abonneren

Edimax BR-6675nD

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Testresultaten Edimax BR-6675nD
De BR-6675nD van Edimax ziet er voor een router redelijk speels uit met zijn aflopende zijkanten. Zodra je het apparaatje aanzet, gaan er allerlei blauwe ledjes branden en knipperen en met een gemiddelde aanschafprijs van nog geen € 90 is deze router scherp geprijsd.
Score
70
  • Pluspunten
  • redelijk goede snelheden
  • voldoende mogelijkheden
  • Minpunten
  • geen ipv6-ondersteuning
  • beperkte QoS
  • geen usb-poort

None

De Edimax BR-6675nD is een vriendelijk geprijsde 450 mbps router met redelijk goede prestaties. Als je een basic router zoekt die gewoon netwerkverkeer moet doorsluizen, dan kun je je aan de BR-6675nD geen buil vallen. Heb je echter meer eisen en wil je uitgebreide instellingsmogelijkheden, dan is deze router te beperkt.

Om de prestaties van de Edimax BR-6675nD te bepalen testen we zowel de bekabelde als de draadloze snelheid. Dit doen we aan de hand van het IxChariot-pakket van Ixia, de industriestandaard als het gaat om het meten van doorvoersnelheden in een netwerk. Op alle systemen in het testnetwerk installeren we een zogenaamd endpoint, waarna de software, aan de hand van een testscript, bepaalt hoeveel megabits er per seconde van het ene endpoint naar het andere gestuurd kunnen worden. We meten de bekabelde snelheid van wan naar lan en van lan naar lan; dit houdt in dat er pakketjes vanaf een systeem gestuurd worden en via de wan-poort op de router door een lan-poort aan een ander systeem doorgegeven worden. Bij lan naar lan zijn beide systemen logischerwijs aangesloten op twee lan-poorten.

De draadloze snelheid meten we beide kanten op, dus van lan naar wlan en van wlan naar lan. Hier gebruiken we uiteraard een systeem voor dat bekabeld (op een lan-poort dus) is aangesloten op de router. Daarnaast gebruiken we een laptop van BTO met een Intel Centrino Ultimate-N 6300 wlan-chip en 3 antenne-aansluitingen om draadloos verbinding te maken met de router. We doen de draadloze tests zowel op 10 meter als op 20 meter. Alle draadloze apparatuur in ons testlab staat tijdens het testen uit en we houden een ‘line of sight’ tussen router en laptop. Op deze manier geven we de router de beste kans om zo goed mogelijk te presteren en krijgen we een redelijk accuraat beeld van hoe de routers in ideale praktijksituaties presteren. We testen de draadloze snelheid op 2 verschillenden momenten, zodat de kans dat we toevallig aanlopen tegen slechte omgevingsfactoren wordt verkleind.

Testresultaten

De mogelijkheden die de BR-6675nD biedt, zijn uitstekend. Alleen op het gebied van QoS laat hij wat punten liggen. De manier waarop je de 5 verschillende toepassingen naar relevantie kunt indelen aan de hand van pictogrammen in wat Edimax iQoS noemt, is op zich aardig, maar de veeleisende gebruiker zal toch iets meer instellingsmogelijkheden willen. Ook ipv6-ondersteuning biedt deze router niet. Kijken we naar de aansluitingen op de router, dan valt meteen op dat er geen usb-aansluiting op zit. Er zit dan weer wel een schakelaartje waarmee je de draadloze module van de router uit kunt schakelen en een wps-knop.

De prestaties van de BR-6675nD zijn over het algemeen redelijk tot goed. De snelheid van wan naar lan valt wat tegen, maar is nog altijd ruimschoots toereikend voor de snelste kabelabonnementen. Draadloos zet deze router niet de snelste scores neer maar ook niet de langzaamste. Op de volgende tabel vind je onze uitgebreide testresultaten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Netwerk

Tags: Edimax, Routers

Laatste reactie