Draadbreuk: Beste netwerktips- en tools van december

Op netwerkgebied komen er iedere maand handige tools bij en met de juiste tips ontdek je mogelijkheden die je eerder nog niet voor mogelijk hield. In deze maandelijkse rubriek praten we je daarover bij. Netwerkbeheerders, opgelet!

Nas-rapport opstellen

Hoewel de nas met ruimte voor twee schijven nog altijd het meest verkochte model bij consumenten is, weten ook de grotere modellen met vier of meer schijven steeds vaker hun weg naar huis te vinden. Een nas met meer schijven biedt immers behalve nóg meer opslagcapaciteit vooral ook meer mogelijkheden om die gegevens te beschermen. Met meer schijven en een raid-opstelling wanen we de gegevens dan veilig, maar eigenlijk hebben we alleen maar meer complexiteit toegevoegd. Technisch gezien kleven er altijd meer risico’s aan een hogere complexiteit!

Het is daarom belangrijk continu het gebruik en de gezondheid van de gegevens op de nas goed te monitoren. Een Synology-nas bijvoorbeeld kan een schijfgebruik-rapport genereren dat je precies vertelt hoe vol de schijven zitten, welke data het snelste groeien en wanneer je zult moeten opschonen of uitbreiden. Hiervoor moet je wel het Opslag-analyser-package installeren.

Log hiervoor in op de nas en open het Package Center. Zoek de Opslag-analyser en kies Installeren. Open de Opslag-analyser en klik op Maken. Voer een naam en een e-mailadres in en klik op Volgende. Selecteer in het volgende venster de informatie die je in het rapport wilt hebben. In het volgende venster zet een vinkje bij Rapporten genereren volgens een schema en kies een datum en tijd, zodat je bijvoorbeeld wekelijks het rapport ontvangt.

Dhcp-reservering

Het Dynamic Host Configuration Protocol (dhcp) dat apparaten die verbinding maken met het netwerk van een geldige ip-configuratie voorziet, biedt een aantal interessante opties om de werking van het thuisnetwerk te beïnvloeden. Zo is de dhcp-reservering een handige optie, waarmee een apparaat via dhcp toch een vast ip-adres krijgt. Bij een dhcp-reservering geeft de dhcp-server een apparaat zoveel mogelijk hetzelfde ip-adres.

Pas wanneer de hele adres-pool is opgebruikt en een gereserveerd ip-adres zou nodig zijn om een onbekend systeem van een netwerkconfiguratie te voorzien, geeft het zo’n gereserveerd ip-adres uit aan een ander apparaat. Een aantal routers doet dit al standaard voor alle systemen, maar meestal moet je dit zelf instellen. We geven je een paar voorbeelden. Bij een Fritz!Box klik je op Thuisnetwerk en selecteer je in de lijst met verbonden apparaten het apparaat waarvan je het huidige dhcp-adres wilt reserveren. Kies Details en schakel voor dat apparaat de optie Aan dit netwerkapparaat altijd hetzelfde IPv4-adres toewijzen in.

In DD-WRT heet een dhcp-reservering een ‘Static Lease’ en door het veld Minutes leeg te laten wordt het een oneindige reservering. Bij het merk Ubiquiti stel je een dhcp-reservering in via de lijst van clients. Selecteer in de lijst het apparaat en kies Configuration / Network en kies de optie Use fixed IP address. Geef tot slot het ip-adres op en klik Save.

Opdrachtprompt aanpassen

De Opdrachtprompt is een van de handigste tools om snel analyses te doen van een netwerkconfiguratie en bij probleemoplossing. Zeker bij grotere verstoringen of wanneer je van meerdere apparaten zaken aan het uitzoeken bent, staan er dan al snel meerdere Opdrachtprompt-vensters open. En doordat ze doorgaans allemaal hetzelfde uiterlijk hebben, ligt het gevaar van een verkeerde knip-en-plak-actie altijd op de loer. Het is handiger om elk venster een eigen uiterlijk te geven. En dat kan gewoon vanaf de prompt zelf.

Open eerst een venster door op de Windows-toets te drukken, tik cmd en druk op Enter. Met het commando title gevolgd door een korte tekst kun je de naam van het Opdrachtprompt-venster veranderen. Het commando title router zorgt bijvoorbeeld dat er in de titelbalk duidelijk ROUTER komt te staan. Handig wanneer je in dat venster juist dat apparaat aan het beheren bent. Met het commando color xy kun je de voor- en achtergrondkleur van de tekst in het venster aanpassen.

Met help color krijg je een overzicht van de beschikbare kleuren te zien. De opdracht color 02 levert de populaire combinatie van een zwarte achtergrond en groene voorgrondletters op, net als in een klassiek terminalvenster.

NetCrunch Tools 2.0

Goed gereedschap is het halve werk. NetCrunch Tools 2.0 is een mooie en krachtige verzameling netwerktools. Om de tools te gebruiken, is registratie na installatie wel verplicht. NetCrunch biedt een aantal ip-tools zoals ping, traceroute, whois en dns-info, een aantal subnet-tools zoals DNS Audit en MAC-resolver en natuurlijk een subnet-calculator.

Tot slot is er een aantal scanners zoals een ip-scanner en een scanner voor open poorten. En dat allemaal in een mooie eigentijdse interface. De werking van de toolkit behoeft weinig uitleg. In het linkermenu staan de tools per categorie opgesomd. Klik op een tool, typ de benodigde input in het venster en druk op Enter of klik op de opdrachtknop die erbij staat om het commando uit te voeren.

Loopback-adressen

Hoewel we veelal alleen het adres 127.0.0.1 gebruiken, is in het IPv4-protocol de hele reeks 127.0.0.1 tot en met 127.255.255.255 gereserveerd voor zogeheten loopback-adressen. Loopback staat immers voor het onveranderd terugsturen van een elektrisch signaal of een stroom bits en bytes naar de afzender. Dit heeft als voordeel dat je met deze adressen de correcte werking van de pc en zijn netwerkinstellingen kunt testen. Anders zou je daarvoor altijd een tweede apparaat nodig hebben en toegang tot hetzelfde netwerk.

Met het commando ping 127.0.0.1 ping je de eigen netwerkkaart en controleer je dus de correcte werking en configuratie ervan. Maar je kunt ook andere dingen doen: om de eigen C-schijf te openen in Windows Verkenner, kun je als adres \\127.0.0.1\C$ opgeven en bevestigen met Enter. Kortom, loopback-adressen zijn nuttig en handig, maar omdat bijna iedereen alleen het adres 127.0.0.1 kent, kun je je afvragen waarom hiervoor zo’n enorm groot subnet is gereserveerd.

Telnet vanaf de prompt

Het is alweer heel wat jaren geleden dat Microsoft de terminalclient uit Windows verwijderde. Echt rouwig hoeft niemand erom te zijn, er zijn voldoende alternatieven. Toch loopt iedereen er nog weleens tegenaan: een systeem waarop geen van die alternatieven aanwezig is. Open dan de Windows Opdrachtprompt, met admin-rechten en voer daarna volgende commando uit:

dism /online /Enable-Feature /FeatureName:TelnetClient

Wacht tot de progressiebalk (in ASCII !) de honderd procent heeft bereikt en je kunt net als voorheen gewoon vanaf de Opdrachtprompt Telnet-verbindingen maken.

Vervang PuTTY door KiTTY

Het gratis PuTTY is voor velen de eerste kennismaking met een apart terminalprogramma om telnet- en ssh-verbindingen te maken. De actuele versie (0.70) is van 2017, maar heel veel verandert er met elke release niet. Terwijl gebruikers van PuTTY vaak nog voldoende wensen hebben als het gaat om gebruiksgemak en extra mogelijkheden. Een van de betere alternatieve voor PuTTY is KiTTY. KiTTY is een fork van PuTTY, alles wat je van PuTTY kent is aanwezig.

Zelfs het uiterlijk is nagenoeg hetzelfde. Alleen zijn tal van extra functies, op de site staat een flink overzicht en goede uitleg. Handige extra’s zijn het filteren binnen opgeslagen sessies, automatiseren van logins, automatische wachtwoorden. Verder kun je toetscombinaties toewijzen aan commando’s en door het kitty.ini-configuratiebestand te bewerken kun je opties activeren die in de standaardinterface ontbreken.

Geschreven door: Edmond Varwijk op

Category: Nieuws, Netwerk

Tags: