dLAN Highspeed Starter Kit

Een thuisnetwerk via het stopcontact aanleggen wordt steeds aantrekkelijker. De eerste generatie zogeten PowerLine-producten hadden een snelheidsbeperking van 14 Mbps, inmiddels zijn de kinderziektes opgelost.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

Op de doos van de door ons geteste dLAN Highspeed Starter Kit staat met grote letters '85 Mbps'. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van de originele adapters, die op 14 Mbps hun werk deden. 85 Mbps is slechts een fractie lager dan de 100 Mbps die door de ouderwetse 10/100-netwerken gehaald worden. Voor thuisgebruik, denk aan het delen van internet of het streamen van audio/video-bestanden, zou de doorvoersnelheid in ieder geval voldoende moeten zijn.

We nemen de proef op de som door twee netwerkadapters te testen. De ene adapter wordt in onze testcomputer geprikt, de andere hangen we aan onze laptop. Beide netwerkaansluitingen zijn geschikt voor gigabit ethernet, zodat de netwerkaansluitingen niet als beperkende factor zullen fungeren. We kiezen vervolgens vijf verschillende plekken in ons huis uit om de doorvoer te testen. Bij de eerste plek zijn de twee stopcontacten naast elkaar geplaatst. We kiezen nog drie andere plekken waarbij het tweede stopcontact telkens een stuk verder geplaatst is; bij locatie nummer 4 bevindt het stopcontact zich op ca 25 meter van het originele stopcontact.

We vergelijken de resultaten van de dLAN Highspeed Ethernet-adapter met die van de ouderwetse dLAN-adapters. Dat er flink aan de techniek gesleuteld is blijkt onmiddelijk. De oude adapters halen gemiddeld tussen de 440 en 612 KB/s, de nieuwe adapters blijken een factor twee sneller met 1038 KB/s tot 1335 KB/s. De bandbreedte is overigens niet voldoende voor hd-beelden waar geen extra compressie overheen gegooid is: normaliter is hiervoor 15 tot 20 Mbps (= 1,8 tot 2,5 MB/s) voor nodig. Een uitzondering is wanneer er gebruik gemaakt wordt van wmv-compressie (8 Mbps), hiermee is hd-streaming wel degelijk mogelijk.

Verder zijn alle voordelen van de dLAN-adapters ook bij de nieuwe Highspeed-variant intact: plug&play installatie, encryptie via een password en adapter-authenticatie.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Veel sneller dan vorige generatie
  • Makkelijke ingebruikname
  • Niet echt geschikt voor hd-opnames
De dLAN Highspeed Starter Kit van devolo is een enorme verbetering ten opzichte van de 'oude' kit. De theoretische zesvoudige snelheidswinst mag dan wel niet gehaald worden, de praktijkwaarden geven aan dat een PowerLine-netwerk inmiddels snel genoeg is om grote bestanden over te versturen, gemakkelijk internet te kunnen delen en probleemloos mediabestanden te streamen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Netwerk

Tags: