}
abonneren

Draadbreuk: Beste netwerktips- en tools van juni

Op netwerkgebied komen er iedere maand handige tools bij en met de juiste tips ontdek je mogelijkheden die je eerder nog niet voor mogelijk hield. In deze maandelijkse rubriek praten we je daarover bij. Netwerkbeheerders, opgelet!

Alle sysadmins naar Honolulu

Windows Admin Center (projectnaam Honolulu) is een nieuwe beheeromgeving voor Windows Server én Windows 10. Admin Center brengt de vele verschillende beheertools van Windows 10 en Windows Server samen in één webinterface voor beheer en beheer op afstand. Daarbij is Windows Admin Center gratis en werkt het prima binnen het lokale netwerk; internettoegang en clouddiensten zijn helemaal niet nodig.

Wil je het bedrijfsmatig inzetten, dan is het goed te weten dat het prima samenwerkt met Microsoft System Center en Azure Operations Management Suite en dat er een SDK is voor derde partijen om eigen producten in Admin Center te schrijven. Admin Center bestaat uit één msi-bestand waarin zowel de gateway voor het management als de webserver voor beheertoegang zitten. Door de webserver publiek toegankelijk te maken, wordt het mogelijk de machines altijd en overal te beheren, maar noodzakelijk is dat dus niet.

Het installatiebestand en uitgebreide documentatie vind je hier. Bij installatie op Windows 10 is het nodig bij de eerste keer opstarten het Windows Admin Center Client-certificaat te selecteren.

Mac verbinden met Windows

Om eenvoudig bestanden uit te wisselen tussen Mac-computers is er AirDrop, en Windows heeft de Thuisgroep. Maar toegang krijgen tot bestanden en mappen van Mac naar Windows, daar is geen eenvoudige oplossing voor. Maar het kan wel. Open op een Windows-pc een opdrachtprompt. Typ in het venster het commando ipconfig en druk op Enter om het uit te voeren. Noteer het ipv4-adres dat wordt opgegeven.

Ga nu via Start naar het Configuratiescherm en open het onderdeel Netwerk en internet of op Windows 10 het Netwerkcentrum. Kies Opties voor thuisgroepen en delen en kies dan Geavanceerde instellingen voor delen wijzigingen. Schakel hier de optie Bestands- en printerdeling inschakelen in. Bevestig met Wijzigingen opslaan.

Ga nu naar de Mac en druk de toetsen Command+K in. Typ dan als opdracht smb:// gevolgd door het ip-adres van de Windows-computer, bijvoorbeeld smb://192.168.1.144. Klik dan op Verbind. Wacht nu tot gevraagd wordt om een naam en wachtwoord. Kies Geregistreerde gebruiker en typ bij naam en wachtwoord de naam en het wachtwoord waarmee je inlogt op de Windows-pc. Dat kan een gewone gebruikersnaam zijn, maar ook je Hotmail- of Microsoft-account wanneer je daarmee inlogt op Windows. Klik daarna op Verbind en wacht tot de gedeelde mappen beschikbaar komen.

Mac-adres in Windows en Mac

Hoewel we vaak het ip-adres van een systeem vragen, speelt dat alleen een rol wanneer het netwerkverkeer een router passeert. Binnen het netwerk wordt namelijk niet het ip-adres gebruikt om te communiceren, maar het mac-adres (ook wel het hardware- of fysieke adres genoemd). Dit mac-adres, een afkorting van Media Access Control, is een uniek identificatienummer.

Elk netwerkapparaat heeft zo’n mac-adres en anders dan het ip-adres kan het mac-adres officieel ook niet zomaar gewijzigd worden. Het mac-adres wordt namelijk door de fabrikant hard gekoppeld aan de netwerkkaart omdat elk mac-adres wereldwijd uniek moet zijn. Een reeks privéadressen die je eindeloos kunt hergebruiken zoals bij ip-adressen, bestaat bij mac-adressen niet.

Dat elk mac-adres wereldwijd uniek is én niet zomaar te wijzigen, maakt het de ideale identificatie van een apparaat. Wil je zien wat het mac-adres is van een pc, open dan de Opdrachtprompt (via Start / cmd en Enter) en typ het commando ipconfig /all gevolgd door Enter. Het mac-adres staat achter Fysiek adres. Op een Mac open je het Apple-menu, dan Systeemvoorkeuren / Netwerk, selecteer daar het relevante netwerk en kies Hardware / MAC-adres.

Willekeurige mac-adressen gebruiken

Voor de privacy is het minder handig dat het mac-adres een wereldwijd unieke identificatie van een pc is. Is een pc draadloos verbonden, dan stuurt het bijvoorbeeld telkens het mac-adres uit. Op openbare netwerken zoals winkelcentra en stations kan dat misbruikt worden om jou te volgen of een profiel op te bouwen. Als de pc het ondersteunt, biedt Windows 10 de mogelijkheid het mac-adres willekeurig te wisselen. Je kunt dit altijd doen of alleen op een specifiek draadloos netwerk.

Wil je het altijd inschakelen, klik dan op Start / Instellingen / Netwerk en internet / Wi-Fi en schakel daar de optie Willekeurige hardwareadressen in. Zoals de toelichting zegt, het wordt dan lastiger voor anderen om de locatie te achterhalen en jou te volgen.

Wil je het alleen op een bepaald netwerk inschakelen, maak dan eerst verbinding met dat netwerk. Klik dan op het pictogram van het draadloos netwerk en kies Eigenschappen. Ga naar Willekeurige hardwareadressen en kijk of je de instelling daarvan kunt wijzigen. Zo ja, dan ondersteunt de hardware deze functie en kies je Aan om de functie te activeren. Anders dan wanneer je het altijd wilt gebruiken, heb je nu de keuze tussen het Aan of Uitschakelen van de functie en als extra optie het Dagelijks wijzigen van het mac-adres.

Geschreven door: Edmond Varwijk op

Category: Nieuws, Netwerk

Tags: internet, draadbreuk, netwerk. mac

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Java Developer - CGI