dLAN Wireless Extender Starter Kit

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Wireless routers halen zelden het beloofde bereik van 100 meter. Staan er twee muren tussen de router en uw werkplek, dan daalt de doorvoersnelheid tot een frustrerend niveau. Met Devolo's dLAN Wireless Extender Starter Kit kunt u uw wireless netwerk uitbreiden door middel van Powerline-technologie.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten
Het enige dat u hoeft te doen is de extender op een plek plaatsen waar u geen draadloos bereik meer heeft.

Eén van de twee meegeleverde units steekt u in uw router, de andere in een stopcontact aan de andere kant van uw huis. Netwerkverkeer wordt vervolgens via het stroomnet naar de wireless extender verstuurd, alvorens via wifi (en de ingebouwde ethernetpoort) de ether in geslingerd te worden. Het tweede wifi-signaal dat door de wireless extender ontstaat kan samengesmolten worden met uw originele draadloze netwerk; u kunt er ook voor kiezen om een tweede netwerk in te richten. Onze favoriete opstelling is het bekabeld aansluiten van de wireless extender op onze media adapter naast de tv. Videogegevens kunnen zo via het betrouwbare powerline-netwerk verstuurd worden, terwijl het ontstane draadloze netwerk ons in staat stelt met de laptop op de bank te surfen.

De dLAN Wireless Extender maakt jammer genoeg gebruik van 802.11g in plaats van Draft-N, dat superieure doorvoersnelheden biedt, vooral wanneer er muren in de weg staan. Ook is het vreemd dat Devolo voor deze kit gebruik maakt van de oude 85 Mbit/s Homeplug-chip, in plaats van de nieuwere 200 Mbit/s AV-chip die we in andere Devolo-producten tegenkomen.

In een storingsvrije omgeving meten we een doorvoersnelheid van 21.6 Mbit/s over korte afstanden en 16.6 Mbit/s wanneer de afstand vergroot wordt. Dat is netjes, maar niet indrukwekkend. In een groepstest van Powerline-adapters (PCM XX) scoorde concurrent Panasonic met flink hogere waarden.

De Devolo-units zijn relatief klein en kunnen rechtstreeks in het stopcontact worden gestoken. De ethernetpoort zit aan de onderzijde, wat er netjes en verzorgd uitziet. De Wireless Extender Kit is makkelijk in te stellen en wanneer u geen prijs stelt op een constant hoge doorvoersnelheid is het een handige oplossing. Voor wie doorvoersnelheid wél van groot belang is, is het raadzaam te wachten op een snellere variant van deze kit.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Eenvoudig in het gebruik
  • Verschillende manier om uw netwerk uit te breiden
  • Geen Draft-N
  • Maakt gebruik van langzamere Homeplug-chip
De dLAN Wireless Extender Starter Kit is een uiterst handige manier om uw netwerk uit te breiden. Zowel de installatie als het gebruik levert nauwelijks tot geen problemen op. Het is alleen jammer dat Devolo geen gebruik maakt van de laatste technieken, anders had de kit een perfecte score gekregen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Netwerk

Tags: