddeld 72,5 euro. Dat is ook weer niet heel veel geld, gezien het feit dat homeplugs doorgaans duurder zijn en niet betere prestaties bieden dan deze draadloze oplossing.


 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Stabiel
  • Dual channel (2,4 en 5 GHz)
  •  
  • Niet echt snel
  • Setup te omslachtig

Linksys zet een vrij interessant product neer voor gebruikers die op eenvoudige, elegante wijze een bedraad apparaat willen opnemen in het draadloze netwerk. De WET610N zet degelijke prestaties neer, maar is niet bloedsnel. De setup had ook gemakkelijker gekund naar ons idee. Wel prettig is dat hij de 5 GHz band ondersteunt. Dat komt stabiliteit ten goede.

 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Netwerk

Tags:

Laatste reactie