abonneren

Linksys WES610N Entertainment Bridge

Tegenwoordig heeft iedereen thuis wel een netwerk aangelegd, al is het in zijn simpelste vorm: een draadloze router met enkele ethernet-poorten en diverse draadloze gadgets die via wifi het internet opgaan. Mocht je nu meer 'wired' apparaten in huis hebben dan dat je vrije poorten op je router hebt en heb je geen zin om een compleet bedraad netwerk in huis aan te leggen, dan heeft Linksys een elegante oplossing in de vorm van de WES610N Entertainment Bridge.
Score
80
  • Pluspunten
  • te optimaliseren voor specifiek netwerkverkeer
  • gemakkelijk via wps te configureren
  • zowel 2,4 als 5 GHz ondersteuning
  • goede stabiele verbinding
  • Minpunten
  • vooral gericht op zwaar verkeer naar 1 apparaat
  • installatie via disc verloopt niet vlekkeloos

None

De WES610N Entertainment Bridge is een handige oplossing voor mensen met veel apparaten in huis die via ethernet aangesloten dienen te worden, maar die geen uitgebreid bedraad netwerk in huis willen aanleggen.

De WES610N Entertainment Bridge is vooral bedoeld om apparaten met een vaste netwerkaansluiting draadloos te verbinden met je netwerk. Denk hierbij aan consoles, mediaplayers, home theatre pc's, internettelefoons en radio's. Toch kun je jezelf afvragen in hoeverre zo'n bridge nog nodig is. Een hoop apparaten zijn tegenwoordig namelijk standaard uitgerust met wifi. Toch kan de Entertainment Bridge handig zijn voor die enkele apparaten die geen wifi hebben. Daarnaast biedt de WES610N uitkomst als je geen zin hebt om alle draadloze instellingen van je apparaten apart te configureren. Het aansluiten van een netwerkkabel is veel eenvoudiger en als de Entertainment Bridge eenmaal geconfigureerd is, heb je er geen omkijken meer naar.

Het configureren van de WES610N Entertainment Bridge heeft bij ons wel wat voeten in de aarde. De installatieprocedure van de installatiedisc wil bij ons niet zijn werk doen. We volgen alle instructies netjes op: we sluiten de bridge aan op onze router, zetten deze aan, wachten totdat deze volledig opgestart is, en starten het scanproces van de setup-software. Het mag niet baten. De software weigert de WES610N in ons netwerk te detecteren. Volgens Linksys moet dit wel werken. Het kan wel zo zijn dat bepaalde beveiligingssoftware deze installatie dwarsboomt, maar onze test-pc is alleen uitgerust met Microsoft Security Essentials, dus dat zou geen probleem moeten zijn.

Gelukkig zijn er talloze andere manieren om de Entertainment Bridge te configureren. Zo kun je hem op je router aansluiten en via je router het juiste ip-adres van de bridge opzoeken en deze invoeren in je browser. Vervolgens beland je in de webconfiguratiepagina van het apparaat. Daar kun je de draadloze netwerkinstellingen invoeren. Ook is het apparaat direct op een computer aan te sluiten via een lan-kabel. In de handleiding staat een standaard ip-adres vermeld waarmee de webconfiguratiepagina te vinden is. Een andere, veel simpelere, manier is de Entertainment Bridge via wps te koppelen aan je router. Je router moet hiervoor wel wps ondersteunen, maar als dat het geval is, dan is dat de snelste en gemakkelijkste methode.

De WES610N Entertainment Bridge heeft behoorlijk wat instellingen. Zo kun je aangeven voor welk soort netwerkverkeer de bridge geoptimaliseerd moet zijn. Standaard staat dit ingesteld op 'achtergrond', maar je kan dit veranderen naar 'Video' of 'Spraak'. Verder ondersteunt deze bridge zowel 2,4 als 5 GHz netwerken, maar slechts één bandbreedte is te gebruiken. Simultaan gebruik maken van de 2,4 en 5 GHz bandbreedte is dus niet mogelijk, maar ook niet echt nodig. De netwerkpoorten op de WES610N zijn Fast Ethernet poorten en geen gigabit-poorten. Dit is op zich ook niet nodig, want een 1080p video wordt alsnog moeiteloos via deze bridge naar onze htpc gestreamed. Wel kan dit een beperking zijn wanneer je meerde apparaten tegelijk via de bridge zwaar netwerkverkeer laat genereren, maar Linksys geeft aan dat bij de WES610N er van uitgegaan wordt dat maar één apparaat tegelijk een full hd film streamt. Voor de meeste huishoudens zal dit ook het geval zijn.

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Netwerk

Tags: Linksys, bridge