Devolo Magic 2 WiFi next review: Mesh via powerline

© PXimport

Devolo Magic 2 WiFi next review: Mesh via powerline

Geplaatst: 2 februari 2021 - 07:46

Aangepast: 17 november 2022 - 08:57

Redactie ID.nl

Devolo verkoopt een opvolger van zijn combinatie powerline en wifi-mesh. De belangrijkste nieuwigheid in de next-versie is verbeterde ‘mu-mimo’ (multi-user multiple-input multiple-output) en de toevoeging van ‘band steering’, twee technologieën die vooral het videostreamen en -bellen verbeteren. Hoe dat uitpakt lees je in dezeDevolo Magic 2 WiFi next review.

We testen de devolo Magic 2 WiFi next Multiuser Kit met drie stekkers, genoeg voor een draadloos netwerk met een dekking tot 180 vierkante meter. De adapters zijn ook afzonderlijk (voor 90 vierkante meter) of per twee (Starter Kit, voldoende voor 120 vierkante meter) verkrijgbaar. De lan-adapter dient uiteraard wel aanwezig te zijn, dus minimaal start je met de startset die je dan eventueel verder uitbreidt met afzonderlijke wifi-adapters. Devolo vermeldt nergens het maximaal aantal ondersteunde adapters.

Uiterlijk verschillen de glanzend witte, vrij fors uitgevallen pluggen niet van de vorige versie. De multi-user-kit bevat twee wifi/powerline-2-1-stekkers (met vier geïntegreerde antennes) en één (kleinere) lan-powerline-1-1-stekker (plc), allemaal met geïntegreerd stopcontact. Een goede plc-verbinding is alleen gegarandeerd als je de devolo-stekkers rechtstreeks in een stopcontact stopt. Andere apparatuur of een stekkerdoos steek je vervolgens in het ingebouwde stopcontact.

Net zoals de vorige generatie wordt door de next-versie Powerline G.hn gecombineerd met AC1200 mesh-wifi. De wifi-snelheid is hetzelfde gebleven, namelijk in theorie maximaal 300 Mbit/s in de 2,4GHz-frequentie en 867 Mbit/s in de 5GHz-frequentie. Ook de stroomnetsnelheid is hetzelfde: onderling communiceren de stekkers met maximaal 2,4 Gbit/s over een drie-aderige stroomkabel.

Zoals de G.hn-standaard voorschrijft, is alle netwerkverkeer daarbij standaard versleuteld met AES-128-encryptie. Die encryptie gebeurt ‘peer to peer’ tussen elke stekker. Elke plug gebruikt een unieke encryptiesleutel die niet gedeeld wordt met een andere plug in hetzelfde netwerk. De wifi-pluggen ondersteunen op hun beurt de nieuwere en veiligere wpa3 personal-versleuteling, al blijven ze ook compatibel met de oudere wpa2-beveiligingsstandaard.

Automatisch en efficiënt

Verbeterde mu-mimo en de toevoeging van accesspoint steering zorgen voor een efficiëntere benutting van het draadloze netwerk. Clientapparatuur pikt automatisch het beste wifi-signaal op en meerdere multimediastreams gaan storingsvrij naar meerdere apparaten. Met je draadloos verbonden apparaat loop je vrij rond binnen het bereik van het wifi-netwerk zonder dat er haperingen optreden tijdens bijvoorbeeld een Netflix-stream of videochat.

Hoe goed dit werkt, hangt ook af van de wifi-chip in het apparaat. Hoe recenter de wifi-chip, hoe groter de kans dat alles hapervrij functioneert. Technisch komt het erop neer dat de client de wifi-standaarden IEEE 802.11k (automatisch ontdekken van het beste accesspoint) en 802.11v (automatische uitwisseling van informatie over de kwaliteit van het draadloze signaal) dient te ondersteunen.

Let op: dit automatisch richten van het draadloze signaal functioneert alleen als de 5GHz-frequentie van het accesspoint geactiveerd is en wanneer de ssid en beveiligingsinstellingen identiek zijn aan die van het 2,4GHz-signaal. Dit is gelukig de standaardconfiguratie van de devolo Magic 2 next kit.

 

© PXimport

Devolo Magic 2 WiFi next installeren en gebruiken

De installatieprocedure is identiek aan die van de vorige versie. Kort gezegd komt het erop neer de stekkers in volgorde te activeren, te wachten tot ze onderling een plc-verbinding maken, de lan-adapter met je internetmodem of -router te verbinden met behulp van de meegeleverde netwerkkabel en dan eventueel de configuratie verder te verfijnen met de devolo Home Network-app of Cockpit-software. Dit laatste is niet echt nodig, want in principe werkt de kit recht uit de doos perfect.

De gegevens van het bestaande wifi-netwerk kopieer je desgewenst van je bestaande router naar de devolo-kit zodat alles hetzelfde wachtwoord en dezelfde netwerknaam gebruikt. Dit kan via een druk op de knop (wps-functie), of met behulp van de app. Lukt de automatische configuratie onverhoopt toch niet, dan kun je de verbinding ook handmatig in orde brengen. Hoe dat moet staat uitgelegd op pagina 41 van de installatiegids, die ook Nederlandstalig is. We beoordelen de installatieprocedure als zeer gebruiksvriendelijk.

 

© PXimport

De nieuwste versie van de devolo-app werkt gestroomlijnder dan de originele. Geavanceerde opties zijn rechtstreeks in de app bereikbaar en worden niet meer via een webinterface geopend. Maar bepaalde geavanceerde opties zoals vpn, ouderlijke controle en firewall-beveiliging regel je op je bestaande router of modem. Magic 2 next functioneert zelf puur als netwerkuitbreiding en vertrouwt voor alle instellingen op de aangesloten netwerkrouter of internetmodem.

De stekkers worden achteraan (de kant die aan het stopcontact zit) behoorlijk warm. In de app kun je de temperatuur in de gaten houden. Tijdens onze test rapporteerde die temperaturen tot 60 °C voor de wifi- en tot 80 °C voor de lan-stekkers. Dit bij een omgevingstemperatuur in de testruimte van 22 °C.

Prestaties en conclusie

De devolo Magic 2 next is in onze gebruikelijke uitgebreide iperf3-benchmark – die we op verschillende toestellen en met diverse instellingen in een realistische omgeving met naburige wifi-signalen uitvoeren – gemiddeld ruim 23% sneller dan de vorige versie. Afhankelijk van de locatie noteren we realistische draadloze doorvoersnelheden tussen 129 Mbit/s en 384 Mbit/s. De gemiddelde reële draadloze netwerksnelheid van alle testlocaties is 235 Mbit/s.

Maar een gemiddelde zegt niet alles. We testen daarom een grote woning op verschillende etages. De devolo Magic 2 next levert op elke etage ongeveer dezelfde doorvoersnelheid in de iperf3-benchmark.

De devolo Magic 2 next presteert al met al nog beter dan de vorige versie. Het werkt vooral goed in gebouwen waar een gewoon wifi-signaal te zwak is om door betonnen muren en plafonds te gaan, en op locaties die te ver van een wifi-router of -toegangspunt verwijderd zijn. De powerline-technologie zorgt in die omstandigheden voor stabiele verbindingen via het elektriciteitsnet tussen zichzelf configurerende wifi-toegangspunten en de centrale router of modem. Eenmaal geïnstalleerd en geconfigureerd heb je geen omkijken meer naar de Magic 2 next.

0,0

Ons oordeel

Devolo Magic 2 WiFi next

Pluspunten

Gebruiksvriendelijk

Veilig

Stabiel

Minpunten

Omvangrijke pluggen

Pluggen worden heet

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten