abonneren

Devolo dLAN 500 WiFi Network Kit

Powerline-adapters bestaan natuurlijk al langer, maar werden vooral gebruikt als alternatief voor het trekken van kabels. Maar met de komst van powerline-adapters met geïntegreerd accesspoint is het elektriciteitsnet nu ook de oplossing voor een gebrekkige dekking van het wifi-netwerk.

De Devolo dLAN 500 WiFi Network Kit bevat een ‘basisadapter’, die je bekabeld op je router aansluit, en daarnaast niet één maar twéé extra adapters. Beide adapters zijn weliswaar behoorlijk klein, maar beschikken over een geïntegreerd accesspoint, wat ervoor zorgt dat je meerdere zogeheten ‘dead spots’ in je huis kunt aanpakken met deze set. Als je de € 150 die je neer moet leggen voor deze Network Kit iets te gortig vindt, dan kan je ook besluiten om voor de set te gaan met één extra wifi-adapter. Die kost zo’n € 100.

Devolo heeft iets handigs bedacht om het instellen van de verschillende adapters met accesspoint niet al te ingewikkeld te maken. Ze noemen dat handigheidje ‘WiFi Move’ en dat houdt in dat je met een druk op de knop zaken als je ssid en je encryptie van het draadloze signaal van je router op je adapters binnenkrijgt. Zo hoef je vrijwel niets in te stellen.

De prestaties van een setje powerline-adapters is natuurlijk voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit van het elektriciteitsnet in je huis. In onze ervaring werkt het in een nieuwbouwhuis over het algemeen een stuk beter dan in een wat ouder huis. Devolo heeft er bij de dLAN 500 WiFi voor gekozen om Fast Ethernet-poorten toe te passen, waardoor de snelheden die je haalt nooit boven de 95 Mbit/s zullen uitkomen, ook niet bekabeld. Die snelheid behaalt deze set ook netjes, zelfs nog op 50 meter. Als we wat vervuiling toevoegen op het netwerk, dan zien we de prestaties behoorlijk inzakken. Dat is eigenlijk nog altijd het probleem van communicatie via het stroomnetwerk, waar natuurlijk vrijwel altijd vervuiling op aanwezig is. Het loont dan ook altijd om meerdere stopcontacten te proberen als de prestaties in eerste instantie wat tegenvallen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Netwerk

Tags: Powerline, Devolo

Laatste reactie