D-Link Smart AX1800 review - Slimme wifi 6-router

© PXimport

D-Link Smart AX1800 review - Slimme wifi 6-router

Geplaatst: 5 februari 2021 - 09:49

Aangepast: 17 november 2022 - 08:57

Redactie ID.nl

Een nieuwe slimme router van D-Link ondersteunt de nieuwste draadloze netwerkstandaarden 802.11ax (wifi 6) en wpa3, en is compatibel is met de slimme assistenten van Amazon en Google. Probleemmeldingen verlopen via audio en bijvoorbeeld het gastnetwerk inschakelen doe je met je stem. Hoe dat bevalt, lees je in onze D-Link Smart AX1800 review.

De D-Link AX1800 ondersteunt de eerste variant of ‘wave’ van de snellere wifi6-standaard voor draadloze netwerken, oftewel ieee 802.11ax. Deze dualbandrouter ondersteunt vier gelijktijdige streams met een gecombineerde draadloze snelheid tot 1.800 Mbit/s: maximaal 575 Mbit/s in de 2,4GHz- en 1.200 Mbit/s in de 5GHz-frequenties. Dat zijn nog niet de beloofde supersnelheden van wifi 6 (die zijn voor een latere ‘wave’), maar de DIR-X1860 heeft ook OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access)-ondersteuning, wellicht het belangrijkste kenmerk van de nieuwe wifi-standaard.

Simpel gezegd kunnen dankzij OFDMA veel meer draadloze apparaten parallel het netwerk gebruiken, bovendien met minder vertraging of ‘latency’ en met sterk gereduceerde signaalstoringen of ‘jitter’. Dat breidt de capaciteit van het draadloze netwerk fors uit.

Een andere nieuwigheid is verbeterde multi-user-mimo, die nu ook in de zendrichting werkt en niet alleen in de ontvangstrichting, zoals bij 802.11ac. Dankzij mu-mimo kunnen verschillende apparaten tegelijk zenden en ontvangen, in dezelfde frequentie, zonder elkaar te storen. De DIR-X1860 ondersteunt verder 1024-qam, wat de doorvoersnelheden bij ideale condities (lees: dicht bij de router) tot wel een kwart verbetert ten opzichte van 802.11ac. Alle verbeteringen worden gecombineerd met een lager stroomverbruik.

Compatibele apparaten

Uiteraard werken de nieuwigheden alleen in combinatie met een wifi6-clientsysteem. Vele recente laptops hebben al wifi-chips met de nieuwste wifi-standaard en profiteren van de hogere draadloze snelheid, stabiliteit en capaciteit. Maar de meeste streamers en dergelijke hebben dat nog niet. Bovendien zijn er momenteel nog nauwelijks 802.11ax-adapters verkrijgbaar waarmee je een bestaande computer of laptop upgradet. De weinige die er zijn, gebruiken een pci-express-uitbreidingskaart. Op usb-varianten is het wachten.

Met uitzondering van de toevoeging van 802.11ax is de D-Link AX1860 overigens een heel gewone wifi-router, met achterop en op de zijkant vier verstelbare, maar niet verwisselbare externe antennes, een gigabit-wan-poort, vier gigabit-lan-poorten, een stroomknop en een piepkleine wps-knop. Andere snufjes zoals een usb-poort of mesh-voorzieningen ontbreken.

 

© PXimport

Installatie niet vlekkeloos

De router installeren kan met behulp van de D-Link WiFi-app voor Android en iOS, of op de klassieke manier via een draadloze pc, tablet of smartphone en een webbrowser. We probeerden het met de app. Scan de qr-code die je terugvindt op de router en op een Quick Installation Card in de verpakking. Hiermee start je een (Nederlandstalige) wizard die je stap voor stap door de installatie loodst. Sluit de router aan op je internetmodem en start het apparaat. De app spoort de router op in het lokale netwerk. De router is beschermd met standaardinstellingen voor ssid, wifiwachtwoord en apparaatwachtwoord.

Op ons kaartje en op de onderkant van de DIR-X1860 stond ‘password’ als standaardwachtwoord, maar na invoeren verscheen de melding ‘ongeldig wachtwoord’. We doorliepen de volledige procedure opnieuw, met hetzelfde resultaat. Resetten van het apparaat hielp evenmin. De informatie op het kaartje klopt dus niet, hoewel in de elektronische handleiding die je op de supportwebsite van D-Link vindt dezelfde informatie staat. Conclusie: de beloofde supergebruiksvriendelijke installatieprocedure via de app blijkt in de praktijk behoorlijk tegen te vallen.

We probeerden het dan maar op de klassieke manier, via een draadloze verbinding en browser. De webinterface, die helaas niet in het Nederlands functioneert, aanvaardde in dat geval ‘password’ wél als standaardwachtwoord. De wizard werkt daarna correct; tijdens de installatie word je gelukkig verplicht een uniek wachtwoord voor de beheerdersinterface te kiezen (‘password’ hergebruiken werkt terecht niet).

 

© PXimport

Prestaties en conclusie

‘Smart Connect’ is standaard actief, maar is uit te schakelen. Dat creëert één draadloos netwerk, waarna de router zelf beslist via welke wifi-frequentie een clientapparaat wordt bediend. Slim verbinden werkt behoorlijk goed, maar we kregen niet in alle gevallen de hoogst mogelijke draadloze doorvoersnelheid op locaties binnen de testruimte, waar dit met het betrokken clientapparaat wél mogelijk bleek als we ‘smart connect’ uitschakelden.

Voor de meeste gebruikers is de automatische stand wellicht de beste keuze, maar het is in elk geval handig dat je dit in specifieke omstandigheden kunt wijzigen. We denken dan aan een draadloze mediastreamer die een vaste locatie heeft en daar automatisch de tragere 2,4GHz-frequentie kiest, terwijl een manueel geconfigureerde 5GHz-frequentie een hogere streamingsnelheid op die locatie toelaat.

De DIR-X1800 haalt in onze gebruikelijke uitgebreide iperf3-benchmark, die we op verschillende toestellen en met diverse instellingen in een realistische omgeving met naburige wifi-signalen uitvoeren, een gemiddelde reële doorvoersnelheid van 414 Mbit/s, met een piek van 773 Mbit/s op een testlocatie dicht bij de router en een dal van 214 Mbit/s het verst van de router.

Op dezelfde manier getest met een 802.11ac-laptop (Killer 1535-wifichip) noteren we een gemiddelde reële doorvoersnelheid van 282,8 Mbit/s, met een piek van 518 Mbit/s op een testlocatie dichtbij en een dal van 150 Mbit/s op een testlocatie het verst van de router.

De zeer betaalbare D-Link Smart AX1800 presteert al met al goed, en dan vooral in combinatie met een laptop die al over een 802.11ax-wifichip beschikt. De installatieprocedure is niet helemaal perfect en snufjes als mesh of usb ontbreken, maar die zijn niet op alle locaties nodig. Om bijvoorbeeld in een studentenkamer de snelste wifistandaard te installeren, is de DIR-X1860 een relatief goedkope oplossing.

8,0

Ons oordeel

D-Link DIR-X1860 Smart AX1800

Pluspunten

Betaalbaar

Snel

Slimme assistent-ondersteuning

Minpunten

Installatie bug (via app)

Saai design

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten