abonneren

EU beperkt data-roaming tarieven

In 2014 mag het datagebruik via het mobiele gsm-netwerk in het buitenland niet meer dan 50 cent per MB kosten.

De Europese commissie bij monde van Nelie Kroes wil de kosten van gsm-roaming in het buitenland verlagen. Samen met Viviane Reding werkt ze aan de verlaging van de tarieven. De tarieven worden deze maand al aangepast maar dat is nog niet genoeg. Zo moet het huidige tarief van gemiddeld 2 euro per megabyte, volgend jaar juli naar 90 cent per megabyte dalen. Daarna in 2013 naar 70 cent tot 50 cent per MB in 2014.

Ook de gesprekstarieven gaan bij het gebruik in het buitenland naar benenden. Van maximaal 32 cent per minuut in 2012 voor een oproep en 11 cent voor het ontvangen van een gesprek, gaat het naar 28 en 10 cent in 2013 Een sms versturen in het buitenland mag in 2012 niet meer kosten dan 10 cent. De precieze regelingen zijn nog niet bekend. Ook zijn er nog geen boeteclausulen vastgesteld voor de telecomaanbieders die zich niet aan de regels houden.

De maatregelen voorvloeien uit de EU-richtlijnen, die woensdag officieel worden aangekondigd, moeten ervoor zorgen dat reizigers na thuiskomst niet met onverwacht hoge rekeningen worden verrast.

Via: TotalTelecom

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Netwerk

Tags: