abonneren

Edimax BR-6258n

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Op een reis in Japan kwamen we er achter dat hotels graag gratis internet aanbieden, maar dan wel via ethernet. Als er al wifi is, dan moet daar flink voor betaald worden. De oplossing ligt voor de hand: een router op zakformaat. Maar dan niet dezeā€¦

Toegegeven, de Edimax BR-6258n ziet er grappig uit, met zijn felrode behuizing. Waar de meeste reisrouters één ethernetpoort (wan) bieden en het signaal op deze poort omzetten in wifi, heeft Edimax maar meteen een tweede ethernetpoort (lan) geïntegreerd. De gedachte hierachter is dat je de laptop op je hotelkamer via ethernet kunt aansluiten en je andere apparaten (smartphone, iPad) via wifi kunt koppelen. Dat de BR-6258n hierdoor ook als accesspoint in client mode gebruikt kan worden om je Xbox 360 of PlayStation 3 op afstand toegang te geven tot je thuisnetwerk is mooi meegenomen.

Helaas heeft het toevoegen van een lan-poort een onhandige consequentie want de BR-6258n gedraagt zich niet als switch, maar als router met een eigen ip-reeks. Als je de BR-6258n überhaupt aan de gang krijgt: de meegeleverde software is op zijn zachtst gezegd dramatisch onduidelijk en de router zelf werkt voor geen meter. In vrijwel alle situaties wil je dat de BR-6258n automatisch via dhcp een ip-adres krijgt toegewezen, maar dit krijgen we met geen mogelijkheid voor elkaar. Pas wanneer we hard een ip-adres, subnetmask en dns-server invoeren staat er een internetsignaal op de lan-poort en de wifi-verbinding. Echt wenselijk is dit niet, omdat je deze gegevens zonder laptop niet kunt achterhalen. Daar komt nog eens bij dat de BR-6258n nukkig blijft beweren dat de wpa2-key niet correct is. We krijgen alleen verbinding via wifi als we wpa2 uitschakelen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • wifi-N op 150 Mbit
  • extra lan-poort
  • voeding over micro-usb
  • dramatische software
  • dhcp werkt niet
Het idee achter de BR-6258n is geweldig, maar Edimax blundert zodanig met de uitwerking van het product dat we deze reisrouter alleen maar kunnen afraden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Netwerk

Tags: