abonneren

devolo dLAN 200AV Wireless N

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Test resultaten
Dit is een vrij dure set, maar op zich is dat logisch. Met de dLAN 200AV Wireless N set heb je namelijk niet echt een wlan-router meer nodig.

Een van de twee homeplugs is voorzien van drie ethernetpoorten, helaas geen gigabit-ethernet, én een wifi (n)-accesspoint. Zo kan deze adapter dus tegelijkertijd dienst doen als een switch waar een accesspoint aan gekoppeld zit. Dit accespoint is ook uit te schakelen, mocht je het niet willen gebruiken.

Qua beveiliging ondersteunt Devolo wpa2 en is het ook mogelijk gebruik te maken van wps om de boel draadloos aan te sluiten. De andere adapter is een standaard homeplug met maar één ethernettoegang.

We voeren een praktijktest uit waarbij we 3 kopieerslagen uitvoeren: een iso-bestand van 5,57 GB, 392 mp3's van in totaal 2,18 GB en 4328 extreem kleine bestanden van in totaal 16,5 MB (de Joomla installatie folder). De communicatie verloopt direct tussen 2 pc's die direct via de kabels - en de powerline adapters natuurlijk - met elkaar verbonden zijn.

Wat overdrachtsnelheid betreft is Devolo ietsje sneller dan de concurrentie bij het kopiëren van de duizenden minibestandjes, hoewel 0,17 MB per seconde nog steeds niet heel bijzonder is. Bij grote bestanden, zoals het iso-bestand, presteert deze set redelijk goed, 3,8 MB per seconde. Maar bij het kopiëren van 2,18 GB aan mp3-bestanden daalt deze snelheid naar 2,9 MB per seconde.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • ingebouwde switch
  • wifi (n)
  • prijs
  • snelheid daalt snel bij meerdere kleinere bestanden
Het zijn vooral de extra draadloze features die deze set van Devolo interessant maken, maar helaas tegelijkertijd ook zo ontzettend duur.

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Netwerk

Tags:

Laatste reactie