De beste zakelijke accesspoints voor thuis getest

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Lees verder op de volgende pagina
Vergelijk het thuisnetwerk van vijf jaar geleden met dat van nu en je ziet twee totaal verschillende werelden. Pc en tablet hebben hun kopposities verloren aan de smartphone en daarmee zijn we zelfs thuis altijd online. Een snel en veilig netwerk is dan ook geen optie meer, het is een must. We testen de beste zakelijke accesspoints voor thuis.

Hoewel het gebruik van het thuisnetwerk de laatste jaren ingrijpend is veranderd, is het thuisnetwerk dat zelf niet. Het bestaat thuis doorgaans uit een router die tegelijkertijd ook als switch en accesspoint dient en waarmee alle apparaten moeten verbinden. Gaten in de dekking dichten we zo goed als het gaat met een wifi-extender of powerline-verbinding. Maar de enige echte oplossing voor wifi-problemen is werken met meerdere accesspoints. Enthousiastelingen sluiten daarom vaak een bedraad accesspoint aan, maar dat blijkt in de praktijk vaak niet vlekkeloos samen te werken met de draadloze router.

Zakelijke netwerksystemen zijn gelukkig ook steeds meer geschikt voor de ‘prosumer’: de goed onderlegde consument die niet terugdeinst voor enig configuratiewerk of daar zelfs uit liefhebberij in is geïnteresseerd, en die bovendien bereid is meer te betalen voor een betere oplossing. Want zakelijke netwerksystemen zijn duurder dan de gewone consumentenhardware. Ook is er veel meer specialisatie wat betreft hardware. De router is bijvoorbeeld alleen een router, en niet óók een switch en accesspoint.

Configuratie en onderhoud gebeurt daarbij liefst in één keer voor alle apparaten binnen het netwerk. Daarbij geven de zakelijke oplossingen meer inzicht in wat er op het netwerk gebeurt, welke apparaten er verbonden zijn en hoeveel dataverkeer die verbruiken. Een verschil tussen zakelijke netwerksystemen en de mesh-wifi- systemen voor consumenten is dat de accesspoints bij de zakelijke wifi-systemen met een kabel verbonden worden. Behalve de snelheid biedt een netwerkkabel nóg een belangrijk voordeel die zakelijke netwerkoplossingen bijna zonder uitzondering toepassen: Power over Ethernet (PoE).

De lijst met pluspunten van zakelijke netwerkapparatuur is lang. Geen wonder dus dat deze oplossingen ook voor thuissituaties steeds meer in de belangstelling staan. Voordat je de oude router het huis uit doet en overstapt, is het wel belangrijk ook de nadelen te kennen.

Behalve de al eerder genoemde hogere prijs is de ‘vendor lock-in’ een risico. De kracht van zakelijke netwerksystemen berust in het feit dat alle apparatuur van hetzelfde merk is. Een ander nadeel is dat zakelijke netwerkapparatuur al snel semiprofessionele netwerkkennis vereist. Je kunt echter ook gedeeltelijk overstappen op een zakelijk systeem door enkel de wifi-accesspoints aan te schaffen. Die kun je dan aansluiten op je eigen router.

Let er wel op dat de zakelijke accesspoints doorgaans via PoE worden gevoed. Ubiquiti levert als alternatief voor een PoE-switch bij elk accesspoint een PoE-injector mee, en TP-Link een gewone losse voeding. Het accesspoint van Netgear kun je net als de D-Link DAP-2610 optioneel via een voeding van stroom voorzien. De D-Link DAP-3662 heeft geen ingang voor een aparte voeding, dus voor dat apparaat is PoE verplicht.

Goed, op naar de test!

Klik op de afbeelding voor alle testresultaten op leesbaar formaat.

D-Link DAP

beste zakelijke accesspoints

Van de twee componenten waar een zakelijk netwerksysteem minimaal uit bestaat, heeft D-Link er één op orde en één helemaal niet. Met de hardware is niets mis, het probleem zit ‘m in de software: de Central WifiManager. Het is lang geleden dat we zo’n matig programma moesten gebruiken.

Net als de controller van TP-Link bestaat ook de WifiManager van D-Link uit een webserver waar je via een browser contact mee maakt. Maar alleen met de server kom je er niet, er is ook een zogeheten AP installation utility for CWM nodig om de accesspoints te vinden en aan de Central WifiManager te koppelen. En dáárvoor moet dan weer voor elk model accesspoint een module worden gedownload en daarna in de server worden geüpload. Al met al heel veel gedoe en zonder de handleiding vaak niet te doen. En dat geldt ook voor het verdere gebruik: het is weinig intuïtief en zodra je maar even afwijkt van hoe D-Link het heeft bedacht, werkt het direct niet meer.

De magere kwaliteit van de software doet helaas echt afbreuk aan de prima hardware. Daar is namelijk niets mis mee; beide geteste accesspoints voldoen prima en bieden uitgebreide functionaliteit. Behalve een goed signaal en de mogelijkheid om via de software – dat dan weer wel – van meerdere accesspoints één netwerk te maken, kun je natuurlijk ook per accesspoint meerdere ssid’s opgeven, meerdere netwerken bouwen, gebruikers op basis van capaciteit naar de 5GHz-band verplaatsen en nog veel meer. Ook een gastenportaal is aanwezig en kan zelfs worden gekoppeld aan een PayPal-betaalsysteem.

Hoewel D-Link met deze accesspoints en de gratis Central WifiManager ook voor thuis een werkbare oplossing heeft, zal het vooral in grotere professionele omgevingen echt tot zijn recht komen.

D-Link DAP

Prijs: DAP-2610 € 114,50 (accesspoint), DAP-3662 € 262,95 (accesspoint)
Website: eu.dlink.com
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Hardware
 • Geen licenties
 • Minpunten
 • Software
 • Geen router
 • Geen switch
 • Geen app
 • Geen remote-beheer
 • Pc nodig

Netgear Insight

beste zakelijke accesspoints

Netgear is een grote naam in netwerken, maar lijkt de ontwikkeling van eenvoudig te beheren zakelijke netwerken aanvankelijk te hebben gemist. Maar het bedrijf laat het er duidelijk niet bij zitten en heeft met Netgear Insight inmiddels een eerste versie klaar van een via de app eenvoudig te beheren set switches en accesspoints, die thuis zeker ook niet misstaat. Anders dan bij Ubiquiti, waar de controllersoftware ergens in het eigen netwerk aanwezig moet zijn, verlopen configuratie en beheer in het geval van Netgear via de cloud (Amazon).

De Netgear Insight-app, beschikbaar voor iOS en Android, spoort nieuwe Insight-compatibele apparaten op en verbindt deze daarna met het netwerk. Daarna kun je de apparaten configureren en word je via meldingen op smartphone en tablet of e-mail geïnformeerd over belangrijke gebeurtenissen in het netwerk. Het aanbod aan Insight-compatibele apparaten is echter nog beperkt. Voor onze test gebruikten we een 8poorts-PoE-switch met twee SFP-poorten (zie kader) en twee WAC505-accesspoints. Stuk voor stuk werden ze probleemloos ontdekt en geconfigureerd – gemakkelijker kan echt niet.

Insight-switches met meer poorten zijn inmiddels aangekondigd, maar een router (nog) niet. Die router zal er zeker moeten komen om van Insight een echt concurrerend product te maken. Wel ondersteunt Insight ook bepaalde modellen ReadyNAS-apparaten. Hiervan kan, nadat de nas via de app is opgenomen in Insight, de netwerkconfiguratie worden aangepast, de firmware geüpgraded en de app biedt informatie over gebeurtenissen en het opslaggebruik. Echt beheren, zoals het inschakelen van services of het toevoegen van gebruikers, is niet mogelijk.

De prestaties van de accesspoints zijn goed en doordat PoE wordt ondersteund, is het aansluiten erg eenvoudig. Wifi-netwerken laten zich eenvoudig inrichten, evenals een gastenportal waar een eigen welkomsttekst en gebruiksvoorwaarden kunnen worden geplaatst. De verdere configureerbare opties verschillen niet van wat we van Netgears draadloze routers gewend zijn, zoals kanalen en radio’s, met nu wel bandbreedtebeheer en vlan’s als extra’s.

Netgear levert Insight als dienst en koppelt het aan een abonnement. Tot twee apparaten is deze dienst gratis, daarna betaal je – afhankelijk van de abonnementsvorm – 5, 10 of 15 dollar per apparaat per jaar. Insight Basic, het goedkoopste abonnement, biedt volledige functionaliteit, behalve toegang tot de webportal, dus dan moet alles via de app. Ook is terugkijken van logfiles beperkt tot 24 uur.

Netgear Insight

Prijs: GC110P-100PES € 194,99 (switch), WAC505 € 99,99 (accesspoint)
Website: insight.netgear.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Cloud-management
 • App
 • Gebruiksvriendelijk
 • Minpunten
 • Geen router
 • Abonnement

Geschreven door: Edmond Varwijk op

Category: Review, Netwerk

Tags: netwerk, internet, zakelijk, dlink, router, netgear, tplink, ubiquiti