abonneren

Linksys AE3000 wifi adapter

Wie een gloednieuwe router heeft staan, maar nog zijn werk doet op een ouder notebook (of desktop), haalt niet het maximale uit de draadloze capaciteit van de router. Zonde natuurlijk! Cisco heeft een dual band (2,4 en 5 GHz) wifi adapter die zijn werk doet tot een theoretische 450 mbit.
Score
90
  • Pluspunten
  • Gemakkelijke installatie
  • Schappelijke prijs
  • Goed bereik
  • Minpunten
  • Doorvoer op langere afstand

None

Cisco heeft een prima wifi-adapter in de markt met de AE3000. Hij is behoorlijk rap en zelfs op lange afstanden nog goed bruikbaar. De prijs van 50 euro is helemaal niet gek, gezien de prestaties en het gebruiksgemak.

Zes antennes in een usb-stick. Hoe krijgen ze het voor elkaar? Nu moeten we wel zeggen dat het geen heel klein adaptertje is. Dat is echter in dit geval positief, want bij wifi geldt: hoe meer antennes, hoe beter. En: hoe langer de antennes, hoe beter. Kortom: een grote adapter is doorgaans sneller. 

We doen onze test met de AE3000 op een AMD FX8150-machine. De verbinding leggen we met een E4200 V2.0 router. Deze ondersteunt ook 450 mbit over 5 GHz. Een ‘perfect’ match dus.

Gemakkelijk installeren

Het installeren van de stick is een fluitje van een cent met de meegeleverde cd-rom. Deze helpt onder meer met het configureren, zoeken en activeren van de stick. Wie geen cd-rom drive meer heeft, kan het pakketje downloaden van de website. De benodigde drivers installeert de cd op de achtergrond; dat hebt u dus niet door. Prettig is dat Linksys nog steeds gebruik maakt van het Windows management voor wifi-netwerk en niet met eigen tools gaat werken.

De snelheid van de stick is uitstekend. Bij het kopieren van grote bestanden halen we rond de 180 mbit op korte afstand (25 MB/s). Kleinere bestanden zorgen voor meer (protocol)overhead waardoor de snelheid zakt. Dat is logisch en gebeurt ook bij bekabelde aansluitingen. Surfen over het wereldwijde web gaat zonder voelbare vertraging en voelt bijna als een bekabelde gigabit-aansluiting.  

Linksys op afstand

Gaan we wat verder van de router af zitten (15 meter), dan zakt de snelheid uiteraard. Toch is de verbinding nog prima voor internet. Echter: grote bestanden kopiëren is niet aan te raden met maxiamaal 40 mbit (ook 5 GHz-verbinding). Opvallend is dat de doorvoer niet echt stabiel meer is. Het zwabbert wat tussen de 3,5 en 5 MB/s. Dat is natuurlijk niet gek, gezien het feit dat 5 GHz moeite heeft met grote afstanden. Interferentie is er bijna niet, aangezien het gros van de netwerken nog steeds op 2,4 GHz zijn werk doet.

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Netwerk

Tags: Netwerken