dLAN 200 AV Starter Kit

Geen zin om kabels te trekken en komen uw wlan adapters niet door de muren van uw huis heen? Wilt u meer met uw netwerk doen dan alleen internet delen zonder de heisa die komt kijken bij wifi? Dan is de dLAN 200 AV Starter Kit zeker uw aandacht waard.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

Met de snelheid van het lichtnet

Devolo staat bekend om zijn netwerk apparatuur die gebruik maken van het lichtnet. De dLAN 200 AVdesk Starter Kit was de derde stap in deze bewezen technologie. De dLAN 200 AV Starter Kit die we hier bespreken is in feite hetzelfde product maar dan is dezelfde technologie geïmplementeerd in stekkerkastjes zoals we die ook zien bij de eerdere producten van Devolo. Qua snelheid zijn deze Starter Kit en de AVdesk Starter Kit ongeveer hetzelfde.

QoS ondersteuning

Wat de dLAN 200 vooral onderscheidt ten opzichte van zijn voorgangers is de ondersteuning van het Quality of Service-aspect. Als u videobestanden streamt of VoIP-gesprekken voert krijgen deze toepassingen automatisch voorrang boven het normale netwerkverkeer. U hoeft dus niet bang te zijn dat dankzij een download uw VoIP-gesprek gaat stotteren en kraken.

Plug and Play

Net zoals zijn voorgangers zijn ook deze kastjes 100% plug and play. U hoeft alleen maar de adapters in de stopcontacten te pluggen en uw overige netwerk apparatuur zoals bijvoorbeeld een switch, router of andere computer aan de kastjes aan te sluiten. Het werkt direct 'out of the box'. Wel moet u natuurlijk zelf de instellingen van uw netwerk regelen zoals ip-adressen en dns-instellingen.

Beveiliging

Devolo heeft een encryptie-tool meegeleverd waarmee u gemakkelijk adapters aan elkaar kunt koppelen en andere adapters, die niet hetzelfde encryptiewachtwoord hebben, uitsluiten. Dit is tevens noodzakelijk als u meerdere sets heeft gekocht en u deze met elkaar wilt verbinden. Wel moet u voorzichtig te werk gaan. Als u éénmaal een wachtwoord heeft ingevoerd moet u de handeling afmaken. Doet u dit niet, dan zullen de adapters niet met elkaar communiceren totdat u deze handeling heeft voltooid.

Stabiel

De netwerkverbinding over het lichtnet is stabieler dan de gemiddelde wlan aansluiting. U kunt dan ook prima grote bestanden over het netwerk kopiëren en stabiel printers en mappen delen. Iets wat bij wifi niet vanzelfsprekend is. Natuurlijk worden de prestaties beïnvloedt als u het lichtnet belast maar dat is logisch. Bij normaal netwerkgebruik, zoals bestanden delen, gamen en breedband internet, zult u geen merkbare last ondervinden. De reikwijdte van de 200 AV Starter Kit is 200 meter wat genoeg is voor het gemiddelde woonhuis. Wel is ieder huishouden natuurlijk anders en dus ook de stroombelasting van het lichtnet.

PluspuntenConclusie
  • Plug and Play
  • Stabiel
  • Snel
  • QoS ondersteuning
  • Goedkoper dan de Desk variant
Als u geen zin heeft om kabels te trekken en wifi teveel problemen geeft, is de Devolo dLAN 200 AV Starter Kit zeker uw inverstering waard. Daarnaast is hij ook nog eens veel goedkoper dan de Deskvariant.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Netwerk

Tags: