abonneren

Concurrent en opvolger van Bluetooth heet Weightless?

Een aantal ex-medewerkers van CSR, de 'uitvinder' van Bluetooth, hebben een nieuw draadloos protocol ontwikkeld die zowel concurrent als opvolger van Bluetooth moet gaan worden. De techniek heeft de nogal aparte naam Weightless meegekregen. Het grote verschil met Bluetooth is dat Weightless ook over grotere afstanden werkt, net als het geflopte WiMax-protocol.

 

Weightless vertrouwt op lege ruimte ('white space') in het radiospectrum om signalen door te sturen. Het protocol is bedoeld om een netwerk met meerdere machines aan elkaar te koppelen, waarbij vooral gerekend wordt op kleine beetjes data -- net als Bluetooth. De maximale doorvoersnelheid van 16 Mbit/s is voor dit gebruiksdoel ruim voldoende. De ontwikkelaars mikken met Weightless vooral op banken, die het protocol zouden kunnen gebruiken om bankapparatuur met elkaar te laten communiceren. Om alle machines (en 99 procent van de huizen) in heel Engeland op elkaar aan te sluiten zouden slechts 6000 basisstations nodig zijn.

 

Wij vragen ons af of we veel van Weightless zullen gaan horen, maar de doelen die gesteld zijn voor Weightless zijn op zijn minst ambitieus te noemen. Zo zou de chipset tegen 2012 zo'n $5 moeten kosten en tegen 2015 nog slechts één dollar. Apparaten met Weightless zouden een acculevensduur van vijf jaar(!) moeten hebben. Meer informatie vind je op de site van Neul.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Netwerk

Tags:

Laatste reactie