abonneren

Linksys E3200

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
De router wordt een steeds belangrijker component in een huishouden. Snelle internet verbindingen, media streams met hoge bitrates naar consoles en pc's, back-ups naar een NAS en niet te vergeten: draadloze verbindingen die stabiel moeten blijven op hoge snelheid. Het kastje heeft aardig wat te doen!

Linksys heeft onlangs een nieuwe lijn uitgebracht, waarbij onder meer het uiterlijk is aangepakt. En we moeten zeggen: mission accomplished. Wat een prachtige router is het geworden! Compact, slank en chique. Het enige punt dat we niet begrijpen, is dat de E3200 niet aan de muur bevestigd kan worden. 

Geen 450 mbit

Laten we maar meteen een vergelijk maken met het topmodel: de E4200. De 3200 mist met twee bij twee antennes op de 2,4 én 5 GHz band één antenne op de 5 GHz-band ten opzichte van de E4200. Daarmee biedt hij 300 Mbit op 2,4 en 5 GHz. De E4200 kan 450 Mbit aan op de 5GHz frequentie. Echter, om dat te halen, moet ook de client deze technologie bezitten. En dat zijn er nog niet zoveel.

 

Plug and Play

Ook de E3200 is te configureren met Cisco connect. Wie het gebruikt, zal merken dat het echt een kwestie is van stekker erin, kabel van het modem naar de wan-poort en klaar is Kees. De software leidt de gebruiker door de rest van de stappen, zoals het draadloos netwerk opzetten, wachtwoorden configureren en gebruikersnamen instellen. Kind kan de was doen.

De interface van de E3200 is gelijk gebleven aan die van de rest van de E-serie. We zien dus nog steeds het dubbellaagse menu met opties aan de linkerzijde. We vinden het prima werken, maar soms zitten zaken wel op een vreemde plek, zoals port-forwarding. Die zit onder 'applications and gaming'. Het was even zoeken. Ook begint de interface wat rimpels te vertonen. Vergelijken we de interface met die van een Netgear 3800, dan geven we de voorkeur aan de Netgear-aanpak.

 

Degelijk en stabiel

Maar goed: je zit niet de hele dag in een router te klikken. Eenmaal ingesteld, gaat het om stabiliteit en snelheid. En op dat vlak zit het wel goed met de E3200! De router is snel, stabiel en het bereik is prima voor een router van iets meer dan 100 euro. De E4200 is wat krachtiger, wat resulteert in een iets beter bereik en iets hogere doorvoersnelheid op lastig te bereiken punten in huis, maar dat verschil zal niet iedereen direct merken.

 

Geen gemis

Leuk is dat de E3200 dezelfde extra's biedt als de duurdere E4200. Denk aan een usb-poort waar een printer aan te koppelen is, of een externe schijf. Koppel je een usb-printer, dan is deze te delen in het netwerk. Erg handig natuurlijk. De schijf is om te toveren tot een netwerk-share. Verwacht geen hoge snelheden, want die haal je niet. Het is meer een extra'tje voor wie soms een back-up wil draaien. Overige functies, zoals geavanceerde QoS, UPnP, parental controls en bijvoorbeeld guest-netwerken via wifi. Overigens ondersteunt de E3200 tot tien verbindingen via het guest-netwerk.

 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Veel mogelijkheden
  • Prima prestaties
  • Mooi design
  • Kan niet opgehangen worden
  • Interface kan beter
De E3200 is een uitstekende router voor een scherpe prijs. Wie geen 450 mbit wenst, kan uitstekend uit de voeten met de E3200. Hij biedt nagenoeg dezelfde wifi-prestaties en op 450 mbit via 5 GHz na, dezelfde extra's als de E4200. Enige puntje is dat de interface beter kan, én dat het leuk zou zijn als hij aan de muur kon hangen.

 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Netwerk

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie