abonneren

devolo dLAN 200AV USB extender

Devolo heeft een uitgebreid assortiment aan powerlineproducten, adapters waarmee je een netwerk opbouwt via het lichtnet. De nieuwste netwerkoplossing is de dLAN 200 AV USB extender: een usb-poort die je toevoegt aan je netwerk.

Net als de overige dLAN-producten van Devolo is de USB extender Starter Kit bijzonder gemakkelijk te installeren. Wel vinden we het erg jammer dat beide adapters in deze kit niet voorzien zijn van een eigen stopcontact. Helemaal bij de usb extender-adapter vinden we dat een groot gemis. Een printer of een externe harde schijf heeft doorgaans ook een stopcontact nodig, en nu ben je dus standaard twee stopcontacten kwijt.

Voor deze adapters heb je, in tegenstelling tot de powerline-adapters, wel de meegeleverde driversoftware nodig. Ze maken een virtuele usb-poort aan waaraan je printer of externe harde schijf softwarematig gekoppeld wordt. Ondanks dat het aangesloten usb-apparaat direct op het netwerk aangesloten is, kan maar één persoon tegelijk ervan gebruikmaken.

Devolo's dLAN 200 AV USB extender is typisch een product dat bestaat omdat het kan. Het werkt op zich wel en de meegeleverde software is gemakkelijk in gebruik, maar er zijn betere en goedkopere oplossingen dan dit. Wil je een netwerkschijf? Koop dan een nas. Die zijn veel sneller dan Devolo's usb-extender en net zo duur of zelfs goedkoper. Wil je je printer koppelen aan het netwerk? Koop dan een netwerkprinter of usb-printerserver. Een netwerk-inkjetprinter heb je tegenwoordig al voor 50 euro en een usb-printserver is nog goedkoper.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • gemakkelijke installatie
  • gebruiksvriendelijke software
  • duur
  • te traag voor grote bestanden
  • geen stopcontacten op adapters
De Devolo dLAN 200 AV USB extender is op zich geen slecht product, maar het is simpelweg overbodig in het ruime assortiment van verkrijgbare netwerkproducten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Netwerk

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie