abonneren

devolo dLAN 500 AV HomePlug AVmini 500Mbps

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Test resultaten
  3. > Specificaties
Eindelijk zijn ze er: de 500 Mbps powerline adapters van Devolo. In de specs zijn deze nieuwe adapters 2,5 keer zo snel als de 200 Mbps versies. Tijd voor een test om dit te controleren.

We voeren een praktijktest uit waarbij we drie kopieerslagen uitvoeren: een iso-bestand van 5,57 GB, 392 mp3's van in totaal 2,18 GB en 4328 extreem kleine bestanden van in totaal 16,5 MB (de Joomla installatie folder). De communicatie verloopt direct tussen twee pc's die direct via cat5e netwerkkabels - en de powerline adapters natuurlijk - met elkaar verbonden zijn. We vervoeren het signaal van de woonkamer naar de studeerkamer. Daar tussenin zit een slaapkamer en wordt er onderweg dus van groep gewisseld.
 

Ook met stopcontact

Er zijn verschillende varianten van de dLAN 500 AV verkrijgbaar van Devolo. Zo is er ook de D1636 500 AV HomePlug AVplus. Deze adapter heeft een stopcontact geïntegreerd zodat je in theorie geen stopcontact kwijtraakt. Echter is de vormgeving van het apparaat niet heel handig waardoor één stopcontact van een modern dubbel stopcontact alsnog onbruikbaar wordt. Terug naar de ontwerptafel Devolo!Niet zo snel

Volgens de specificaties zijn de dLAN 500 AV adapters 2,5 keer zo snel als de 200 Mbps versie van Devolo. In de metingen zien we dat helaas niet terug. Het iso-bestand wordt met 4 MB per seconde gekopieerd, slechts 0,2 MB sneller dan de 200 AV. Het kopiëren van de Joomla-folder verloopt net zo snel: 0,17 MB per seconde. We zien alleen echte winst bij het kopiëren van de mp3 bestanden: 3,8 MB tegenover 2,9 MB per seconde. Jammer voor Devolo is dat de TL-PA211KIT van concurrent TP-Link – een 200 Mbps powerline oplossing – deze snelheden ook haalt en ook nog eens veel goedkoper is.

 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Adapters zijn kant en klaar aan elkaar gekoppeld
  • maar marginaal sneller dan de 200 Mbps variant
Als we de dLAN 500 AV vergelijken met de Devolo’s eigen 200 Mbps variant, dan is deze nieuwe homeplug inderdaad sneller, maar 2,5 keer zo snel zeker niet. We vinden het de investering dan ook niet waard en raden deze oplossing in zijn huidige staat niet aan.

 

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Netwerk

Tags:

Laatste reactie