Draadbreuk: Beste netwerktips- en tools van mei

netwerk
Op netwerkgebied komen er iedere maand handige tools bij en met de juiste tips ontdek je mogelijkheden die je eerder nog niet voor mogelijk hield. In deze maandelijkse rubriek praten we je daarover bij. Netwerkbeheerders, opgelet!

Netwerktekening maken - Zelf of met Visio

Een schematische tekening van je thuisnetwerk is handig bij het opsporen van fouten of het optimaliseren van de inrichting. En wil je jouw netwerk met anderen bespreken, dan is het al snel zelfs een must. Een netwerktekening laat zien hoe de netwerkapparaten verbonden zijn, hoe het netwerkverkeer loopt en welke taken de verschillende apparaten hebben, zoals dns, dhcp en netwerkopslag. Ook is het handig de ip-adressen op te nemen en de ontsluiting met het internet.

Een netwerktekening hoeft niet heel mooi te zijn; functie gaat in dit geval duidelijk boven vorm. Meer dan een potlood en een papier heb je eigenlijk niet nodig, kijk maar:

Wil je de netwerktekening er professioneler uit laten zien en deze gemakkelijker kunnen updaten en delen, dan is het handiger deze op de computer te maken, bijvoorbeeld met Microsoft Visio. Visio heeft sjablonen voor meerdere netwerktypen en met de shapes (standaardafbeeldingen van alle elementen die in een netwerk voorkomen) maak je snel een zeer overzichtelijke netwerktekening.

Van deze shapes zijn er 2D- en 3D-varianten, vaak gebundeld aangeboden als een zogeheten stencil (*.vss). Extra stencils vind je op Microsoft Technet, maar veel leveranciers van netwerkapparatuur bieden ook eigen shapes en stencils aan. Een goede plek om deze te vinden is VisioCafe.

netwerk

Visio-alternatief voor netwerktekening

Het nadeel van Visio is dat het geen standaardonderdeel is van Office en een licentie niet bepaald goedkoop is. Als alternatief kun je voor eenvoudige tekeningen natuurlijk een tekenpakket als MS Paint of Paint.NET gebruiken, of een online tekenprogramma als ASCIIflow, dat je met Google Drive kunt verbinden om tekeningen te bewaren en te delen.

Ook Draw uit OpenOffice of LibreOffice is een prima Visio-vervanger. Draw beschikt standaard over een bescheiden verzameling afbeeldingen van standaard netwerkapparaten. Klik in de rechterkantlijn op het derde pictogram van boven, Gallerij / Computers. Online zijn er betere shapes voor Draw te vinden. Een goede bron is VRT Solution, dat een eigen collectie shapes van computer- en netwerkapparatuur gratis aanbiedt.

Selecteer de juiste verzameling, dubbelklik op het gedownloade bestand en deze opent in het Extensiebeheer van OpenOffice/LibreOffice. Klik op OK om de tekeningen aan Draw toe te voegen. Start nu Draw en open in het rechterpaneel (de Galerij) het downloadmenu door op de kleine pijl omlaag te klikken. Blader nu in de lijst naar de onderdelen die beginnen met VRT en selecteer VRT Networking & Communication of een van de andere, zoals VRT Servers.

Draw opent nu in het paneel eronder de verzameling en net als in Visio kun je met de muis via drag & drop items uit de verzameling naar het tekenblad slepen en zo een goede netwerktekening bouwen. Een andere goede bron, eveneens bruikbaar in Visio, is Cisco.

netwerk

OpenHAB op Synology

OpenHAB is een opensource-pakket voor het bedienen van smarthome-apparaten en kun je onder meer op een Synology-nas installeren. Omdat openHAB nog niet via de Package Center wordt aangeboden, is de installatie complexer dan normaal. Ga naar de site van openHAB en klik op de link naar de openHAB Synology package. Klik op Download-Releases en selecteer bij voorkeur een Latest Release, en geen Pre-Release.

Log in op de nas en open het Package Center. Zoek bij Alle pakketten naar Java8 en installeer deze. Open daarna het Configuratiescherm van de nas en kies Gebruiker / Geavanceerd / Gebruiker basismap en schakel de basismapservice in. Als de java-installatie klaar is, ga dan terug naar het Package Center en kies Instellingen / Algemeen en kies bij het Vertrouwensniveau voor Synology Inc en vertrouwde uitgevers. Bevestig en klik op Handmatige installatie. Selecteer de gedownloade openHAB-package. Kies bij de Destination Directory voor /SmartHome/openHAB, maar klik nog niet op volgende.

Open eerst opnieuw het Configuratiescherm en kies Gedeelde map / Maken en maak een gedeelde map met de naam SmartHome. Geef het eigen account of het admin-account lees- en schrijfrechten op deze map. Open nu File Station en blader naar de SmartHome-map. Maak hierbinnen een nieuwe map aan met de naam openHAB. Ga nu terug naar de openHAB-installatie en klik op Volgende. Bij Adminport kun je het poortnummer opgeven waarop de openHAB-managementsite bereikbaar zal zijn. Zet vinkjes bij Install TMPFS en Install Z-Wave, en rond de installatie af. Wanneer alles klaar is, open je in de browser het opgegeven poortnummer, bijvoorbeeld http://192.168.1.13:8080, om openHAB verder te configureren.

netwerk

Werken met Microsoft Message Analyzer

Windows heeft geen tcpdump, maar de behoefte om te zien wat er precies op het netwerk gebeurt is er niet minder om. In de vorm van Microsoft Message Analyzer biedt Microsoft toch een grafische sniffer. Deze zit niet standaard in Windows, maar kan gratis worden gedownload.

Start Microsoft Message Analyzer met administrator-rechten en klik op Start Local Trace. Het netwerkverkeer wordt nu gevangen en de packetflow zie je midden in het scherm. Je kunt meerdere sessies gelijktijdig openen en meerdere views op dezelfde sessie, allemaal zichtbaar als tabbladen bovenin het scherm. Onder de tabbladen vind je de opties per sessie voor analyse en filtering. De manier van filteren lijkt sterk op de formulebalk van Excel: formuleer in het lege tekstveld het filter en klik op Apply. Bijvoorbeeld icmp als je alleen icmp-verkeer wilt zien of tcp.port==443 om https-verkeer te vangen.

Via New Viewer kun je een volgende analyse van dezelfde data beginnen. Kies bijvoorbeeld New Viewer / Chart voor een interactieve grafische analyse. Wil je een bepaalde interface kiezen of vooraf al capture-filters instellen, klik dan op New Session / Live trace en vervolg de wizard. Microsoft Message Analyzer is, zoals de naam al een beetje laat doorschemeren, meer dan alleen een packetsniffer. Je kunt bijvoorbeeld ook andere bronnen openen, zoals .cap en .pcap-bestanden, tekstbestanden, Windows-events zoals .evtx en .etl, maar ook PowerShell, SQL en Azure-logbestanden om deze in combinatie te analyseren.

netwerk

Geschreven door: Edmond Varwijk op

Category: Nieuws, Netwerk

Tags: netwerk, internet