D-Link COVR-1102/1103 review - Betaalbare mesh-wifi

We testen het betaalbare een nieuw mesh-wifi-systeem van D-Link, dat een naadloze draadloze netwerkdekking biedt tussen de 325 en 607 vierkante meter, afhankelijk van het aantal modules. Dit is een van de eerste systemen met een Wi-Fi Alliance EasyMesh-certificaat. Lees meer in dezeD-Link COVR-1102/1103 review.

D-Link COVR-1102/1103

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Eenvoudige installatie
  • Goede prestaties
  • Discrete modules
  • Minpunten
  • Webinterface alleen in Engels

Het D-Link COVR-1102 AC1200 Dual Band Whole Home Mesh Wi-Fi System (zoals het systeem voluit heet) levert een naadloze draadloze netwerkdekking van 325 vierkante meter met slechts twee opvallend kleine, discrete, witte modules. Voeg een tweede COVR-1102-set toe (voor een totale kostprijs van 244 euro) en het draadloze netwerk strekt zich uit tot 607 vierkante meter. Of investeer in de COVR-1103-variant met drie modules voor een draadloos netwerk dat reikt tot 464 vierkante meter.

Hoeveel modules of nodes je maximaal kunt toevoegen, vermeldt D-Link nergens, maar gezien de AC1200-basissnelheid zal dit dualband-mesh-systeem wellicht goed blijven presteren tot maximaal vier à vijf modules (twee COVR-1102 of een combinatie van COVR-1102 en COVR-1103; de nodes zijn namelijk niet apart te koop).

De kubusvormige ivoorwitte nodes zijn klein en licht; ze zien er behoorlijk discreet uit. Deze modules passen daardoor nagenoeg overal. De twee omnidirectionele wifi-antennes zitten binnenin verborgen. Op de achterkant vind je de stroomknop, de stroomaansluiting voor de (zwarte!) externe voeding en twee gigabit-ethernetpoorten: één met het opschrift ‘Internet’ (de wan-poort, waarop je een router aansluit) en de andere met het opschrift ‘Ethernet’ (de lan-poort, waaraan je een bekabeld netwerkapparaat koppelt). Je kunt twee modules ook met elkaar verbinden via een ethernetkabel die dan als niet-draadloze ‘backhaul’ functioneert.

Lees ook: Drie mesh-routers met wifi 6: TP-Link, Asus, Netgear

Wi-Fi Alliance EasyMesh-certificaat

Dit is een van de eerste wifi-mesh-systemen met een Wi-Fi Alliance EasyMesh-certificaat. De modules zijn al in de fabriek aan elkaar gekoppeld en direct gebruiksklaar. Modules toevoegen kan met minimale gebruikersinterventie. Bovendien kunnen modules van andere fabrikanten worden opgenomen in de mesh, op voorwaarde dat ook die gecertificeerd zijn. Of die samenwerking met gecertificeerde mesh-systemen van andere fabrikanten in de praktijk goed functioneert, hebben we nog niet kunnen testen.

Verder ondersteunt dit systeem de sterkere beveiligingsstandaard wpa3, die gelukkig achterwaarts compatibel is met wpa2, omdat de meeste client-apparatuur nog niet met wpa3 overweg kan. De COVR-1102/1103 ondersteunt systemen zoals ‘smart steering’, waarbij clientapparaten automatisch aan de meest geschikte wifi-frequentie worden toegewezen, en ‘smart roaming’, dat ervoor zorgt dat clients overal automatisch en zonder onderbreking de sterkste mesh-node gebruiken.

Optioneel verbind je de COVR-1102/1103 met de D-Link Cloud Service. Op die manier werken sommige functies via spraakassistenten van Amazon Alexa of Google Assistent. Heb je nog geen D-Link-account, dan dien je dat eerst aan te maken; anders gebruik je het bestaande account.

Het nut van de assistent-verbinding is eerder beperkt. Je kunt de COVR met je stem opnieuw starten of vragen om de firmware te updaten, voor zover dat niet op automatisch is ingesteld. Het interessantst is nog dat je de gasttoegang tot het wifi-netwerk met je stem kan in- en uitschakelen. Ook kun je de inloggegevens voor het gastnetwerk laten voorlezen door de gebruikte spraakassistent.

Ingebruikname

Tijdens de initiële configuratie dien je verplicht een systeemwachtwoord te configureren. Deze stap kun je terecht niet overslaan. Zodra de internetverbinding actief is, brandt de kleine led op de bovenkant stabiel geel. Vervolgens voeg je één of meerdere nodes toe. Dat is een kwestie van ze van stroom te voorzien en op een goede locatie te plaatsen.

De kleur van de led vertelt je of de node een goede verbinding heeft met het mesh-netwerk. Brandt die stabiel wit, dan is alles in orde. Alles wordt stap voor stap uitgelegd in de app. Overigens kun je de led op de module desgewenst uitschakelen via het beheer. We beoordelen de installatie als zeer gebruiksvriendelijk.

Via de optie ‘Ouder controle’ in de D-Link Wifi-app regel je de toegang tot het internet van specifieke apparaten. Dat kan voor maximaal tien verschillende apparaten. Meer dan de internettoegang voor bepaalde dagen en periodes in- of uitschakelen is het niet; je kunt dus niet bijvoorbeeld bepaalde websites blokkeren, het is alles of niets.

Eventuele nieuwe firmware past de app automatisch toe op een zelfgekozen tijdstip, al kan je dat automatisme uitschakelen. Tijdens onze test werd de firmware vernieuwd van v1.00 naar v1.02; dat duurt ongeveer vijf minuten.

Het draadloze bereik is zeer goed. De prestaties zijn, zeker in verhouding tot de kostprijs, uitstekend. In de iperf3-benchmark haalt de D-Link COVR 1102 tussen de 517 Mbit/s en de 156 Mbit/s snelheid, afhankelijk van de meetlocatie. De gemiddelde reële draadloze netwerksnelheid van alle testlocaties samen is 322,5 Mbit/s.

Conclusie

Het D-Link COVR-1102/1103 AC1200 Dual Band Whole Home Mesh Wi-Fi-systeem is een betaalbare manier om thuis snel en probleemloos een goed presterend wifi-netwerk te installeren, waarnaar je achteraf bovendien nog weinig omkijken hebt. De modules zijn erg klein en zet je overal discreet neer.

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Netwerk

Tags: internet, wifi, dlink, mesh