De beste goedkope routers getest

beste goedkope routers

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Lees verder voor TP-Link en Netgear

TP-Link Archer C7

beste goedkope routers

De TP-Link Archer C7 haalt bruto doorvoersnelheden tot 450 Mbit/s in de 2,4GHz- en tot 1.300 Mbit/s in de 5GHz-wifi-frequenties, ofwel AC1750. Het compacte zwarte chassis bestaat volledig uit kunststof. De drie antennes achteraan kun je verwijderen en dankzij de gouden ‘rp-sma’-coaxconnectoren eventueel door krachtigere exemplaren vervangen.

Alle aansluitingen bevinden zich op de achterkant: blauwe gigabit wan-, vier gele gigabit lan- en twee witte usb 2.0-poorten. Ook de stroomdrukknop, het schuifschakelaartje waarmee je het wifi-signaal in- of uitschakelt en de piepkleine wps-drukknop bevinden zich aan de achterzijde. Vooraan vind je alleen acht status-leds terug, waarbij vier leds die de status van de lan-poorten tonen.

De fabrieksinloggegevens en het standaard wifi-wachtwoord vind je onderaan op een sticker. De brochure met installatie-instructies bevat ook een Nederlands deel, maar is zeer beknopt. Een uitgebreidere manual vind je op de meegeleverde mini-cd. De installatie-instructies gaan uit van een ingebruikname via lan, waarbij je de Setup Assistant op de meegeleverde mini-cd moet uitvoeren. Dat lijkt ons niet meer van deze tijd.

Trouwens wie heeft er nog een cd-station (en dan nog een waarin een mini-cd past)? Gelukkig kun je de installatie ook starten door met je browser tplinklogin.net te openen. Helaas verplicht TP-Link je niet om de standaard login admin/admin direct te wijzigen, wat wel zeer aan te raden valt.

De eigen, klassiek vormgegeven TP-Link-interface is overzichtelijk en eenvoudig, met links een menu en bovenaan de keuze tussen basis- en geavanceerde instellingen. Een en ander is wel niet specifiek mobielvriendelijk gemaakt, maar op een iets groter tabletscherm is het redelijk bruikbaar. Firmware-updates dien je handmatig te downloaden van de website; de router kan ze zelf niet binnenhalen.

De TP-Link Tether app vond de router niet, hoewel de app volgens de compatibiliteitslijst wel zou moeten werken met de Archer C7. Een eigenaardigheid is dat je wel gelijktijdig via de 2,4- en 5GHz-frequenties kunt werken met hetzelfde ssid, maar dat het niet mogelijk is voor elke frequentie een apart ssid in te stellen. Bij alle andere geteste routers kan dit wel. Als je wilt wisselen tussen beide frequenties dan moet je de router telkens opnieuw te starten, wat ongeveer anderhalve minuut duurt.

TP-Link Archer C7 AC1750 Wireless Dual Band Gigabit Router (ver. 2.0)

Prijs: € 90,-
Website: tp-link.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • OpenWrt alternatieve firmware mogelijk
 • Verwisselbare antennes
 • Scherpe prijs
 • Minpunten
 • Ouderwets webbeheer
 • Installatieprocedure kon gebruiksvriendelijker
 • Mobiele app werkt niet altijd

Netgear R6400

beste goedkope routers

De Netgear R6400 haalt maximale doorvoersnelheden van 450 Mbit/s in de 2,4GHz- en van 1.300 Mbit/s in de 5GHz-wifi-frequenties, ofwel AC1750. Deze vrij forse, volledig van kunststof vervaardigde zwarte router heeft hetzelfde design als de duurdere Nighthawk (zie hierna), maar de bouwkwaliteit is wel minder. De drie positioneerbare externe antennes zijn vast aan de achterzijde gemonteerd.

De R6400 heeft twee usb-poorten: achteraan met 2.0-snelheid, bedoeld voor printers, en vooraan met 3.0-snelheid, bedoeld voor opslagapparaten. Achteraan zitten de gebruikelijk vier zwarte gigabit lan- en enkele gele gigabit wan-poorten. Bovenaan zijn er maar liefst twaalf status-leds die wel héél fel wit branden en knipperen. Gelukkig kun je die in het beheer schakelen, maar helaas niet dimmen.

Vier leds tonen de status van elke lan-poort. De twee meest rechtse leds zijn tegelijk drukknoppen voor het uitschakelen van wifi en het initiëren van een wps-verbinding. Onderaan zijn er uitsparingen om de router aan een wand te schroeven.

De standaardwaarden voor ssid en wifi-wachtwoord vind je onderaan en nog een keer op een sticker aan de bovenkant. Onderaan vind je verder de standaard inloggegevens voor het beheer. De Quick Start-gids wordt in allerlei talen meegeleverd, maar het Nederlands ontbreekt. Op een meegeleverde cd vind je een manual. Na de verbinding surf je naar routerlogin.net. Dan start automatisch de Netgear Genie-wizard.

Na het beantwoorden van enkele vragen, stelt het apparaat zichzelf volautomatisch in. Positief is dat de wizard je verplicht om het standaard admin-wachtwoord te wijzigen. Als geheugensteuntje bij eventueel verlies of vergeetachtigheid dien je ook twee persoonlijke veiligheidsvragen te beantwoorden waarmee je je wachtwoord kunt herstellen. Minder positief is dat je gewoon het default wachtwoord ‘password’ opnieuw kunt invullen …

Het beheer oogt erg klassiek, met een menu links, informatie in het midden en bovenaan de keuze tussen basis- en geavanceerde instellingen. Het werkt op zich allemaal overzichtelijk, ook in het Nederlands. Wel is het webbeheer niet aangepast aan mobiele browsers.

Op het grotere scherm van een tablet is het min of meer bruikbaar, maar op een mobiel kun je ook de Genie-app gebruiken, al is die minder uitgebreid. Met de gratis ReadyShare Vault-pc-software maak je automatische back-ups naar een aangesloten usb-opslagapparaat. Naast dlna- kan deze router ook als ITunes-mediaserver optreden, maar dit laatste alleen voor muziek.

Netgear AC1750 Smart WiFi Router R6400

Prijs: € 89,-
Website: netgear.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Mooi design
 • Scherpe prijs
 • Ondersteuning DD-WRT en Tomato alternatieve firmware
 • Minpunten
 • Ouderwets webbeheer
 • Webbeheer niet mobielvriendelijk
 • Redelijk groot

Netgear Nighthawk R7000

beste goedkope routers

De Netgear R7000 is een AC1900 router, dus met een bruto snelheid van 600 Mbit/s in de 2,4GHz- en van 1300 Mbit/s in de 5GHz-frequentieband. Uiterlijk lijkt het apparaat als twee druppels water op de Netgear R6400, maar dit is dus een echt Nighthawk-model uit het hogere gamma van Netgear.

Dat merk je aan de iets stevigere, van zwart aluminium gemaakte kast en de drie verwisselbare antennes achteraan, die je dankzij de standaard ‘rp-sma’-coaxconnectoren, afgewerkt in goud overigens, desgewenst door grotere exemplaren kunt vervangen. Ook de dualcore-soc is een iets krachtiger exemplaar, al is het verschil met de R6400 niet bijzonder groot.

Niet alleen het uiterlijk, maar ook het aantal en de posities van de poorten en leds zijn identiek aan de R6400. Hetzelfde geldt voor de manier van installeren en voor het beheer en de mogelijkheden. We verwijzen je voor alle details naar de beschrijving van de R6400.

Netgear Nighthawk AC1750 Smart WiFi Router R7000

Prijs: € 119,-
Website: netgear.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Mooi design
 • Bouwkwaliteit
 • Ondersteuning DD-WRT, OpenWrt en Tomato
 • Minpunten
 • Ouderwets webbeheer
 • Webbeheer niet mobielvriendelijk
 • Redelijk groot

Conclusie

Met een budget van tussen de 90 en 120 euro krijg je redelijk wat waar voor je geld, met routers die functioneel nauwelijks onderdoen voor duurdere exemplaren. Ook wat de snelheid betreft scoren de geteste budgetrouters goed. De snelste router in onze testdatabase (het EA9500 Max-Stream AC5400-topmodel van Linksys) presteert in dezelfde draadloze snelheidstest bijvoorbeeld ‘maar’ 22% beter dan de snelste routers in deze budgetroutertest, de ASUS RT-AC53 en de Netgear Nighthawk R7000. Deze twee ontlopen elkaar qua snelheden maar weinig.

Er kan er echter maar één het keurmerk Best Getest verdienen en dat is wat ons betreft de Netgear R7000, aangezien deze qua allround specificaties en potentie meer te bieden heeft. De eveneens dicht bij elkaar scorende AVM Fritz!Box 4040 en Netgear R6400 verdienen beide het keurmerk Beste Koop, omdat ze in verhouding tot hun prijs net even wat betere prestaties leveren dan de resterende geteste apparaten. De Fritz!Box 4040 verdient trouwens een extra pluim vanwege zijn goede draadloze bereik.

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Netwerk

Tags: groepstest, TPLink, Avm, Netgear, Router, Dlink, Zyxel, asus, netwerk