abonneren

Linksys RE1000

Niet elk huis is even vriendelijk voor een draadloos netwerk. Denk aan dikke muren, glas in lood of veiligheidsglas. Hoe graag je het ook wilt: daar komt een router gewoon niet of zeer lastig doorheen. Om toch een degelijk draadloos netwerk in huis te krijgen, zijn er range extenders.

De RE1000, €75, wireless-N extender (2,4 GHz) van Cisco (of Linksys) is een uitbreiding op de nieuwe productlijn die optisch gezien geheel is geïnspireerd op de E4200. De RE1000 oogt dan ook strak, chique en degelijk. En dat laatste voelt hij gelukkig ook aan.
 

Specs

Om te beginnen met wat belangrijke specificaties. De RE1000 beschikt over 2 antennes die gekoppeld zijn aan een wireless-N 300 radio. Deze zendt en ontvangt op 2,4 GHz. Geen 5 GHz dus... Verder kan je de RE1000 direct in een stopcontact duwen, of neerleggen en met een andere kabel koppelen aan een stopcontact. Dat is dus vrij aan de gebruiker. Wie nog iets aan de lankabel wil hangen: er zit een 100 mbit-poort aan die het wifi-signaal doorzet. Een soort bridge-functie dus.

 

Easy as 1-2-3

De set-up is volgens Cisco gemakkelijker dan ooit. Een kwestie van inpluggen in een vrij stopcontact en op de wps-toets van de extender en de router drukken. Meer is niet nodig. Dat klopt gedeeltelijk. Het is namelijk wel nodig om een punt te vinden waar het signaal nog goed of op zijn minst acceptabel is (denk aan drie streepjes ontvangst). Als het signaal al zwak is, zal de RE1000 geen wonderen verrichten. De ketting is immers zo sterk sterk als de zwakste schakel.
We proberen de 1-2-3-set-up van Cisco uiteraard uit. Als we een goede plek hebben om de repeater / extender te plaatsen, drukken we op de WPS-toets. Vervolgens gaan we naar de E4200 (de RE1000 werkt met elke router, niet alleen modellen van Cisco / Linksys) en drukken daar op de wps-toets. Binnen tien seconden is een verbinding gelegd en kunnen zien we dat het signaal aanzienlijk sterker is. Positief dus!

Sneller?

Maar is de verbinding ook sneller? Ja, iets. De snelheid die je haalt op het punt waar de RE1000 geplaatst is, zal je nu in ieder geval bereiken in een groter deel van het huis. En aangezien dat het doel is van een range extender, doet de RE1000 precies wat het belooft. Wij hebben overigens keurige snelheden gemeten. Een factor 5 sneller op lastige plekken (30 mbit in plaats van 6 bijvoorbeeld) is geen uitzondering.


Voor wie graag meer wilt met de RE1000, is het natuurlijk mogelijk om de interface van de extender in te duiken. Deze is in de stijl van de E- en X-serie. In de interface zie je onder meer welke routers er in de buurt zijn en wat de signaalsterkte is. Op basis daarvan is het mogelijk om kiezen welk signaal de RE1000 gaat versterken / doorzetten. Dat is met een simpele klik en het invoeren van een wachtwoord zo gedaan.

 

Pluspunten

Minpunten Conclusie
  • Presteert goed
  • Prachtig afgewerkt
  • Zeer gemakkelijke setup
  • Aan de prijs
Er zijn veel repeaters, extenders en accesspoints op de markt. Ook prima presterende modellen die minder kosten dan deze RE1000. Echter: de afwerking, prestaties en het installatiegemak van de RE1000 zijn bijzonder. Is dat €75 waard? Dat is geheel aan de wensen en eisen van de klant.

 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Netwerk

Tags: