dLAN 200 AVdesk Starter Kit

Waar devolo's dLAN Highspeed Ethernet al een enorme verbetering was boven de eerste-generatie dLAN-producten, moet de dLAN 200 AVdesk de lat nóg een stuk hoger leggen met een theoretische doorvoersnelheid van 200 Mbps.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

De dLAN 200 AVdesk ziet er geheel anders uit dan de poweradapters van de vorige dLAN-series. De apparaten lijken nog het meest op ouderwetse modems en moeten met een losse poweradapter op het netwerk aangesloten worden. De twee grote verschillen met de dLAN Highspeed-adapters zijn de verbeterde snelheid (van 85 Mbps naar 200 Mbps) en het toepassen van Quality of Service.

Over de eerste claim kunnen we kort zijn: we hebben de dLAN 200 AVdesk op dezelfde manier getest als zijn voorgangers en we zien maar bar weinig verschil. Waar de 85 Mbps-versie tussen de 1040 en 1330 KB/s schommelde, haalt de dLAN 200 AVdesk overdrachtswaarden tussen de 1250 en 1420 KB/s. Dat is inderdaad een stijging, maar niet zo dramatisch als de theoretische waarden doen vermoeden. Overigens is de PowerLine-techniek nog lang niet zo ver gevorderd als de ouderwetse tp-bekabeling: in eenzelfde test meten we met een directe netwerkkabel een doorvoersnelheid van 8362 KB/s (gigabit ethernet).

Belangrijker is het Quality of Service-aspect van de dLAN 200 AVdesk. Wie gebruik maakt van de poweradapters om videobestanden te streamen of VoIP-gesprekken te voeren is wel degelijk beter uit met de nieuwe adapters. Deze toepassingen krijgen namelijk automatisch voorrang boven het normale netwerkverkeer. U hoeft dus niet bang te zijn dat dankzij een bittorrent-download uw VoIP-gesprek gaat stotteren en kraken. Wel gelden voor de 200 AVdesk dezelfde beperkingen als we al opgetekend hebben bij zijn 85Mbps Highspeed-broertje: het streamen van high definition-bestanden in een andere compressie van wmv zit er waarschijnlijk niet in.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Wat sneller dan dLAN Highspeed
  • Quality of Service-aspecten
  • Niet echt geschikt voor hd-opnames
  • Grotere adapters
  • Flink stuk duurder
De dLAN 200 AVdesk Starter Kit is echt een product voor wie een vlekkeloze werking van VoIP en mediastreaming voorop staat. Gebruikt u internet voornamelijk voor downloaden, surfen en e-mailen dan zijn de extra's ten opzichte van de dLAN Highspeed-kit overbodig en is het prijsverschil te groot.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Netwerk

Tags: