De zeven beste switches voor professionele doeleinden

Wil je extra aansluitingen maken in het netwerk, dan is al snel een nieuwe switch nodig. Het aanbod is enorm, net als de prijs en functionele verschillen. Hieronder vallen ook semiprofessionele netwerkswitches. In dit artikel behandelen we zeven van de beste switches voor ieder doeleinde

De meeste netwerkswitches voorzien zonder enige configuratie of updates jarenlang alle aangesloten apparaten van een snelle en stabiele netwerkaansluiting. Professionals stellen andere eisen, zoals meer of snellere poorten en heel veel configureerbare opties om het netwerkverkeer te optimaliseren.

Dat zijn soms ook layer3-switches, wat wil zeggen dat de switch het verkeer managet op basis van de ip-adressen in plaats van de mac-adressen zoals een switch eigenlijk doet. Layer3-adressering is vaak niet sneller, maar biedt meer mogelijkheden als het gaat om virtuele netwerken (vlan’s) en het prioriteren van bepaalde soorten netwerkverkeer (Quality of Service).

Qua hardware lijken de semiprofessionele switches steeds meer op de echt professionele switches. Zo zijn er al modellen met één of meer 10Gbit-poorten en kunnen sommige modellen dankzij Power over Ethernet (PoE) aangesloten apparaten direct van elektriciteit voorzien. Sommige switches laten zich bovendien samen met andere hardware van dezelfde fabrikant als één systeem configureren en beheren.

Ubiquiti US-8-150W - Centraal beheer

beste switch

© PXimport

De US-8-150W is de meest uitgebreide van drie 8poorts-switches in de UniFi-serie van Ubiquiti. De UniFi-serie is een reeks accesspoints, switches, routers en inmiddels ook camera’s en led-verlichting die zich als één systeem vanaf één centraal punt laten beheren. Hiermee loopt Ubiquiti echt voorop. De US-8-150W beschikt over acht 1Gbit-poorten voor reguliere Cat5-netwerkkabels en twee SFP-poorten (SFP staat voor ‘small form-factor pluggable’). De benodigde SFP-modules moeten nog wel apart gekocht worden en leveren maar 1Gbit-snelheid. Maar de uitbreiding is leuk en innovatief, en het maakt dat deze switch ineens tien poorten heeft.

De totale switching-capaciteit is 20 Gbit/s. De acht rj45-poorten bieden PoE. De voeding zit in de metalen behuizing, de switch is bovendien passief gekoeld en dus stil. De switch biedt heel veel opties om de werking ervan zo nodig per poort apart te configureren. Zoals vlan’s, trunking om informatie van meerdere vlan’s over één poort te delen en mirroring om het volledige verkeer van een poort te kopiëren naar een andere poort.

Ook is er ondersteuning voor jumbo-frames tot 9216 bytes om meer data te verstouwen, flow-control en Quality of Service (QoS) voor het beheren van het verkeer en storm-control voor het sturen van broadcast- en multicast-verkeer naar alleen die netwerkapparaten die dat verkeer ook echt gebruiken. Tot slot biedt de switch in combinatie met de UniFi Controller zeer uitgebreide statistieken, ook per poort.

QNAP QSW-804-4C - Klaar voor de toekomst

beste switch

© PXimport

Voor wie 1 Gbit/s te langzaam vindt, komen er steeds meer betaalbare switches die 10Gbit/s-netwerksnelheid ondersteunen. Maar 10 Gbit/s heeft een aantal uitdagingen, zoals de bekabeling en de aansluiting. Om de maximale snelheid te bereiken, voldoet de huidige kwaliteit netwerkkabels niet, bij de koperen ethernetkabel is de hoogwaardige Cat 6/6a/7-variant vereist. Of je kiest voor glasvezel, maar dan moeten er behalve glasvezel ook nog gbic-transceivers worden gekocht en mogelijk 10Gbit/s-netwerkkaarten (die QNAP inmiddels ook biedt).

De QSW-804-4C telt twaalf poorten, acht voor glasvezel, vier voor koper. Voor elke koperpoort die je gebruikt, verlies je één glasvezelpoort en omgekeerd, zodat maximaal acht aansluitingen kunnen worden gemaakt. De totale switch-capaciteit komt daarmee op 160 Gbit/s, waarbij jumbo-frames gebruikt kunnen worden tot 9216 bytes.

De zware metalen behuizing met interne voeding bevat twee ventilatoren die vooral bij het inschakelen van de switch veel lawaai maken, daarna niet meer. Materiaal om de switch in een kast op te hangen, wordt meegeleverd. Anders dan verwacht is de QSW-804-4C unmanaged. Je kunt er dus niets op configureren, geen vlan’s, geen QoS, geen trunking en ook PoE ontbreekt. De combinatie van glasvezel én koperdraad maakt de QSW-804-4C wel een ideale instapper in het 10Gbit-tijdperk.

Netgear Nighthawk Pro Gaming Switch SX10 - Voor de gamer

beste switch

© PXimport

De Nighthawk Pro Gaming Switch SX10 van Netgear heeft zijn vorm en naamgeving tegen om als semiprofessionele netwerkswitch te gelden. De specificaties van het apparaat zijn echter prima in orde. De switch heeft veel wat een semiprofessionele switch moet bieden. De SX10 beschikt over acht 1Gbit- en twee 10Gbit-poorten voor reguliere ethernetkabel met een rj45-stekker. De 10Gbit-poorten zijn ideaal voor het aansluiten van een snelle nas of als uplink naar de Nighthawk Pro Gaming XR700-router uit dezelfde serie.

De SX10 ondersteunt jumbo-frames, trunking, vlan’s, port-mirroring, bandbreedtebeheer en QoS. De twee laatste kunnen zowel handmatig per poort of per aangesloten apparaat worden ingesteld, maar ook automatisch bijvoorbeeld om de ‘lag’ zo laag mogelijk te houden voor aangesloten game-apparaten. De SX10 gebruikt het DumaOS-platform dat Netgear speciaal voor de Nighthawk Pro-series heeft ontwikkeld en dat ook te vinden is op de eerdergenoemde XR700-router.

Configuratie en beheer gaan via een webinterface of app op smartphone en tablet, die naast de instellingen ook heel veel inzicht in het gebruik van het netwerk en realtime-statistieken geeft. De SX10 heeft een metalen behuizing met een externe voeding. De leds voor de aansluitingen kunnen net als de grote led bovenop de switch in allerlei kleuren getoond worden of zelfs geheel uitgeschakeld worden.

Netgear GC110P - Switch met abonnement

beste switch

© PXimport

De GC110P is een van de kleinere switches in de Netgear Insight-lijn: een serie van netwerkapparaten die in de cloud beheerd worden. De GC110P beschikt over acht 1Gbit/s-ethernetpoorten voor koperkabel en twee SFP-sloten met een snelheid van 1 Gbit. De benodigde SFP-modules moeten bij Netgear apart aangeschaft worden om deze poorten ook echt te gebruiken. Totaal biedt de switch dus tien poorten en 20 Gbit/s switching-capaciteit. De koperpoorten ondersteunen PoE (15,4 watt) en PoE+ (30 watt) met een maximale output van 62 watt voor de switch. Gemiddeld is 8 watt per poort voor de meeste PoE-apparaten voldoende.

De GC110P is passief gekoeld en heeft een externe voeding. Materiaal voor ophangen in een rack ontbreekt, maar de GC110P heeft toch al niet het uiterlijk van een echt professioneel apparaat. Beheer en configuratie gaat via de Insight-app of -webportaal. Instellingen zijn er voor de hele switch, zoals netwerkadressering en ipv6-ondersteuning, of per poort zoals vlan’s, DoS-beveiliging (denial of service), port-mirroring, trunking, link-aggregatie en QoS. Gebruik van jumbo-frames is mogelijk tot 9216 bytes.

Wat ontbreekt in vergelijking met bijvoorbeeld de Netgear SX10 game-switch is het fijnmazige bandbreedtebeheer, maar doordat het Insight-platform continu ontwikkeld wordt, kan dat in de toekomst ook zomaar toegevoegd worden. Netgear hanteert voor zijn cloud-apparaten een abonnementsmodel. Tot twee apparaten is gratis, daarna betaal je vanaf 5 dollar per apparaat per jaar. Insight Basic, het goedkoopste abonnement, biedt wel configuratie en beheer via de app, maar geen toegang tot het online webportaal, en logfiles worden dan slechts 24 uur bewaard.

TP-Link T2500G-10TS - Met console

beste switch

© PXimport

De TP-Link T2500G-10TS beschikt over acht 1Gbit-netwerkpoorten voor reguliere netwerkbekabeling met een rj45-steker én twee 1Gbit SFP-poorten. De totale switching-capaciteit van de T2500G-10TS komt daarmee op 20 Gbit/s. Naast de genoemde tien netwerkpoorten zitten aan de voorzijde van de switch nog twee poorten. Dat zijn beide console-poorten, één geschikt voor netwerkbekabeling en een voor micro-usb. Via deze console-poorten kun je direct verbinding maken met het besturingssysteem van de switch en op een opdrachtprompt commando’s uitvoeren.

Dit was jarenlang de enige mogelijkheid voor beheer en hoewel deze T2500G-10TS ook een uitgebreide webinterface voor configuratie en onderhoud heeft, is werken via een console bij veel professionele beheerders nog altijd favoriet. Niet alleen gaat het sneller dan klikken in een webinterface, ook kun je bijvoorbeeld met één commando een groot aantal poorten in één keer aanpassen.

Uiteindelijk is ook de console maar een middel om de vele mogelijkheden van de T2500G-10TS te gebruiken en die mogelijkheden zijn er genoeg: vlan’s, poort-isolatie en mirroring, link-aggregation, IGMP Snooping en throttling om multicast-netwerkverkeer te sturen en jumbo-frames tot 10 Kb. Ook voor netwerkbeveiliging zijn er functies, zo kun je mac-adressen aan switchpoorten koppelen, bescherming tegen DoS en is het zelfs mogelijk lijsten te maken om bepaalde typen verkeer te filteren.

Zyxel GS1900-10HP - Groene alleskunner

beste switch

© PXimport

De Zyxel GS1900-10HP is een van de kleinere modellen in een serie die begint bij 8 poorten zonder PoE en doorgaat tot 48 poorten met PoE. De GS1900-10HP heeft acht 1Gbit/s-netwerkpoorten voor reguliere koperkabel met rj45-stekker en daarnaast twee SFP-poorten van 1 Gbit/s. De switching-capaciteit is maximaal 20 Gbit/s. De acht standaard poorten bieden PoE tot een maximum van 30 watt per poort, ruim voldoende voor de meeste apparaten.

De GS1900-10HP heeft een metalen behuizing, een externe voeding en wordt geleverd met ophangmateriaal voor bevestiging aan de wand. De GS1900-10HP is een managed switch, configuratie en beheer gaan via een webinterface. Die bevat uitgebreide opties voor vlan’s, poort-isolatie en port-mirroring, mac-filtering en QoS, DoS-bescherming en prioritering van multicast-verkeer. Bij gebruik van jumbo-frames gaat de GS1900-10HP maar liefst tot 10 Kb.

Ook biedt de switch een aantal energiebesparende functies volgens de 802.3az-standaard: ‘traffic detection’ en ‘inactive link detection’ verminderen stroomverbruik en stroomtoevoer wanneer er minder netwerkverkeer via de switch of de switchpoorten loopt, terwijl ‘cable length detection’ de lengte van de netwerkkabel detecteert en het stroomverbruik vermindert wanneer deze korter is.

HPE OfficeConnect 1920S 8G (JL383A) - Layer 3-switch

beste switch

© PXimport

HPE is samen met de printerfabrikant HP Inc een van de tweede bedrijven die overbleven na de opsplitsing van het oude HP. HPE richt zich op netwerk- en opslagsystemen voor de zakelijke markt, maar de kleinere modellen zijn ook interessant. En dat geldt zeker voor de modellen in deze OfficeConnect-serie. Om de prijs niet te ver te laten oplopen, kiezen we voor deze 8poorts-switch met vier PoE+-poorten van elk maximaal 65 watt (SFP-poorten ontbreken).

Nu mensen steeds vaker IoT-apparaten gebruiken, is de kans dat je PoE/PoE+ gebruikt groter dan een SFP-poort die toch geen extra snelheid brengt. De PoE+ zal de reden zijn dat de switch actief met ventilatoren gekoeld wordt, maar om energie en lawaai te beperken, wordt het toerental zo laag mogelijk gehouden. Voor het beheer is er een uitgebreide webinterface die alle zaken biedt die je van een semiprofessionele switch mag verwachten, zoals QoS voor het prioriteren van bepaalde typen netwerkverkeer, vlan-ondersteuning, beveiliging met bijvoorbeeld access control lists, poort-isolatie voor het afschermen van netwerkverkeer en port-mirroring voor meekijken in het verkeer.

Voor extra bandbreedte is er de mogelijkheid via link-aggregation meerdere poorten samen te voegen, maar je kunt ook kiezen voor jumbo-frames tot maximaal 9216 bytes. HPE noemt dit een layer3-switch onder meer vanwege de mogelijkheid tussen meerdere vlan’s aparte statische routes te configureren.

0,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten