FSG-3

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Freecom introduceert een alleskunner voor het thuisnetwerk. Een hoop oude apparaten kunnen dus de deur uit. Maar hoe werkt de FSG-3 in de praktijk?
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Dankzij de opkomst van adsl-modems hebben steeds meer mensen een thuisnetwerk. Een goedkope netwerkschijf waar iedereen zijn bestanden op kan zetten is dan een must. Freecoms FSG-3 gaat een stap verder dan de apparaten die nu op de markt zijn: naast schijfruimte is er een geïntegreerde webserver, ftp-server en vierpoorts router. Ook usb-schijven en -printers zijn in een handomdraai aan te sluiten en een externe sata-plug maakt de FSG-3 goed voorbereid op de toekomst.

Installatie

De FSG-3 is niet groter dan de nas-schijven die we van Freecom gewend zijn. Aan de voorkant van de behuizing vinden we twee usb-poorten voor printers of usb-drives. De achterkant is onder meer voorzien van vier ethernetpoorten en een sata-poort. Externe sata-schijven zijn op dit moment nauwelijks te krijgen, maar we vermoeden dat hier spoedig verandering in komt. Het installeren van de FSG-3 is vrij eenvoudig: we verbinden het adsl-modem met de wan-poort van de FSG-3 en vervolgens kunnen we drie pc's aan de FSG-3 hangen. De FSG-3 configureert u via een webinterface of meegeleverde assistant. Hier kunt u het beste de handleiding (op cd) bij gebruiken, want met de quickstart guide komen we er niet uit. We wijzen een ip-adres toe en vertellen welke ip-settings door het adsl-modem gebruikt worden. Het loont de moeite om de FSG-3 in de 'demilitarized zone' van uw modem te zetten: al het internetverkeer wordt dan naar de Freecom doorgestuurd. Omdat de FSG-3 van een eigen firewall voorzien is hoeft u zich geen zorgen te maken om veiligheidsrisico's.

Praktisch

Gegevens op de Storage Router zijn via een netwerkpad of de ingebouwde ftp-server bereikbaar. U kunt de gegevens ook van buitenaf bereiken door de ftp-server open te stellen voor de buitenwereld. Zorg wel dat er dan geen anonieme toegang mogelijk is, anders zou een kwaadwillende voorbijganger uw bestanden kunnen wissen. Ook de backupfunctie werkt goed: de FSG-3 kan handmatig of automatisch vooringestelde mappen op computers backuppen naar de nas-schijf. Helaas is de FSG-3 niet in een gigabit ethernet-uitvoering te koop; bij het kopiëren van grote bestanden zou dat een uitkomst zijn. Een ander groot voordeel van de FSG-3 is dat u uw (usb-)printer erop kunt aansluiten. Hierdoor kunt u uw printer verhuizen naar een kast waar hij minder in de weg staat. Even praktisch is dat elke op de FSG-3 aangesloten pc altijd toegang heeft tot de printer. Voor onze test proberen we zowel een laserprinter van HP als een inktjetprinter van Canon; beide printers werken probleemloos.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Veel functionaliteit.
  • Prima afwerking.
  • Geen gigabit ethernet.
  • Installatie niet altijd even duidelijk.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Netwerk

Tags: