abonneren

Fritz!Box 3270

Voor wie ontevreden is met het adsl-modem van zijn internetprovider is er een groot aanbod van modemrouters. De Fritz!Box 3270 bedient het hogere segment van de markt maar mist een essentiƫle functie.
Score
80
  • Pluspunten
  • zeer veel instellingen
  • zowel analoog als isdn
  • complete ipv6-ondersteuning
  • Minpunten
  • geen gigabit-lan

None

Zoals bij alle Fritz!Box-apparaten is ook de 3270 zeer uitgebreid qua instellingen. Het duidelijke configuratiescherm van Fritz is voor de geavanceerde gebruiker de beste keuze. Het ontbreken van gigabit-lan is jammer, maar afgezien daarvan is de 3270 een prima modemrouter in deze prijsklasse.

De inhoud van de doos is eenvoudig: naast de router krijg je van Fritz een adapter, netwerkkabel en telefoonkabel. De installatiewizard maakt al meteen duidelijk dat de Fritz!Box 3270 is bedoeld voor gebruikers die iets van netwerken weten. Zo kan de vraag die de installatiewizard over Annex A en Annex B zonder toelichting stelt bij beginnende gebruikers voor enige verwarring zorgen.

Tenzij je gebruik maakt van een verbinding met gebruikersnaam en wachtwoord moet je de installatiewizard trouwens al snel vaarwel zeggen en overschakelen naar de Expert-instellingen. In de accountinformatie onder 'Internet' kun je aangeven dat de 3270 als router moet werken – de meest waarschijnlijke optie als je het apparaat hebt aangeschaft als vervanging voor de modemrouter van je eigen provider. Het invoeren van VPI/VCI en het selecteren van de Encapsulation-modus volstaat om de internetverbinding aan de praat te krijgen. Het apparaat ondersteunt hierbij adsl- en adsl2+-verbindingen tot 24 Mbps, zowel analoog als isdn.

De Fritz!Box 3270 brengt alle high-end mogelijkheden die je van Fritz gewend bent naar een modemrouter. Het draadloze 802.11b/g/n-netwerk (2,4 en 5 GHz) is te voorzien van een gastmogelijkheid. Daarnaast geeft het configuratiescherm een overzicht van de wifi-kanalen die al in gebruik zijn. Opvallend genoeg kiest het apparaat niet voor een van de ongebruikte kanalen in onze testomgeving maar juist een vrij druk bezette. De 3270 kan ook functioneren als nas, waarbij je gebruik kunt maken van de 4 MB interne opslag en van een op de usb-poort aangesloten externe schijf. De usb-poort is ook te gebruiken voor een umts-stick.

Tot slot is er een zeer uitgebreide ipv6-ondersteuning. Helaas beschikt de 3270 niet over gigabitpoorten maar is de snelheid van de vier lan-poorten beperkt tot 100 Mbps. In bedrade en draadloze snelheidstests presteert het apparaat goed.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Netwerk

Tags: Fritz!box, modemrouters, Routers

Nieuws headlines

Laatste reactie